Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrh do čtvrtka, dohoda do neděle, jinak jde Řecko z kola ven

Návrh do čtvrtka, dohoda do neděle, jinak jde Řecko z kola ven

08.07.2015 8:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezidenti a premiéři všech 28 zemí Evropské unie se v neděli sejdou kvůli řecké krizi, řekla německá kancléřka Angela Merkelová po úterním večerním summitu eurozóny. Situace kolem zadluženého Řecka se podle ní dotýká všech zemí EU, nejen těch, které sdílejí euro. Předseda vrcholných jednání unijních zemí Donald Tusk na závěrečné tiskové konferenci v Bruselu zdůraznil, že neděle je definitivní termín k nalezení dohody. Vyloučit přitom podle něj nelze "černý scénář", který by dopadl na celou osmadvacítku.

Řecká vláda, která už oznámila, že dnes pošle žádost záchrannému fondu eurozóny o další program pomoci, má podle Merkelové do čtvrtka čas na předložení nových detailních návrhů reforem.

Sám řecký premiér Alexis Tsipras při odchodu novinářům pouze krátce řekl, že Atény se snaží nalézt definitivní řešení před koncem týdne. Diskuse se v úterý podle něj nesla v "pozitivním duchu". V příštích hodinách začnou jednání, která by měla být zdárně ukončena "nejpozději na konci týdne," řekl předseda řecké vlády.

Čtvrteční termín na předložení reformního plánu po více než tříhodinovém jednání v úterý večer vyjadřovali i další účastníci schůzky. Pouze předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker jako hranici, kterou mají Atény pro poskytnutí reformních plánů, zmínil čas 8:30 v pátek ráno.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica Juncker na summitu eurozóny oznámil, že komise se připravuje i na "plán B", tedy řecký odchod z eurozóny. Slovenský premiér byl před novináři ohledně možnosti dohody v příštích pěti dnech otevřeně pesimistický. Připomněl také, že nedělní řecké referendum celou situaci výrazně zkomplikovalo.

Rakouský kancléř Werner Fayman míní, že pokud dohoda nebude, nedělní summit o plánu B musí jednat. Sám Juncker na tiskové konferenci podotkl, že komise má scénář pro "grexit", tedy pro řecký odchod z eurozóny, připravený detailně stejně jako scénář v případě potřeby poskytovat Řecku humanitární pomoc.

"Všichni jsme deklarovali připravenost udělat vše, co je možné, abychom chránili eurozónu a euro," zdůraznila Merkelová před novináři. Řecký premiér Alexis Tsipras se podle ní zavázal, že žádost Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM) o nový program pomoci pošle dnes ráno. Poté ji musí posoudit Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Podle německé kancléřky už nejsou na stole podmínky, o kterých se do poslední chvíle vyjednávalo v souvislosti s posledním - teď už ukončeným - programem. "Nyní potřebujeme víceletý program, který sahá výrazně dále než to, co jsme probírali jen před deseti dny," poznamenala Merkelová.

Francouzský prezident Francois Hollande novinářům řekl, že otázka se nyní týká dalšího postavení Řecka v eurozóně a celé EU. "Francie si přeje, aby Řecko v eurozóně zůstalo a pracuje na tom. Ale je na Řecích, aby nalezli odpověď," prohlásil francouzský prezident.

Pokud nebude nalezena shoda, může podle Tuska přijít řecký bankrot a insolvence tamního bankovního systému. "Bude to pro řecké občany velmi bolestivé. Nepochybuji, že to celou Evropu ovlivní také v geopolitickém smyslu. Pokud někdo chová iluze, že to tak nebude, je naivní," prohlásil někdejší polský premiér Tusk.

Před summitem celé EU se podle něj ještě nejspíš v sobotu sejdou ministři financí eurozóny. Podle Hollandea a Tuska je pravděpodobné, že nedělnímu setkání prezidentů a premiérů celé EU bude ještě předcházet asi hodinové setkání lídrů zemí platících společnou evropskou měnou.

"Nemám pochyb, že toto je možná nejkritičtější moment v historii EU a eurozóny," řekl Tusk.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi hlavy zemí eurozóny na jejich včerejším mimořádném zasedání ujistil, že jeho instituce udrží řecké banky nad vodou do nedělního summitu celé Evropské unie. Po rokování v Bruselu to řekla německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande.

Zdroj: RTRS, ČTK


Čtěte více:

Řecko – království za hotovost
07.07.2015 12:30
Řecké banky zůstanou minimálně do středy zavřené, stejně jako burza v ...
Na Řecku si lámou zuby i velká investiční jména
07.07.2015 17:00
Minulý týden začal dalším kolem spekulací o Grexitu, defaultu a dokonc...
Řecko rozčílilo eurogroup, nepřišlo s žádným novým návrhem dohody
07.07.2015 17:07
Řecko dnes před mimořádným summitem eurozóny v Bruselu překvapivě nepř...

Váš názor
  •  
    08.07.2015 10:23

    Škoda, že místo hledání Svatého grálu nesvážou investice razantní podporou podnikání.
    Velkamedvědice
  • Pokud
    08.07.2015 10:18

    uz vime, ze komety nejsou koule snehu a ledu ale obycejne kameny, kdyz uz vime, ze ropa neni ze shnilich preslicek ale tvori se chemickou reakci v zemskem nitru tak ted nevim, odkud se na Zemi vzala voda. Ve skole nam tvrdily, ze voda je z komet a je tudiz jeji mnozstvi omezene, kdyz ale komety jsou jen kameny, odkud se vzala? Neni to nahodou tak, ze voda pochazi z primarni vody, ktera je taky tvorena chemickou reakci v nitru Zeme? To bychom ji dneska meli v podzemi vice, nez kdy v historii.
    Mezernik
    • Re: Pokud
      08.07.2015 10:38

      Zbývá zjistit, kdo na každé kometě brousí ten kámen flexou a k čemu vlastně ten ohon komety slouží. Mám podezření na židy a jejich kejkle k ovládnutí světa.
      ..
  • neděle???
    08.07.2015 9:19

    Kterou neděli mají namysli? :-) Opět rezolutní, jasné, evropské ultimátum - kolikáté už? :-)))
    Scipio
  • bože
    08.07.2015 8:56

    ti politici jsou tou hubou tak pracovítí. Všichni jenom pracují na záchraně Řecka, to je fakt produktivita práce. Kdyby takhle makal dělník ve fabrice, tak by si nevydělal ani na suchý chleba, ale tihle s-mra-di můžou jednat donekonečna o h***u.
    tk69
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů