Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR ve 3Q s další ztrátou. Snižuje cíl těžby, ale úspory plní a jedná s věřiteli (+komentář)

NWR ve 3Q s další ztrátou. Snižuje cíl těžby, ale úspory plní a jedná s věřiteli (+komentář)

06.11.2013 8:54, aktualizováno: 6.11. 14:47

Aktualizováno

Těžební společnost NWR vykázala za třetí kvartál čistou ztrátu 122,3 milionu eur, po očištění o jednorázové položky byl potom výsledek 48,5 milionu eur, zatímco trh očekával ztrátu 61,9 milionu eur. Mírným zklamáním pak byl i meziroční propad tržeb o 31 procent na 200,6 milionu eur, když konsensus dle agentury Reuters počítal s výsledkem 201,2 milionu eur. Společnost navíc snížila svůj cíl pro těžbu uhlí v letošním roce. Na druhou stranu však bylo potvrzeno plnění dříve oznámeného plánu na úspory nákladů v objemu 100 milionů eur za letošní rok. 

„S ohledem na naše cíle pro celý rok 2013 očekáváme těžbu a prodeje uhlí okolo 9 milionů tun ve výrobě, respektive 9,5 mil. tun v prodeji uhlí, s rovnoměrným podílem koksovatelného a energetického uhlí,“ uvedla dnes společnost NWR s tím, že výhled pro prodeje je včetně včetně prodeje cca. 500 tisíc tun koksovatelného uhlí OKK a cca. 500 tis. tisíc tun proplástku a nižší jakosti energetického uhlí ze zásob. Firma přitom ještě po výsledcích za první pololetí v srpnu potvrdila dříve stanovené cíle pro rok 2013: produkce uhlí v objemu 9 – 10 mil. t, externí prodeje uhlí v objemu 8,5 – 9,5 mil. t. a další prodej energetického uhlí ze zásob v objemu 500 tis. t. Produkční cíle se tak dnes dočkaly sestupné revize. V rámci nového plánu těžby NWR nyní očekává hotovostní náklady na těžbu tuny uhlí za celý rok 2013 ve výši 75-80 EUR/t.

Společnost NWR na konci září oznámila, že se dohodla na prodeji OKK Koksovny do rukou skupiny Metalimex za celkové protiplnění ve výši 95 mil. EUR (70 mil. EUR za převod celého akciového podílu v OKK a 25 mil. EUR za prodej určitých koksárenských zásob). Transakce následně získala i nutný souhlas věřitelů revolvingového úvěru NWR. V souvislosti s vynětím OKK z účetnictví NWR, došlo v účetnictví i relativně velkému nepeněžnímu zápornému přecenění OKK, čímž se celková čistá ztráta vyšplhala až na -132,2 mil. EUR.

Právě prodej koksoven OKK ale zkomplikoval srovnatelnost kvartálních výsledků s konsensem trhu, protože bylo celkovou ztrátu nutno očistit. „Výsledky z pokračujících aktivit NWR (bez OKK) za 3Q vypadají na první pohled mírně nad očekáváním trhu. Očekáváme mírně pozitivní reakci trhu a korekci části včerejších 7,5% ztrát,“ uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patrie Direct (celý komentář zde).

Akcie NWR, které včera bez nových zpráv intradenně propadly až o 12 procent na 24 Kč a zakončily včerejší seanci se 7,5% ztrátou na 25,80 Kč dnes v úvodu nejprve propadly o 7 procent právě na včerejší dno 24,0 Kč, následně přišel růstový obrat a zisky přes 6 procent vynesly titul až na 27,5 Kč, potom korekce zisků zpět k včerejšímu závěru a konferenční hovor s detaily o jednání s věřiteli NWR potom titul vynesl až k 7% ziskům a hladině 28 Kč.



Další "spálená" hotovost a jednání s věřiteli

Ztrátovost NWR ukrajuje z hotovostních rezerv společnosti. Zatímco na konci loňského roku měla NWR v hotovostních rezervách ještě 267 milionů eur, na konci března letošního roku to bylo již 193 milionů eur, v srpnu firma spolu s výsledky za 2Q13 uvedla, že ke konci prvního pololetí roku 2013 měla zásoby hotovosti na úrovni 176 milionů eur a ke konci září byla hotovost NWR dle dnešních informaci na úrovni 157 milionů eur, zatímco čisté zadlužení bylo ve výši 672 milionů eur. Firma nicméně v srpnu ujistila, že má dostatek hotovosti pro další provoz nejméně do poloviny příštího roku.

Finanční ředitel NWR Marek Jelínek se následně na dnešním konferenčním hovoru s analytik nechal slyšet, že společnost by při současných cenách uhlí měla již příští rok dosáhnout pozitivního cash flow. Navíc vyjádřil důvěru v pozitivní výsledek jednání s věřiteli o možnosti prodloužení úvěrové linky i po skončení současné smlouvy platné do února 2014. NWR aktuálně disponuje nečerpaným revolvingovým úvěrem ve výši 100 milionů eur platným do 7. února a úvěrem ECA ve zbývající výši 71 milionů eur.

„Za současných podmínek čerpání je velmi nepravděpodobné, že bychom revolvingového úvěru mohli využít před ukončením jeho platnosti v únoru příštího roku. Proto se budeme i nadále snažit posilovat svou likviditu opětovným projednáním našich aktuálních bankovních úvěrů,“ uvedl k tématu Gareth Penny, předseda představenstva NWR. „Vedeme pokročilá jednání s věřiteli úvěru ECA o prodloužení období pozastavení testování (covenant holidays) a plánujeme prodloužit revolvingový úvěr (RCF),“ dodal.

Úspory nákladů pokračují dle plánu, dohoda o mzdách do konce roku
 
Těžební společnost NWR, která je mateřskou společností OKD, v květnu oznámila sadu opatření pro snížení nákladů a zachování likviditní pozice společnosti s cílenými úsporami 100 mil. EUR do konce tohoto roku. V srpnové aktualizaci vývoje programu uvedla, že za první pololetí byla zatím realizována opatření posilující hotovostní pozici společnosti v objemu 60 milionů eur. Generální ředitel NWR následně slíbil, že firma dokáže ještě do konce roku nalézt 40 milionů eur úspor pro naplnění vytyčeného cíle a dosáhne neutrálního cash flow v posledním kvartále letošního roku i za celý rok 2014.

Dnes společnost NWR k cílům pro snižování nákladů uvedla: „Opatření v objemu 85 milionů eur posilující hotovostní pozici společnosti byla splněna, realizace dalších opatření v hodnotě 16 milionů eur se očekává ve 4. čtvrtletí 2013.“ 

nwr - úspory

zdroj: NWR
 
V květnu oznámený soubor úsporných opatření NWR obsahoval i plán na plošné snížení mezd o desetinu. Odboráři se ale postavili proti a nakonec s vedením OKD nepodepsali již připravenou kolektivní smlouvu pro roky 2013 až 2015, ale jen úmluvu ohledně mzdových přídavků na letošní rok a o "velké" kolektivní smlouvě, nakonec na pět let až do roku 2018, od té doby (i s pomocí mediace) jednají dál. Od 15. října jsou kvůli nejistotě ohledně kolektivní smlouvy horníci ve stávkové pohotovosti. O naplnění hrozby stávky by se mělo rozhodnout již na konci týdne. Dle posledních informací NWR si management od jednání s horníky slibuje snížení personálních nákladů o 20 procent, které považuje za nevyhnutelné kvůli přetrvávající krizi na trhu s uhlím.

„V současné době probíhá jednání o nové kolektivní smlouvě na období 2014 – 2018. Navrhujeme dosáhnout potřebných úspor ve mzdových nákladech především redukcí systému nadstandardních benefitů, zároveň chceme zavést systém podílu na zisku, který představuje udržitelnější způsob vyplácení odměn zaměstnancům na všech úrovních společnosti. Věříme, že do konce letošního roku dosáhneme s odborovými organizacemi dohody,“ uvedl Gareth Penny výkonný předseda představenstva NWR.

Stávka (v OKD) není pravděpodobná, ale rizikem zůstává,“ uvedl v konferenčním hovoru Marek Jelínek, finanční ředitel NWR. Dodal, že konkrétní dopad na podnikání NWR by závisel na konkrétní podobě, kterou by případná protestní akce horníků měla.

Společnost NWR v polovině září oznámila, že kvůli ztrátovosti uzavře Důl Paskov zaměstnávající celkem 3500 lidí. Možností provedení i načasování tohoto kroku nyní zůstává několik a v jednání je stále i případné zapojení státu. NWR jako východisko pro jednání s vládou oznámilo, že bez pomoci uzavře důl ke konci roku 2014. Řešení situace ale komplikuje sociální napětí v regionu, kterému podle černých scénářů vlády může v důsledku propouštění v dolech, ocelárnách a dalších provozech celkově hrozit ztráta několika desítek tisíc pracovních míst.

„Do konce roku 2014 se chceme stát efektivnější, štíhlejší a flexibilnější důlní společností. S tím souvisí naše rozhodnutí neprovozovat dále nekonkurenceschopný Důl Paskov s cílem podstatně vylepšit profil celkových nákladů důlních provozů společnosti NWR. Jednotlivé etapy a podmínky útlumu Dolu Paskov budou stanoveny po jednání s Vládou ČR a ostatními zainteresovanými stranami,“ uvedla Gareth Penny spolu s dnešní prezentací výsledků.

Evropské těžaře koksovatelného uhlí v uplynulých kvartálech sužovaly kromě nízkých cen této komodity také dopady slabé poptávky od jejich zákazníků z ocelářského sektoru. Situace v ocelářském sektoru se nicméně nyní začíná stabilizovat – produkce oceli podle údajů agentury Reuters poklesla za tento rok již pouze o 2 procenta, a navíc lze v posledním kvartále letošního roku sledovat i mírný nárůst cen uhlí. „To je jistě vítaný vývoj, nicméně (cena uhlí) je stále asi o 19 procent níže, než průměrná cena koksovatelného uhlí z roku 2012,“ uvedl dnes finanční ředitel NWR.

Výhled na příští rok a strategické cíle do roku 2017

Společnost NWR již dříve avizovala své dlouhodobé strategické plány, které mají za cíl udělat z firmy lídra v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí do roku 2017. Dosažení tohoto cíle však má předcházet důkladná optimalizace provozů, kterou již společnost zahájila.

„Potvrzujeme, že v našich současných důlních provozech pracujeme na realizaci následujících cílů pro rok 2014 – těžba uhlí mezi osmi a devíti miliony tun, 60 % koksovatelného uhlí v prodejním mixu, hotovostní náklady na těžební jednotku ve výši 60 EUR na tunu do konce roku, nižší režijní náklady, méně než 100 milionů EUR ročně v investicích do údržby a trvale se zlepšující výsledky v oblasti bezpečnosti práce,“ uvedl dnes předseda představenstva NWR. 

"Těch 60 euro na (vytěženou) tunu není možné dosáhnout, pokud je Důl Paskov v provozu. Paskov bude v provozu po většinu příštího roku, a proto říkáme, že to bude na konci roku 2014. Paskov musí být zavřen, abychom se na tuto částku dostali," doplnil Jelínek k plánům firmy v konferenčním hovoru s analytiky.

Gareth Penny dále dnes potvrdil strategický závazek NWR stát se do roku 2017 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí a zopakoval tři hlavní pilíře dlouhodobé strategie: optimalizace stávajících důlních provozů s cílem zajistit jejich udržitelnost; navýšení objemu koksovatelného uhlí, které společnost NWR dodává na evropský trh, na 10 milionů tun ročně do roku 2017 kombinací těžebních projektů a nových marketingových příležitostí, včetně dovozu koksovatelného uhlí ze zámoří; nabídka kompletního sortimentu jakostí koksovatelného uhlí jak našim stávajícím zákazníkům a rozšíření zákaznické základně a získání statutu komplexního dodavatele (one-stop shop) koksovatelného uhlí pro potřeby evropských výrobců oceli.

 

TIP: Další detaily ohledně hospodaření a plánů společností NWR a OKD se zde můžete dozvědět již zítra. Stačí položit dotaz v rámci online rozhovoru s generálním ředitelem OKD, a výkonným ředitelem NWR Jánem Fabiánem – čtvrtek 7. listopadu od 13:30. na Patria.cz.


Čtěte více:

Nesplníme podmínky úvěrů, přiznává NWR. JPMorgan varuje před nedostatkem peněz a čeká pád akcií o 50 % (+komentář)
22.08.2013 13:02
Představenstvo NWR předpokládá, že ve druhém pololetí nebude schopné s...
NWR chce snížit personální náklady o 20 %. Horníci se chystají do ulic, vláda na jednání s Bakalou
05.09.2013 9:39
Proti plánům vedení OKD se chystá 17. září demonstrovat stovky horníků...
NWR může do konce roku poskočit o 40 %, říká Concorde. Radí ale spíš dluhopisy než akcie
12.09.2013 17:22
Těžební společnost NWR je na dobré cestě k omezení ztrátovosti svého p...
Uhlí se zbavuje tíživých fundamentů. Morgan Stanley věští oživení, Citi a SocGen ne (+přehled doporučení na NWR)
16.09.2013 13:08
Je období klesajících cen uhlí nutící těžaře k bolestivým škrtům u kon...
NWR prodává OKK za férovou cenu (komentář)
30.09.2013 9:06
Společnost NWR minulý pátek oznámila, že se dohodla na prodeji OKK Kok...
NWR dojednala pro 4Q o 11 % vyšší cenu koksovatelného uhlí, nepatrně nižší koksu
14.10.2013 18:14
Těžební skupina New World Resources oznámila v pondělí po uzavření trh...
OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy od zprostředkovatele a nabízí vlastní, odbory zvažují stávku
31.10.2013 12:46
Vedení těžební společnosti OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy na dal...

Váš názor
  •  
    06.11.2013 15:09

    Já jen pořád čekám, když už konečně přijmou do vedení NWR toho kouzelníka, kterej je vytáhne do roku 2017 na toho lídra trhu... Ono se jim to kecá, když jim to všichni pořád baštěj, přitom tady v roce 2017 už možná ani nebudou...
    qwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m