Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Bank of America, ASML Holding, Delta Air Lines, Celgene

Summary: Bank of America, ASML Holding, Delta Air Lines, Celgene

15.07.2015 17:26
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Výsledky za druhé čtvrtletí dnes oznámil holandský dodavatel komponentů pro výrobu čipů ASML Holding (DIP). Tržby ve výši 1,65 mld. EUR o 3 % překonaly výhled poskytnutý samotnou společností. Jejich struktura byla prakticky vyrovnaně rozdělena mezi klienty z paměťového a logického segmentu čipů. Hrubá marže dosáhla 45,6 % a o 60 bps předčila očekávání trhu. Stejně tak zisk na akcii na úrovni 0,85 EUR překonal konsensuální odhady (0,8 EUR). Dobrou zprávou je ve čtvrtletí získaných 6 nových objednávek na EUV zařízení. Ty využívají speciálních světelných zdrojů, díky nimž litografické stroje disponují novější/přesnější technologií umožňující kvalitnější zpracování čipů (především rostoucí požadavky na zmenšení čipů otevírají EUV prostor pro expanzi). Dvě EUV zařízení by měla být dodána ještě v průběhu letošního roku, zbytek v roce příštím. Příjemně potěšil také výhled na třetí čtvrtletí. V něm ASML očekává tržby v pásmu 1,5 – 1,6 mld. EUR proti trhem vyhlíženým 1,49 mld. EUR. Hrubá marže má nicméně dosáhnout 45 % proti konsensuálním 47 %. Akcie dnes připisují 5 %.

USA:

Bank of America (DIP) ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem ve výši 5,32 mld. USD (45c na akcii), což meziročně představuje nárůst 133 %. Na první pohled úchvatný výkon však potřebuje dovysvětlení – loňský zisk negativně ovlivnila mimořádná položka (4 mld. USD proti 175 mil. USD v 2Q15) v podobě urovnání soudních sporů. Oproti předchozímu čtvrtletí klesl pozitivní příspěvek spjatý se snižováním rizikových nákladů skrze rozpouštění rezerv (149 mil. USD proti 429 mil. USD v 1Q15). Celkový objem rezerv na poskytnutých úvěrech dosahuje 1,49 % (-8 bps q/q). Kvalita úvěrového portfolia opět mezikvartálně vzrostla, když klasifikované úvěry tvoří 1,31 % objemu půjček. Čistý úrokový příjem vzrostl proti stejnému období loňského roku o 5 % na 10,7 mld. USD, když se příznivě projevil trend rostoucích dlouhodobých sazeb (patrný při pohledu na vývoj dluhopisového trhu), s jejichž pomocí čistá úroková marže stoupla y/y o 15 bps a q/q o 20 bps na 2,37 %. Naopak nepříznivě se do čísel promítal meziroční pokles poskytnutých úvěrů (zejména však z nejádrových operací). Jejich objem klesl také mezikvartálně, a to zhruba o procento, což je s ohledem na čísla konkurenčních JPMorgan a Wells Fargo (+3,5 %, respektive +3,1 %) nepříznivým zjištěním. Výnosy z obchodování na trzích meziročně stagnovaly, když nižší příjmy z FICC segmentu (y/y -8 %, q/q -19 %) vyrovnal růst příjmů z akciových trhů (y/y +13 %, q/q +3 %). Celkově hospodářská čísla vyznívají mírně pozitivně. Pokles v objemu poskytnutých úvěrů vynahrazuje společnost výrazně rychlejším růstem čisté úrokové marže. Příjmy z obchodování jsou zhruba v souladu s JPMorgan (meziroční pokles o procento při očištění o mimořádné vlivy). Ukazatel kapitálové přiměřenosti dle Basel III zůstává na 10,3 %. Akcie reagují na výsledky růstem o 3 % a zůstávají v seznamu DIP.

