Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Izrael snižuje sazby, rubl na 2M minimech kvůli Yukosu, geopolitika vládne trhům

Rozbřesk - Izrael snižuje sazby, rubl na 2M minimech kvůli Yukosu, geopolitika vládne trhům

29.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Dva ozbrojené konflikty současnosti - v Gaze a na východní Ukrajině - ovlivňují nejen globální trhy, ale mají poměrně vážné implikace i pro lokální investory či podnikatelské subjekty. Odhlédneme-li pak od toho, co se děje ve významově neatraktivní ukrajinské či palestinské ekonomice, pak zajímavé věci se dějí v ekonomice izraelské a ruské.

Začněme nejprve tou ruskou, která postupně vstřebává sankce Západu, jež jsou vůči ní zatím jen zvolna uvalovány. Před sestřelením malajsijského letadla (zřejmě proruskými separatisty) se přitom situace v ruské ekonomice a trzích stabilizovala a odliv kapitálu ze země ustával, což vedlo ke stabilizaci rublu a cen ruských aktiv. Sestřelení civilního letadla na východní Ukrajině však naději na rychlou stabilizaci rozmetalo. Korunu všemu nasadilo včerejší rozhodnutí arbitrážního soudu, který přikazuje Rusku vyplatit akcionářům bývalého ropného gigantu Yukosu 50 miliard dolarů, což představuje 2,5 % (ročního) ruského HDP a přes 9 % příjmů státního rozpočtu. Až na to přijde, tak Rusko se svými 470 miliardami devizových rezerv nebude mít sice problém pokutu uhradit, avšak rublu něco takového logicky nepomůže. No a slabší měna rovná se vyšší inflace a vyšší úrokové sazby.

Nehledě na mohutnou vojenskou angažovanost v Gaze má Izrael přesně opačné makroekonomické starosti - doposud čelil naopak přílivu kapitálu, který šekel vyhnal až na téměř tříletá maxima. Není tedy ani divu, že izraelská centrální banka v průběhu konfliktu reaguje přesně opačně než její ruská kolegyně. Zatímco ruská centrální banka musela minulý pátek zvýšit oficiální úrokové sazby o 50 bazických bodů, tak ta izraelská včera snížila oficiální úrokovou sazbu z 0,75 % na 0,50 % - tedy po pěti letech zpět na její historická minima. S ohledem na dezinflační tendence ani zde krok Izraelců nemusí být posledním (včetně toho, že budou opět zavedeny intervence proti silné měně).

Dva pikantní dodatky pod čarou: 1. hlavní akcionáři bývalého Yukosu, kteří budou především benefitovat z výsledku arbitráže, sídlí v Izraeli. 2. izraelská centrální banka byla neformálním příkladem pro ČNB v tom, že k uvolnění měnových podmínek použila (dočasně) intervence proti vlastní měně.

Region
Geopolitické napětí stoupá, ale nervozita se v regionu zatím projevuje pouze omezeně a to prozatím jen na akciových trzích. Středoevropské měny zůstávají vůči euru poměrně stabilní. Na rozdíl od rublu, který pod hrozbou nových sankcí, na kterých se včera dohodla Evropa i Amerika, strmě oslabuje. Vůči dolaru ztratil včera za jediný den více než 1 %.

Dnešek je opět bez regionálních dat. Pozornost bude upřena na nové sankce vůči Rusku, které by podle všeho měly dopadnout na ruský bankovní sektor. Středoevropské měny tak budou jen těžko hledat důvod k posílení.

Eurodolar
Kurz eura vůči dolaru se včera měnil pouze nepatrně. Dolaru tentokrát mírně pomáhala celkově poměrně vysoká míra geopolitického napětí a vůči euru posílil o desetinu procenta (index vůči koši měn zůstal prakticky stabilní).

Hlavní očekávané události týdne jsou stále před námi, takže dolar bude pravděpodobně dnes spíše vyčkávat. Rizikové události ve světě (Ukrajina, Izrael, Irák, Libye,…) by však měly nadále pomáhat dolaru, respektive by měly značně omezovat případný prostor pro jeho oslabení.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Rozbřesk - letošní
28.07.2014 9:10
Letošní letní okurková sezóna není ani zdaleka z pohledu globálních tr...
Goldman Sachs: Akcie v tříměsíčním horizontu nově s ratingem „neutral“, akcelerace růstu je takřka pryč
28.07.2014 9:30
Goldman Sachs snížila v pátek svůj rating pro krátkodobý horizont týka...
Project Syndicate: Mýtus onshoringu
28.07.2014 15:45
Desetiletí předcházející finanční krizi z roku 2008 se neslo ve znamen...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů