Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč se (už) Rusko nebojí Západu?

Proč se (už) Rusko nebojí Západu?

25.03.2014 16:47
Autor: Michal Putna, Patria Online

Rusko získalo Ukrajinu prakticky bez jediného výstřelu. Celý poloostrov (včetně vojenského arzenálu) již patří Ruské federaci a ukrajinskou hřivnu nahrazuje rubl. Během jednoho měsíce byla přemalována mapa světa a Západ jen bezradně přihlíží ruské expanzi. Evropská unie společně s USA řeší zpřísnění sankcí proti Rusku, rozpadl se formát G-8, (nejenom) Německo přehodnocuje svoji zahraniční a energetickou politiku a čím dál více analytiků hovoří o exhumaci ducha studené války. A Rusko?

Prezident Putin se těší nejvyšší popularitě na posledních 5 let, Kreml hovoří o právu chránit ruské občany mimo své vlastní území a sankcemi postižení nejbližší prezidentovi spolupracovníci začínají dojednávat své obchody v Asii. Proč ztratila Evropa respekt při vyjednávání s Ruskem? A proč se Rusko nebojí sankcí uvalených Západem?

Odpověď je prozaická: peníze. Rusko má pocit, že veškeré vztahy se Západem jsou řešitelné prostřednictvím bankovních účtů. Ruští oligarchové vlastní nemovitosti po celé Evropě, jejich děti navštěvují prestižní britské a švýcarské školy a jejich bankovní účty jsou denominovány v eurech, librách a švýcarských francích. Znepřátelit si velký ruský trh, včetně jeho růstového potenciálu, nikdo nechce a Evropa tak ztrácí vyjednávací sílu a tvář respektovaného partnera. Z několika vyjádření ruských představitelů navíc vyplývá, že Rusko začíná vnímat Evropu, resp. EU, jako nesamostatnou entitu, která se v krizových situacích není schopna sama rozhodnout a pošilhává po americké radě a pomoci, což dále oslabuje pozici Evropy v očích ruských politiků.

Bývalý britský premiér Tony Blair radí v totalitním Kazachstánu jak zlepšit obraz této země na Západě. Nicolas Sarkozy vážně přemýšlel nad zřízením hedge fondu, který by financoval absolutistický Katar a bývalý německý ministerský předseda Gerhard Schroder řídí projekt Nord Stream, plynovod, jež staví ruská státní firma Gazprom. Toto všechno jsou signály, které dávají Rusku pocit, že finance vše vyřeší a současná reakce Západu na zabrání Krymu tento postoj Ruska utvrzuje.

Existuje navíc další vysvětlení pro „ruský postup“ na Ukrajině. Prezident Putin potřebuje neustálý přísun nových událostí, ve kterých je vylíčen jako vůdce a státník. Tím si upevňuje moc a částečně řeší vnitropolitické problémy své země. Projekt Euroasijské Unie, o které Vladimir Putin sní, je v mnoha ohledech podobný bývalému Sovětskému svazu. Pokud připomeneme Putinův výrok, že „největší tragédií 20. století byl rozpad Sovětského svazu“ a k tomuto prohlášení připojíme ztrátu respektu EU v očích ruských politiků, získáme lepší pochopení současného dění na Ukrajině i v Rusku. 

(Zdroj: Politico, Bloomberg)


Čtěte více:

Ropné a další zbraně
11.03.2014 17:25
Kolotoč sankcí, protisankcí, odvet za protisankce atd. je spolehlivý z...
Machiavelli radí Putinovi
21.03.2014 18:11
Významný italský politik, filosof, diplomat a učenec Niccolo Machiavel...
Rusko ruší Ukrajině slevu na plyn a chce miliardy dolarů. Ta podepsala část dohody s EU, Putin zákon o připojení Krymu
21.03.2014 11:58
Rusko dnes oznámilo zrušení slevy na plyn, kterou poskytlo Ukrajině vý...

