Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká krize: Věřitelé předloží svůj návrh, Atény však trvají na vlastních reformách

Řecká krize: Věřitelé předloží svůj návrh, Atény však trvají na vlastních reformách

25.06.2015 8:15, aktualizováno: 25.6. 12:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podle dopoledních zpráv dali mezinárodní věřitelé Aténám nůž na krk a požadovali předložení nového návrhu dohody do 11:00 hodin.

Pokud by Tsipras do té doby nový návrh nedodal, věřitelé (EK, ECB a MMF) předloží ve 13:00 vlastní návrh reforem, který budou následně konsultovat na zasedání ministrů euroskupiny. A tato varianta také nastala. Představitelé EMU prohlásili, že ministři zemí sdílejících euro budou pracovat s návrhem reforem z dílny věřitelů, protože k dohodě nad řeckým návrhem nedošlo. Atény však přesto trvají na svém původním návrhu, který byl již v úterý odmítnut.

Smyčka kolem řeckého krku se začíná utahovat, ačkoliv obchodování na řecké burze je relativně klidné. Index ASE od rána osciluje okolo své včerejší zavírací ceny a žádný výrazný prodejní tlak zde není patrný. Aktuálně index přidává 0,3 %. Mimořádně volatilní den však prožívá eurodolar, který se pohybuje jako na houpačce (viz graf). Většina hlavních evropských akciových indexů ztrácí.

euroo

ECB dnes navíc neschválila další navýšení prostředků (v rámci programu ELA) pro řeckou centrální banku, potažmo řecké komerční banky zasažené masivním vybíráním vkladů. Evropská měnová autorita ponechala celkový limit čerpání nouzové likvidity beze změny. Bez navýšení prostředků z Evropské centrální banky může řeckému bankovnímu systému velmi rychle dojít likvidita a naplno vypuknout runy na banky. Euro po oznámení ECB na páru s dolarem prudce oslabilo až k úrovni 1,1156 EURUSD.

Shrnutí včerejších vyjednávání

Jednání ministrů financí zemí platících eurem, kteří debatovali o řecké finanční krizi skončilo včera večer bez výsledku. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska byl při odchodu ze zasedání euroskupiny velmi stručný. "Dohody jsme nyní nedosáhli. Jsme ale odhodláni pokračovat a udělat, co je potřeba," poznamenal. Dál už jen potvrdil, že ministři se opět sejdou ve čtvrtek brzy odpoledne.

Už před včerejší večerní schůzkou euroskupiny bylo zřejmé, že rozdíly v pohledu řecké vlády a trojice věřitelských institucí se přes intenzivní jednání sblížit nepodařilo. Uváděl to například místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis, který ale očekával, že večerní zasedání potrvá dlouho.

Řecký ministr Janis Varufakis při příchodu na schůzku s novináři nehovořil. Jeho německý kolega Wolfgang Schäuble dal rovnou najevo, že dohodu dnes v rámci euroskupiny najít možné nebude.

"Myslím si, že tři jednání euroskupiny a dva summity by k nalezení evropského řešení pro Řecko měly stačit," uváděl například slovenský ministr Peter Kažimír. Dodal ovšem také, že je velmi zvědavý, jak bude eurozóna po konci dnešního večerního jednání vypadat.

Mezinárodní věřitelé Řecka odmítli část řeckých návrhů z počátku týdne na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Atény mají podle nich hlavně snižovat výdaje, ale řecká vláda se podle svých návrhů chce snažit rozpočet vylepšit především vyšším zdaněním a efektivnějším výběrem daní.

Řekové tento týden navrhli, že zvýší daň z přidané hodnoty, firemní daně a sociální příspěvky, aby dosáhli dohody s věřitelskou trojicí - Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) - a otevřeli si tak cestu k uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního úvěrového programu. Atény peníze potřebují, už na konci měsíce je čeká výrazná splátka MMF.

Zdroj: BBG, RTRS, ČTK


Čtěte více:

Řecký premiér Tsipras: Věřitelé náš návrh reforem nepřijali
24.06.2015 12:11
Dnes před polednem přišla nová zpráva z vyjednávání ohledně pomoci zad...
Project Syndicate: Nový začátek pro Řecko – a pro Evropu
24.06.2015 17:02
Řecko naléhavě potřebuje jasné uvažování. Do neschopnosti splácet dluh...
Věřitelé odmítli řecký návrh reforem, dohoda v nedohlednu
24.06.2015 16:30
Mezinárodní věřitelé Řecka odmítli některé řecké návrhy na řešení dluh...

Váš názor
  •  
    25.06.2015 14:01

    Vždycky mě fascinuje jaká měřítka jsou používána při hodnocení pohybu kursů, cen akcí atd. Ve srovnání s včerejškem je kurs eura o 0,5% níže, jestli se tomu říká "prudký propad kursu", tak autor článku malinko postrádá smysl pro proporce. Z mého pohledu se nic zvláštního nestalo - jo, kdybych měl miliony eur na účtu, tak by jsem se snad cítil chudší.
    Vlado
  • GREECE
    25.06.2015 13:01

    Je čas udělat Řecku pá pá ... ???
    Marcinescu
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data