Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Mýtus onshoringu

Project Syndicate: Mýtus onshoringu

28.07.2014 15:45

Desetiletí předcházející finanční krizi z roku 2008 se neslo ve znamení obrovských nerovnováh globálního obchodu, neboť Spojené státy vykazovaly velké bilaterální deficity, zejména s Čínou. Od chvíle, kdy krize dosáhla dna, se tyto nerovnováhy podařilo částečně zvrátit, když se obchodní deficit Ameriky vyjádřený jako podíl HDP snížil z maxima ve výši 5,5% dosaženého v roce 2006 na 3,4% v roce 2012 a čínský přebytek klesl během téhož období z 7,7% na 2,8% HDP. Je to však jen dočasná korekce, nebo se blížíme nalezení nové dlouhodobé rovnováhy?

Mnoho lidí uvádí jako důkaz nastolení trvalejší rovnováhy „onshoring“ neboli návrat výrobních kapacit, které se dříve přesunuly na rozvíjející se trhy, zpět do USA. Například firma Apple vybudovala nové továrny v Texasu a Arizoně a společnost General Electric plánuje přesunout výrobu praček a ledniček do Kentucky.

Několik ukazatelů naznačuje, že po desetiletích setrvalého úpadku je konkurenceschopnost výroby v USA skutečně na vzestupu. Zatímco v rozvojových zemích se náklady práce zvýšily, v USA zůstávají relativně stabilní. Reálný efektivní směnný kurz (REER) očištěný o jednotkové náklady práce americké výroby klesl od roku 2001 o 30% a od roku 2005 o 17%, což naznačuje rychlou erozi výhody nízkých nákladů na rozvíjejících se trzích – a poskytuje značnou vzpruhu americké konkurenceschopnosti.

Revoluce kolem břidlicového plynu v USA, která odstartovala v letech 2007-2008, navíc slibuje podstatné snížení energetických nákladů. A americký podíl na celosvětovém exportu výrobního zboží, který v letech 2000 až 2008 klesl o 4,5 procentního bodu, se stabilizoval – a v roce 2012 se dokonce o 0,35 procentního bodu zvýšil.

Bližší zkoumání však odhalí, že údaje za léta 1999-2012 poskytují jen málo důkazů o významném onshoringu americké výroby. Tak především podíl americké domácí poptávky po výrobcích, kterou uspokojuje dovoz, nevykázal žádné známky obratu. Naopak offshoring výroby se o 9% zvýšil.

Tento trend se týká i sektorů, jimž dominuje dovoz z Číny, kde náklady práce stoupají. V sektorech, kde čínský dovoz pokrýval v roce 2011 alespoň 40% celkové poptávky, se dokonce podíl dovozu zvyšuje rychlejším tempem než v celém výrobním sektoru.

Jsou-li navíc relativní náklady práce významným hnacím motorem amerických směnných relací (relativních cen exportu ve vztahu k importu), měly by sektory náročnější na pracovní sílu zaznamenat větší pokles. Data však poskytují této verzi jen malou oporu.

Jediný solidní důkaz vzestupu americké konkurenceschopnosti pramení z prudkého růstu produkce břidlicového plynu. Sektory s velkými energetickými požadavky, jako je chemická výroba, zažily daleko nižší zvýšení podílu dovozu než energeticky méně náročné obory, jako jsou počítače a elektronika. To naznačuje, že v energeticky náročných sektorech s vyšší pravděpodobností dochází k onshoringu.

Obecněji vzato se zdá, že údaje o americké domácí produkci nejsou v souladu s chováním REER a s tím, že tento ukazatel naznačuje podstatné zvýšení konkurenceschopnosti. Tento rozpor do značné míry odráží nízký a opožděný průmět směnného kurzu do amerických dovozních cen, který souvisí s jedinečnou výhodou Ameriky spočívající v tom, že více než 90% dováženého zboží je oceňováno v její vlastní měně, přičemž ceny dolaru zůstávají vždy deset měsíců beze změny. I za podmínky vyjednání nových cen je tento průmět docela nízký – desetiprocentní znehodnocení dolaru se po dvou letech jeví jako kumulativní tříprocentní zvýšení dovozních cen. Rovněž odtrženost amerických směnných relací od mnohem volatilnějšího REER odpovídá nízkému a opožděnému průmětu směnného kurzu.

Důkazy hovoří jasnou řečí: tvrzení, že se výroba vrací do USA, jednoduše neobstojí. Vzhledem k tomu, že růst nákladů práce v rozvíjejících se ekonomikách a pokles amerických cen energií jsou relativně čerstvé události, mohly by podíly dovozu samozřejmě za několik let začít klesat. Protože však takový výsledek zdaleka není jistý, nemohou se USA spoléhat na to, že rychlý vzestup konkurenceschopnosti výroby se stane základem jejich hospodářského zotavení.

Federico Díez je ekonomem bostonské Federal Reserve Bank. Gita Gopinathová je profesorkou ekonomie na Harvardově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2014.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Project Syndicate: Čínské realitní mouchy
20.06.2014 14:15
Čínský realitní sektor už několik let budí vážné obavy, poněvadž vyst...
Project Syndicate: Nerovnost příjmů a nezaměstnanost mladých lidí
01.07.2014 12:30
V době, kdy několika žebříčkům bestsellerů vévodí kontroverzní kniha K...
Project Syndicate: Argentinské suverénní otroctví
17.07.2014 11:25
Suverénní dluhy se v poslední době vrátily do zpráv, tentokrát kvůli r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university