Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: V Orku (-15 %) to vře, z OKD odchází šéf, Telefóniku trestá ČTÚ

Týden na pražské burze: V Orku (-15 %) to vře, z OKD odchází šéf, Telefóniku trestá ČTÚ

06.12.2013 20:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ziskům nepřející byl první prosincový týden na pražské burze. Index PX ztratil 5,52 procenta na metu 975,32 bodu a na sestupné straně jsou všechny silné emise trhu.

Pražská burza týden poklesem o 0,6 % již zahájila, čímž přerušila sérii tří růstů v řadě. Tuzemský index nákupních manažerů za listopad přitom znovu překonal odhady růstem na 55,4 bodu při konsensu 54,7 bodu. Znovu zrychlil růst nových objednávek, k němuž hodně přispívá poptávka ze zahraničí. Úterní obchodování proběhlo opět v červených číslech, index PX poklesl o 1,16 % na 1009 bodů. Zobchodovaný objem 0,836 mld. předčil roční průměr 0,751 mld. . Ve středu utržil index PX další ztrátu o 1,1 %, zejména pod tlakem akcií ČEZ a Erste. Český akciový trh ponechal bez pozitivní reakce výraznou vzestupnou revizi hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí.

Čtvrteční obchodování přineslo na lokální trh pokračování prodejní aktivity a index PX utržil další 1,52% ztrátu. Na vině byly opět akcie ČEZ, Erste a také VIG a NWR. Domácí data z maloobchodu byla mírným zklamáním, pozitivní zprávou byl lepší výhled pro španělský rating od Moody's, lepší výhled ECB pro ekonomiku eurozóny v příštím roce a také lepší čísla z ekonomiky USA. Ze ztrát se pražská burza nedostala ani v pátek, kdy index PX zakončil o 0,77% níž, tentokrát zejména vahou akcií Komerční banky.

Sestupnou stranu týdenní bilance tentokrát vedou akcie realitní skupiny Orco s odpisem 15,4 % hodnoty k 48,4 za akcii. Na titulu bylo živo. V pondělí registroval až 19% propad po o předchozím víkendu se zpožděním publikovaných číslech za devět měsíců roku. Orco citelně prohloubilo ztrátu a přistoupilo k zaúčtování negativních položek u projektů Zlota 44 ve Varšavě a Suncani Hvar v Chorvatsku. Vedle na pátek 6. prosince svolané valné hromady, která měla jednat o odchodu celkem osmi z devíti členů představenstva a je odrazen akcionářských třenic a střetu o míru kontroly nad společností, se rozhořel také spor o navýšení kapitálu Orco Germany, na kterém se výrazně skrze emisi nových akcií podílí nejsilnější akcionář skupiny Orco Radovan Vítek, ovšem skrze společnost, která není akcionářem skupiny Orco.

Bezmála 9% pokles akcií VIG je pak dozníváním slabých kvartálních výsledků, na které postupně přicházejí negativní reakce od analytiků. Potíže skupiny zejména v segmentu autopojištění v Itálii vyústily i ve změny v managementu. Roli sehrál také prodej podílu jedním z akcionářů. Se zhruba 6% odpisem hodnoty končí týden níž také další silné emise Komerční banka a ČEZ. O řádově 5 % slabší jsou po prvním prosincovém týdnu také akcie Erste, kde došlo na prodej podílu nejsilnějším akcionářem – nadací Erste i akcie NWR, kde ke konci roku končí šéf OKD Fabián. S mírnou ztrátou končí akcie Telefóniky CR, na kterou ČTÚ nařídil exekuci a podal trestní oznámení kvůli razantnímu postupu vůči šedému operátorovi, který dle firmy porušuje pravidla.


Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:

Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 3,83 52,80 Orco -15,38 48,40
TMR 3,83 597,00 VIG -8,97 961,30
Fortuna 1,60 126,80 KB -6,20 4340,00
Pegas 1,13 591,00 ČEZ -5,99 525,50
NWR -5,28 24,20
Erste -4,82 675,00
PM ČR -1,72 10604,00
Telefónica CR -0,81 294,50
Unipetrol 0,00 170,00

 

VIG - Analytici Berenberg v pondělí snížili doporučení na "držet" z "koupit" a cílovou cenu o 5,1 procenta na 41,2 EUR, cca 1128 . Zmiňují přitom obavy ohledně nutnosti tvorby dalších rezerv a vývoje dividendové politiky. Po kvartálních výsledcích skupiny zveřejněných předchozí čtvrtek potom snižují výhled pro čistý zisk v dalších dvou letech. Ve středu analytici Raymond James snížili doporučení na „underperform“ z „market perform“ s cílovou cenou 945 . Ve čtvrtek akcie VIG utržily výrazné ztráty po oznámení prodeje významného balíku akcií ze strany většího institucionálního investora. Prodej téměř 2,3 milionů kusů se uskutečnil na průměrné ceně 34,1 EUR/akcie, v přepočtu 936 korun. Akcie VIG propadly k denním minimům u 951 a po většinu dne obchodovaly s 4-5% ztrátou. V pátek na VIG zamířilo snížení cílové ceny na 1043 (38 EUR) z 1097 (40 EUR) od analytiků Deutsche Bank, kteří titulu ponechali doporučení na stupni „držet“.

Orco – V úvodu týdne titul zaznamenal až 19% propad v reakci na výsledky za devět měsíců roku, které byly opožděně zveřejněny předchozí sobotu. Čistou ztrátu skupina prohloubila na 142 milionů eur z 33,6 milionu eur před rokem kvůli výrazným odpisům aktiv v rozsahu 146 milionů eur, zejména u projektu Zlota 44 ve Varšavě a projektu Suncani Hvar v Chorvatsku. Představenstvo ovládané německé Orco Germany rozhodlo o navýšení kapitálu. Výnos z něj má být použit na splacení úvěru v rozsahu 12 milionů eur od skupiny Orco, dále na investice do berlínského portfolia a další selektivní akvizice aktiv, vyhodnocených jako strategických pro skupinu. Na celkovém navýšení kapitálu o 100 milionů eur se v rozsahu 54 milionů eur podílí česká firma Tandis, a.s., za kterou stojí největší akcionář skupiny Orco, Radovan Vítek. Tandis upsala 114,6 milionu nových akcií po 0,47 eur na akcii. Pětice subjektů v čele s akcionáři skupiny Orco Kingstown a Alchemy se ale rozhodnutím lucemburského soudu ze dne 5. prosince domohla pozastavení tohoto kroku. Tito dva akcionáři varují, že při plném navýšení kapitálu o 100 milionů eur v Orco Germany skrze úpis nových akcií, dojde ke snížení kontroly nad aktivy Orco Germany ze strany skupiny Orco z dnešních 88 % zhruba na 46 %.

Představenstvo realitní skupiny Orco zůstává zatím beze změn, dnešní neboť páteční valná hromada, na níž měli akcionáři hlasovat o odvolání osmi z celkem devíti (s výjimkou CEO Otta) členů představenstva včetně největšího akcionáře Radovana Vítka, byla odložena na 6. ledna 2014, žádostí právě akcionářů Alchemy a Kingstown a také akcionáře Gamala (Radovan Vítek).

Stock Spirits - Analytici JPMorgan přišli s cílovou cenou 2,8 GBP (92,7 Kč), Jefferies začíná pokrývání s cílem 2,9 GBP (96 Kč), zatímco analytický team z Berenberg stanovil 3,1 GBP (102,6 Kč).

Philip Morris ČR – Společnost rozhodla o náhradě značky Petra v portfoliu cigaretami L&M, dlouhých „startek“ značkou Chesterfield. Ve výsledcích je dlouhodobě patrný ústup prodejů lokálních značek. Analytici Erste snížili cílovou cenu pro akcie Philip Morris ČR na 10 200 z 10 470 , ponechali doporučení "redukovat". Za klíčový pro vývoj akcií PM ČR považuje Erste vývoj dividendy a u ní očekává pozvolný sestupný směr v několika nadcházejících letech. Mateřská skupina Philip Morris International si zajistila prostor pro expanzi na ruském trhu. Společně s Japan Tobacco koupí po 20% podílu v ruském distributorovi cigaret Megapolis. Dohromady za podíly zaplatí 1,5 miliardy USD.

ErsteNomura ve středu oznámila, že zvyšuje cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 27,50 EUR z 25 EUR a ponechává beze změny doporučení "neutral". Nadace Erste Stiftung, která je dlouhodobým největším akcionářem skupiny Erste a která svůj podíl v ní zvolna snižuje od zhoršených výsledků banky v roce 2012, které dočasně zastavily tok dividendy do nadace, ve čtvrtek oznámila prodej celkem 8,5 milionu akcií banky cestou privátního úpisu do rukou omezeného počtu institucionálních investorů. Přímo i nepřímo ovládaný podíl v bance tak snížila o cca 2 % na 21,7 %.

Telefonica CR - Český telekomunikační úřad ve středu na společnost nařídil exekuci a podal na ni trestní oznámení pro maření výkonu úředního rozhodnutí. Důvodem je opětovné nepřipojení 1500 klientů firmy Aspekt invest, které úřad Telefónice CR nařídil. Telefónica CR zákazníky tzv. šedého operátora odpojila kvůli údajnému nedovolenému přeprodávání SIM karet dalším subjektům.

NWR - Mimořádná valná hromada díky hlasům majoritního vlastníka BXR Mining schválila prodej OKK Koksovny. Padla tak poslední překážka pro změnu majitele koksárenské divize NWR, která má firmě přinést nemalý kapitál. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala chce vytvořit novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu. V materiálu připravovaném pro prezentaci na vládě tento krok označuje za klíčový argument pro prolomení těžebních limitů na Mostecku.

Níž v pátek mířila NWR na zprávě o o odchodu generálního ředitele OKD Jána Fabiána. Ten odstoupí k 31. prosinci 2013 z představenstva NWR i z funkce generálního ředitele OKD. NWR hodlá následně od ledna zjednodušit strukturu vedení, OKD povede výkonný ředitel, kterým bude jmenován Dale Ekmark. Skupina naopak informovala o dokončení prodeje OKK Koksovny za celkem 95 milionů eur do rukou skupiny Metalimex.
Fortuna – Společnost se s konkurentem Tipsport v minulých dnech dohodla na spolupráci v oblasti stíracích losů. Případnou spolupráci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

TMR - Společnost Galaxo slovenského miliardáře Igora Rattaje, který je akcionářem TMR, koupila firmu Snowhill, která provozuje šest lyžařských areálů v ČR, mj. Herlíkovice. Cenu transakce firmy neoznámily. Akcie TMR k závěru posílily o 3,6 procenta.

ČEZ - Pavel Cyrani, šéf strategie ČEZ, ve čtvrtek označil projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín za „nemožný“ bez státních garancí. ČEZ podle něho potřebuje pro takto dalekosáhle rozhodnutí znát jasnou strategii české vlády. Čeká proto na výsledek jednání o vládní koalici. Georgi Vukov z Candole Partners varoval, že státní podpora vyplácená společnosti ČEZ formou cenových garancí dostavby Temelína by citelně převážila dividendy a daně, které státní pokladna od firmy získá. MFČR představilo plán, jak zvýšit svůj vliv na ČEZ a další polostátní společnosti. Chce ořezat počet členů představenstva a dozorčích rady, více hlídat výdaje, strategii i řízení dluhu. Podpora plánu ze strany nové vlády však dosud není jistá. 

Komerční banka - Titul klesal v pátek pod tíhou spekulací o možném uvalení zvláštní daně na lokální bankovní instituce, o které by se mohlo rozhodovat v průběhu nadcházejícího víkendu. Komerční banka nabrala 3 ztrátu a končila u denních minim 4 340 .

Trh se celkově dostává pod prodejní tlak, spojený s blížícími se rebalancemi indexů PX a CECE. Prodejci tak úřadují na akciích ČEZu, Komerční banky ale i Telefóniky CR. 

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data