Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alcoa přes lepší než očekávané výsledky odepsala 3,22 % v after-hours

Alcoa přes lepší než očekávané výsledky odepsala 3,22 % v after-hours

09.04.2015 8:00, aktualizováno: 9.4. 8:57
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Aktualizováno

Včera po uzavření amerického trhu svými výsledky za 1Q15 odstartovala společnost Alcoa, výrobce produktů z hliníku, výsledkovou sezónu v USA. Výsledky překonaly očekávání analytiků. Čistý zisk společnosti dosáhl 195 mil. USD, nebo-li částky 0,14 USD (+188 % yoy; proti 4Q14 +27 %) na jednu akcii (EPS GAAP) bez započtení speciálních položek. Což je výrazně lepší výsledek než o rok dříve, kdy firma ohlásila ztrátu 178 mil. Po očištění o tyto položky byl čistý zisk v 1Q15 363 milionů USD; jinak řečeno 28 centů na jednu akcii (adj. EPS non-GAAP). Extra položky představují jednorázové náklady spojené s restrukturalizací společnosti Alcoa.

Tržby společnosti rostly o 7 % yoy (proti 4Q14 -9 %) a jako již po několikáté byly hnány organickým růstem poptávky po lehkých hliníkových dílech z automobilového a leteckého průmyslu. Celkově tak dosáhly úrovně 5,8 mld. USD. Pozitivní efekty z organického růstu byly kompenzovány nedostatečnou produkční kapacitou a změnou portfolia vyráběných výrobků.

Alcoa také uveřejnila data revidovaného růst globální poptávky po hliníku z původních 7 procent na 9 % na 54 mil. tun hliníku v roce 2014. Podle firmy by se měla objevit v roce 2015 nová poptávka v hodnotě 3,5 mil. tun, což reflektuje očekávaný růst poptávky o 6,5 % na 57,5 mil. tun.

Alcoa poskytla informace i o integraci nově koupené společnosti Firth Rixon, která je jednou z předních dodavatelů komponentů pro stíhačky. Firma by měla Alcoe pomoci rozšířit portfolio vyráběných produktů a poskytnout jí další kapacity pro vývoj a inovaci svých vlastních technologií. Po dokončení transakce by tržby z leteckého průmyslu měly Alcoe vzrůst skokově o 13 %. Od společnosti se očekává, že by její profitabilita měřená EBITDA marží měla v roce 2019 dosáhnout 25 %. Akvizice by měla být hotova během 2 až 5 měsíců.

Navíc prozradila chystanou operaci nákupu výrobců RTI International Materials a informace o dokončení nákupu společnosti TITAL, obě produkující výrobky z titanu. Ty tak vhodně doplní portfolio výrobků s nízku a střední cenou a marží. Dá se očekávat, že poptávka po výrobcích z ušlechtilích kovů poroste zejména v leteckém průmyslu a také eventuálně z budoucích vesmírných programů. Očekává se, že po dokončení akvizice by tržby TITALu měly růst o 70 % v příštích pěti letech a 70 % veškerých tržeb firmy v roce 2019 by měly tvořit tržby z leteckého průmyslu.

Zdá se, že nastoupený směr přeorientovávání společnosti na výrobky s vysokou přidanou hodnotou a naopak utlumování smaltovacích kapacit jakožto nízkomaržových, tak dává Alcoe stále více a více smysl.

Alcoa oznámila omezení produkce v objemu 50 tisíc tun ve svém zařízení v Brazílii na smaltování a další produkční kapacitu v objemu 500 000 tun bude revidovat pro její výkon. Naopak v Maďarsku Alcoa otevřela nové zařízení a nenechá si tak ujít vzrůstající evropskou poptávku po lehkých hliníkových kolech. Zároveň bude do 30. dubna snížen objem elektrolytické rafinace hliníku o 443 tisíc tun v Surinamu.

Výhled pro pro 2015
Pro všechny segmenty ve kterém firma operuje očekává Alcoa pomalý a stabilní růst v leteckém, automobilovém, stavebním průmyslu a produkci průmyslových plynových turbín.

Alcoa očekává růst v tržbách u leteckého průmyslu mezi 9 a 10 % pro celý rok 2015 hlavně ze segmentu výrobců komerčních přepravních letadel, ale i menších regionálních a soukromých tryskových letounů.

Alcoa očekává, že růst globální produkce v automobilovém průmyslu o 2 až 4 % za rok (1 - 4 % v Severní Americe) jí také pomůže k dalším dobrým výsledků ve zbývajícím čtvrtletích roku 2015. Zajímavé a za povšimnutí stojí poměrně pěkný růst objednávek v Severní Americe ze segmentu těžkých nákladních a dopravních vozů. Projekce pro rok 2015 mluví o růstu 6 - 8 %, což je ještě lepší než v předchozím odhadu (3 - 7 %). Naproti tomu poptávka ve stejném segmentu z Evropy, Brazílie a Číny se očekává, že poklesne o 2 - 4 %.

Alcoa po revizi dat o světové poptávce po hliníku nadále očekává růst celosvětové poptávky, který by mohl dosáhnout podle společnosti někam k 3,5 mil. tun, což představuje růst 6,5 % yoy. Pokud by se tak stalo poptávka po hliníku by atakovala historická maxima s hodnotou 57,5 mil. tun. Alcoa také uveřejnila, že globální nabídka předstihne poptávku o 326 000 tun v tomto roce, což je výrazně více než v lednové projekci (32 000 tun). Důvodem je hlavně vzrůstající produkce v Číně.

Akcie společnosti Alcoa reagovaly po uzavření běžné seance v after-hours poklesem o 3,22 % navzdory lepším než očekávaným výsledkům společnosti.

alcoa

Zdroj: Bloomberg, firemní data


Čtěte více:

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách
09.04.2015 8:23
ČRPražská burza ve středu klesala, index PX ztratil 0,3 %. Elektráren...
Praha bude otevírat výše
09.04.2015 8:46
Pražská burza ve středu klesala, index PX ztratil 0,3 %. Elektrárensk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data