Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Standardy GIPS jsou v ČR. Mohou zvýšit prestiž správců majetku

Standardy GIPS jsou v ČR. Mohou zvýšit prestiž správců majetku

03.10.2014 15:00, aktualizováno: 3.10. 15:00
Autor: Pavel Daniel

Aktualizováno

Zvýšit mezinárodní reputaci investičních firem, asset managementu a správců majetku se již několik let celosvětově snaží Global Investment Performance Standard (GIPS). Jde o dobrovolně nastavené postupy a normy pro výpočet a prezentaci investiční výkonnosti správců majetku, asset managementu a investičních společností. Normy jsou sestavovány tak, aby poskytly věrnou, pravdivou a plnou prezentaci investiční výkonnosti. A od nynějška se ke standardům mohou přihlásit i české investiční společnosti. „Standardy GIPS pověst českého asset managementu mohou jedině posílit,“ konstatovala Jana Michalíková, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky.

Patria Online: Kdy by měla ČR standardy GIPS přijmout?

Česká republika jako taková standardy GIPS přijímat nebude, ale budou to jednotliví správci majetku. Proto bude záležet jak na jejich velikosti, tak i na komplexnosti jimi poskytovaných služeb. Lze očekávat, že se bude jednat o proces v řádech měsíců nebo let. Ale začátek tohoto procesu bude vždy záležet na jednotlivých společnostech. Pokud budou především velcí klienti požadovat GIPS compliance po svých správcích, pak tento proces může být značně urychlen.

Patria Online: Co zavedení standardů GIPS mezi tuzemskými správci majetku přinese klientům finančních institucí?

Mapa GIPS především znamená, že v dané zemi existuje entita (tzv. country sponsor), která se zabývá zaváděním GIPS mezi správcovskými společnostmi v této zemi. Země je pak vnímána jako místo, kde i globální investoři naleznou partnera se zavedenými celosvětově uznávanými standardy.

Patria Online: Jak reálně pomůžou standardy GIPS ČR ještě více přilákat investiční byznys pro více lidí?

GIPS standardy mohou posílit pověst českého asset managementu jako standardizovaného a transparentního nástroje správy majetku nejenom z lokálního hlediska, ale i na globální úrovni.

Patria Online: Standardy GIPS připomínají již existující předpisy, v čem jsou ale pro klienty finančních institucí opravdovým přínosem?

V České republice jsou i díky České národní bance vysoké nároky na poskytování finančních služeb. GIPS jsou ale globálním standardem, takže umožňují srovnání mezi správci bez ohledu na hranice. Navíc slaďují vykazování výnosů v případech, kdy je jinak možné použít různé metody.

Patria Online: Mohou se kvůli standardům GIPS nějak výrazně měnit správcovské, či management poplatky investičních společností v ČR?

Samotné GIPS standardy neznamenají zdražení správcovských služeb. Ve srovnání s evropskými předpisy, které značně zatěžují finanční instituce jak personálně, tak i finančně se jedná o relativně malý náklad. Je třeba také rozlišovat splňování pravidel GIPS, které z převážné části všichni čeští správci splňují, a pak také formální auditované potvrzení, že společnost GIPS dodržuje.

Patria Online: Dají se čekat po zavedení standardů GIPS nějaké výraznější změny v české legislativě, týkající se investování, asset managementu, či podílových fondů?

Zde bude záležet na několika faktorech. GIPS standardy mohou nalézt uplatnění v samoregulačních předpisech asociací, v České republice tedy AKAT, případně mohou být uznávány regulátorem jako inspirace při dohledu. Promítat je do legislativy by ale nebylo efektivní, jejich zavádění by mělo vycházet z požadavků investorů.

Patria Online: Kdo bude v tuzemsku autoritou pro schvalování firem, které se budou snažit standardy GIPS přijmout za své?

Schvalování jako takové neprobíhá. Každý asset manager, který je na základě znalosti své firmy a GIPS přesvědčen, že požadavky GIPS splňuje, to může veřejně prohlásit. Pokud ale bude chtít získat ověření tohoto tvrzení, bude se muset obrátit na nezávislou specializovanou společnost. Jedná se například o tzv. velkou čtyřku nebo jiné auditorské firmy.

Patria Online: Jaké jsou sankce za porušení standardů GIPS?

Opět bude záležet na charakteru přijetí GIPS. V zahraničí je to opět regulátor, který ačkoliv GIPS compliance přímo nevyžaduje, dohlíží regulované subjekty. Pokud někdo tvrdí, že je „GIPS compliant“ a přitom není, považuje se takovéto tvrzení za zavádějící pro klienty, a proto je na něj nahlíženo jako na jakékoliv jiné zavádějící jednání. V USA už za toto dokonce padly pokuty. Navíc, zřejmě největší hrozbou je přirozeně ztráta reputace takové společnosti.


Váš názor
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.