Váš názor
  • Rusko získalo Ukrajinu???
    26.03.2014 9:23

    To máte nějaké nové zprávy??Asi z Blesku, ne?
    ZUZKA
    • Re: Rusko získalo Ukrajinu???
      26.03.2014 9:32

      :) né, Bloombrg
      mša
  • Stojí za to
    26.03.2014 7:24

    vyslechnout i jiné informace než ty z ČT požvýkané a připravené americkými a bruselskými jestřaby. http://www.youtube.com/watch?v=BABXj2nNO8k
    jarom
    • Re: Stojí za to
      26.03.2014 9:03

      Jak slyším o jestřábech, tak si vzpomenu na československý filmový týdeník. Čest práci
      Kapi
    • Re: Stojí za to
      26.03.2014 8:26

      Myslíš názory Klause a Hájka, velké obdivovatele továrišča Pútna? No to snad nemyslíš vážně? Tito pánové-soudruzi mají představu o demokracii asi jako opice, která chce chodit do divadla v montérkách. Jim by vyhovovalo, kdyby lidi pouze jednou za 4 roky mohli hodit do urny volební lístek jen pro vybranou množinu stran (jim vyhovující) a pak drželi huby do dalších voleb. Tak si představují kryptokomunisti demokracii. Ubohé divadlo. Není se co divit, že odchovanci KGB nenávidí svobodné ukrajinské obyvatelstvo.
      Jesse
      • Nač tak
        26.03.2014 10:15

        prudce reagovat. Jsem zástance udělat si k věcem vlastní názor a k tomu nejlépe slouží vyslechnout si pozorněd obě strany a zvážit věrohodnost jejich argumentů. Že naše veřejnoprávní sdělovací prstředky jsou již dávno nesvéprávné o tom jiš štěbetají i vrabci na střeše. Konečně jako pan Zaorálek, kterému ze zadní části bruselských politiků již trrčí jen uši.
        jarom
  •  
    25.03.2014 22:20

    S Hitlerem se také obchodovalo do poslední chvíle. Lepší dodat válečnou loď (Francie) než si přiznat, že ta Ukrajina je pro celou Evropu důležitá. Mnichovská zrada byla dost podobná. Lidé jsou stejní. Žijeme v blahobytu a proto se neumíme okamžitě postavit diktátorovi, chce to čas. Rusko je regionální velmoc -cituji Obamu a tentokrát s ním souhlasím.
    paopao
    • Ja si představuješ
      26.03.2014 8:18

      výraz okamžitě se postavit diktátorovi. Vo máš na mysli?
      Medium2
  •  
    25.03.2014 18:29

    S panem Putnou souhlasím i když jsem ani na Majdanu ani v Sevastopolu nebyl. Jsem přesvědčen o tom , že by se češi do řešeni sporů mezi rusem a ukrajincem neměli vůbec angažovat. Když jsem slyšel pana Fileho , jak vysvětloval v ČT jak EU již připravuje 3 fázi sankcí , ktré ale nejsou trestem pochopil jsem jak je celá EU doslova k h....u a k smíchu. Putin musí být z politiků typu Zaorálka i Fily strachy bez sebe. Určitě se obává až se darmožtouti v Bruselu zase sejdou a propracují 4, možná i 5 a 6 fázi sankcí .Pak se Putin rovnou oběsí. Ach jo , ta EU se fakt povedla. Největší průser ale vidím v tom , že se v EU vidí i Obama. Teď už se rusové opravdu , ale opravdu nemaj koho bát.
    Karel IV
    • Ty myslíš
      26.03.2014 8:11

      že Putina sankce nebolí ? Tak to se hodně pleteš a divím se, že to píšeš na ekonomický web. Kromě toho, jedna věc jsou oficiální ekonomické sankce států a druhá věc jsou méně viditelné, ale zato citelnější ztráty z nerealizovaných investic a soukromých obchodů. Každý druhý investor si dnes těžce rozmýšlí, jestli v Rusku investovat nebo obchodovat. Kromě toho oslabení rublu stojí denně velké peníze na intervencích a zdražení importu. Rusko nic světoborného nevyrábí, je to v podstatě ropný chanát, který žije z toho, co vyvrtá v zemi a následně si za to kupuje západní výrobky.
      • Re: Ty myslíš
        26.03.2014 9:59

        Ty chytráčku a západ jim dodává supermoderní zbraně a vyrábí jim ponorky o kterých se ušákům zatím jenom zdá?Až Čína a rusko budou chtít zaplatit dluh USA ve zlatě, tak americká ekonomika se zhroutí.Taková je realita, ty chytráčku.Ekonomice a její provázanosti rozumíš jak ... a to píšeš na ekonomický web Já - b.b
        pes
        • Ale jdi
          26.03.2014 11:35

          o jakých supermoderních zbraních mluvíš ? Rusko umí jen kopírovat, vždyť se podívej na ty jejich neoznačené vojáky na Krymu. Uniformy, taktika, helmy, nesení zbraně imitují USA, ty jejich GAZ tigr jsou imitací Hummeru či Iveca. Letadla mají o krok pozadu a v malých počtech. Netvrdím, že jsou nuly, ale o ničem supermoderním se mluvit nedá. A přesně jak píše Jesse, vyrobí sice kalašnikov, ale už neumí postavit panelák či silnici. Jdi se podívat do obchodu, jestli v nabídce najdeš jediný ruský spotřební výrobek, tak jsi dobrý.
          • Re: Ale jdi
            26.03.2014 11:46

            V Rusku opravdu skoro všechno vázne s jedinou vyjímkou,a tou je armáda.Není radno podceňovat.Bohužel.http://www.youtube.com/watch?v=W5Unk0MDTsE#t=280
            Mira
        • nevyšiluj z těch rusáků hnusáků
          26.03.2014 10:07

          Možná si tak dovedou vyrábět zbraně, to je asi tak všechno. Neumí postavit ani panelák s fungujícími stoupačkami... dálnici přes Sibiř dodnes nepostavili, prostě to nedovedou a lidi se brodí blátem. A už vůbec se nedá mluvit o vyvážení přidané hodnoty. Tu prostě světu nedovedou nabídnout !!! Víš co je to přidaná hodnota? Vývoz ropy a plynu to není, na to se spolehni. Oni umí jen střílet a obsazovat Zimní paláce (názorně vzato)....
          Jesse
    •  
      25.03.2014 21:32

      Pánové Český problém je v tom jak je napsán už samotný název článku! Proč by se někdo měl bát. Proč někdo řeší vůbec strach. Stačí se předse se podívat na zeměkouly a fakticky si uvědomit, kolik území zabírá Rusko a spřátelené zemně i jižní Amerika. I Češi už mají po krk těch demagogických žvásků ze strany USA. Češi nejsou přece blbci. Jen ten zaorálek se nějak nevyved on by totiž neměl dělat na MZV ani vrátnika. Mluví do televize o Majdanu a nic o tom neví... PŘOČ BY MĚL MÍT NĚKDO STRACH! CO TO JE ZA POSTOJ. POSTOJ ZAKOMPLEXOVANÉHO MALÉHO VŘÍSKAJÍCÍHO ČLOVÍČKA. Lenže psi brešú a karavána ide ďalej.... Karol IV má pravdu. Je len na každom z nás či chce ísť v karaváne, alebo bude brechať (napr. Zaorálek) a nakoniec zhynie v púšti od smädu. BRATIA ČESI POUŽÍVAJTĚ VLASTNÚJ HLAVU A BUĎTE NAD VECOU.
      jářku
    • dobře
      25.03.2014 20:18

      se to kritizuje, hůře hledá fungující řešení
      lime
  • nepravda
    25.03.2014 17:14

    Pane Putna, jste si opravdu jist, že (cituji Vás): "Rusko získalo Ukrajinu prakticky bez jediného výstřelu" ?
    Jan Novák
    • Re: nepravda
      25.03.2014 17:21

      V porovnání s masakrem na ukajinském Majdanu byla anexe Krymu relativně poklidná, proto tato věta.
      Michal Putna
      • v podstatě ano,
        25.03.2014 19:10

        není to o Ruské schopnosti, ale o naší naprosté neschopnosti a jednání a proslovy našich politiků jsou velmi dobře popsány v parlamentníchlistech.cz. Jen se bojím,že ona schopnost, respektive neschopnost bude jen dále narůstat
        mira s
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data