Své výsledky dnes představila také letecká společnost Delta Air Lines (DIP). Upravený zisk na akcii vyšplhal na 1,27 USD a o 6c překonal konsensuální očekávání. Meziročně se jedná o 22 %ní růst. Strůjcem zlepšení jsou nižší průměrné palivové náklady, které proti loňsku spadly o 18 % na 2,4 USD/galon. Naopak příjmová stránka ve čtvrtletí pokulhávala. Přestože aerolinky zvýšily počet přepravených cestujících při přepočtu na míli, výnos z pasažéra klesl o 3,9 %, což je mimo jiného dané nižší obsazeností letů (y/y -70 bps 85,6 %). Jinými slovy tak sice rostly letové kapacity, poptávka ze strany zákazníků však rostla pomaleji a Delta Air Lines tak v letadlech v průměru měla menší počet pasažérů vůči kapacitě než loni. Výsledkem je, že i přes nárůst přepravených cestujících (při přepočtu na míli), tržby v divizi nerostou. Celkové tržby (zahrnují ještě nákladní přepravu a ostatní tržby) stouply meziročně o 0,8 % na 10,7 mld. USD. Výhled na 3Q počítá s provozní marží v pásmu 19 – 21 %, což je zhruba v souladu s konsensuálním očekáváním ve výši 20,1 %. Růst kapacit má dosáhnout 3 % proti 3,4 % ve 2Q. Čísla by pak měla být podpořena také odezníváním hedgeovacích kontraktů na ceny palivového benzinu. Jeho průměrná cena by pak ve druhém pololetí měla dle aerolinky dosáhnout 1,9 – 2 USD. Celkově výsledky hodnotíme neutrálně. Efekt nižších palivových cen působí neoddiskutovatelně jako pozitivní faktor, klíčové téma disciplinovaného řízení letových kapacit (netýká se jen Delta Air Lines, ale leteckého sektoru jako celku) však nadále není zcela vyřešeno. Rozhodnutí Delta Air Lines zpomalit růst svých kapacit považujeme za další příznivý signál (nedávno konkurenční American Airlines Group aktualizovala svůj letový plán a rozhodla se snížit růst letových kapacit v USA pro letošní rok na 1 % (yoy) proti původně avizovaným 2 %), který při svém potvrzení umožní aerolinkám sesbírat plody nízkých cen paliv. Výsledkem by posléze měl být nárůst profitability, což s ohledem na nižší kapitálové výdaje (dostatečný volný peněžní tok) americkým přepravců umožní nadále realizovat kapitálově vstřícnou politiku. Delta Airlines ponecháváme v seznamu DIP s nezměněným doporučením „koupit“.

Celgene
, který je součástí našich preferovaných titulů v sektoru zdravotnictví (viz Související analýzy v záložce Research aplikace webtrader – ZDE), dnes oznámil záměr koupit společnost Receptos za 7,2 mld. USD, díky čemuž do portfolia svých léků zařadí přípravky na léčbu sklerózy či zánětu střev. Získá tak mimo jiné lék ozanimod, který je ve finální fázi testování na léčbu sklerózy (výsledky 2017), zánětlivých onemocnění (2018) a měl by být také testován na léčbu Crohnovy choroby. Tržby léku mají podle vyjádření CEO dosahovat na vrcholu prodejů 4 – 6 mld. USD ročně. Akcie Celgene rostou o 9 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Čtěte více:

Project Syndicate: Dnešní temní páni financí
15.07.2015 14:18
Ekonom Liaquat Ahamed ve své knize Lords of Finance (Páni financí), oc...
Zisk BlackRock ve 2Q15 díky reinvesticím klientů překonal očekávání
15.07.2015 12:08
Společnost BlackRock, která poskytuje investiční služby institucionáln...
Bank of America v 2Q15 slušně snížila neúrokové výdaje; v pre-marketu přidává přes 3 %
15.07.2015 13:14
Bank of America zveřejnila svoje výsledky za druhé čtvrtletí tohoto ro...
Bancorp v 2Q15 v souladu s očekáváními
15.07.2015 14:32
Americký finanční dům U.S. Bancorp dnes zveřejnil své hospodářské výsl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení