Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Koruna sevřena v kleštích ČNB. Co však dnes odhalí červencové FX rezervy?

Rozbřesk - Koruna sevřena v kleštích ČNB. Co však dnes odhalí červencové FX rezervy?

07.08.2015 9:37
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Závěr z posledního zasedání bankovní rady ČNB je jasný - centrální banka nic nemění a intervence jedou dál. Z tiskové konference guvernéra M. Singera vyplynulo, že s exitem stále nemá smysl počítat dříve než v druhé polovině příštího roku. Úvahy o tom, že by ČNB přistoupila k posunutí kurzu směrem k silnějším hodnotám, aby si tak exit usnadnila, se jeví jako liché. A jako stejně nepravděpodobné se zdá i zavedení záporných úrokových sazeb, o němž se na radě dokonce prý ani seriózně nediskutovalo. ČNB tak hodlá bránit kurz koruny bez použití záporných sazeb a rostoucí devizové rezervy ji zatím nijak nevadí. O schopnosti či možnostech ČNB bránit korunu poblíž zvolené hranice tedy není třeba pochybovat.

Kolik musela v posledních týdnech ČNB nakoupit devizových rezerv na obranu slabé koruny ale ovšem nikdo přesně neví...a blíže to odmítl komentovat na včerejší tiskové konferenci i guvernér Singer. Definitivní jasno budeme mít zhruba s dvou-měsíčním zpožděním po zveřejnění přesně rozklíčovaných devizových obchodů ČNB. Pohled do dekádní bilance centrální banky nám ale ukazuje, že v posledních deseti dnech v červenci (kdy byla koruna prakticky přisátá na úroveň 27,00 EUR/CZK) devizové rezervy nijak dramaticky nevzrostly (zhruba o 3,7 miliardy korun). Nicméně dnes (v 10:00) ČNB zveřejnění agregovaný stav devizových rezerv ke konci července a to by mohlo být již zajímavější číslo.

Co však můžeme v takovém prostředí čekat od koruny? V tuto chvíli nemá moc důvodů k oslabení. Do konce intervenčního experimentu ale ještě zbývá alespoň rok, a to není krátká doba. Pokud bude ČNB muset delší dobu aktivně bránit intervenční hranici, mohou mít především zahraniční hráči nutkání v mezičase přivřít své dlouhé pozice v českých korunách. A v takových momentech by česká měna mohla načas přejít i do krátkodobé defenzivy. Jinak si ale moc velké naděje na slabší úrovně dělat nemůže.

Forex

Zatímco koruna včera nepatrně posilovala, tak zlotý s forintem byly pod tlakem. Korunu povzbudila jednak dobrá čísla z průmyslu za červen, jednak závěry z jednání bankovní rady ČNB. Ta zůstala tváří v tvář silnější koruně v klidu a na nastavení měnové politiky ani na komunikaci nic zásadního nezměnila. Ztráty zlotého, který za posledních pět dní vůči euru oslabil o více než procento a dostal se na měsíční minima, mohou vyplývat i z nového dění kolem hypoték ve švýcarských francích. Ty by se měly konvertovat do zlotých, přičemž valná většina ztrát plynoucích z konverze (připomeňme, že švýcarský frank prudce posílil) by měla jít na vrub bank. Kromě zlotého tak byly pod tlakem i polské akcie.

Dnes se trh soustředí zejména na čísla z amerického trhu práce, jež mohou z pohledu zlotého a forintu vyznít spíše negativně. Zlotý kromě toho může trápit i výše zmíněná kauza hypoték.

Eurodolar i včera pokračoval ve vyčkávání na dnešní výsledky z amerického trhu práce za červenec. Ty není úplně snadné odhadnout, neboť poslední důležitá data zveřejněná v tomto týdnu přinášela rozporuplné indikace (ADP report zklamal, ISM ve službách naopak překvapil pozitivně).
Výsledek z červencového trhu práce v USA a reakce krátkých dolarových sazeb na něj bude do značné míry určující pro pohyb dolaru nejen dnes odpoledne, ale možná i na začátku příštího týdne. Pokud se přírůstek nových pracovních míst udrží na 200 tisíci a růst mezd nebude pod tržním konsensem (2,3% meziročně), měl by dolar z dnešního reportu profitovat.


Čtěte více:

ČNB v nové prognóze zlepšila odhad růstu HDP letos na 3,8 pct
06.08.2015 16:03
Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v l...
Zlatý kolaps nejvíc bolí Rusko a Čínu, jen za poslední 3 týdny je stál miliardy dolarů
06.08.2015 16:52
Zlatu se poslední dobou skutečně nedaří a kolaps žlutého drahého kovu ...
Summary: Novo Nordisk, adidas, Tesla Motors, Mondelez International, Kraft Heinz, Michael Kors
06.08.2015 17:06
Evropa:Akcie Novo Nordisk (DIP) dnes odepisují 4 %, navzdory silným kv...

Váš názor
  • ČNB má ze zákona
    07.08.2015 17:56

    zajišťovat především cenovou stabilitu. Ta se vykládá jako 2% inflace. Plnila zákonnou povinnost. Krátko až středně době bylo oslabení také v souladu s hospodářskou politikou vlády, čímž ČNB vyhověla dalšímu zákonnému požadavku. Dlouhodobý efekt nikoho nezajímá. Bohužel. A jak píše Ruphej, když na západě poslali sazby dolů a přemýšleli o QE, dalo se to s korunou čekat.
    kadanfm
    • Re: ČNB má ze zákona
      07.08.2015 18:05

      Dnes má kačka tendenci posilovat díky zlepšení obchodní bilance. Kardinální otázka: posilovala by i bez zásahu a pokud ano, kterou z nerovnováh v platební bilanci by svým pohybem vyrovnávala?
      kadanfm
  • kecy
    07.08.2015 13:42

    jak by to vypadalo kdyby ten kurz nesundali, nic by se nevyváželo, stát.rozpočet by měl díru jako hrom, ideál neexistuje ale lepší 27 než 24 :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: kecy
      07.08.2015 14:35

      povídáš hlouposti.....nic by se zvláštního nedělo, ČNB nemá na to žádný vliv...pokud by šašci z ČNB nezasáhli, tak by exportéři měli nepatrně menší zisky a importéři nepatrně vyšší....
      abc
      •  
        07.08.2015 14:55

        Jsi jediný kdo tomu opravdu,ale opravdu rozumí. Škoda , že nejsi guvernérem ty . To by se tu žilo . Ojro za 15 , Dolar za 14 export žádnej , import vlastně všeho , dovolča v Řecku téměř zadara , no země zaslíbená. Možná by se u nás líbilo i imigrantům. Kde pracovat? Koho to v Europě zajímá?
        Karel IV
      •  
        07.08.2015 14:41

        exportéři by měli patrně menší zisky, a jsme vývozní ekonomika
        Velkamedvědice
      • abc
        07.08.2015 14:40

        Udělali jen to , co švýcaři.
        Velkamedvědice
      • Abc
        07.08.2015 14:37

        To je ovšem jen Tvůj názor. Čísla dokazují, že zásah měl smysl. Rosteme více, než země kam vyvážíme.
        Velkamedvědice
  •  
    07.08.2015 12:37

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1562890-pilip-cnb-drzi-kurz-na-umele-urovni-ekonomice-nepomaha
    Homo
    • Homo
      07.08.2015 14:39

      Pilip je jako ekonom nula. Zhrzený rádoby pravicový politi¨k odstraněný od lizu. Nneí schopen ani přiznat, že sankce dopadly ny vývoz přesně jak dopadly, do ruska ho zmenšily. Ale jelikož není rusko zásadním obchodním poartnerem, rostoucí ekonomika a vývoz do eu tento porpad absorvovali. Vez sankcí, by byl malinko větší.
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        07.08.2015 15:30

        Já ho taky nesnáším, ale to neznamená že s nim nemohu souhlasit. Je zajímavé koli lidí je ochotno a schopno věřit té Sigrove bandě a ještě ji obhajovat, místo toho, aby používali zdravý rozum.
        Homo
        • Homo
          07.08.2015 16:11

          o)) Nevím, jestli mám zdravý rozum, ale tuším Váš problém. Zásah, který se Vám líbil, jste označil za krádež, aniž by jste počkal v čase na výsledky. Výsledky doložili oprávněnost zásahu, více pracovních míst, ekonomika roste více než ostatní. Jak jinak by jste chtěl doložit správnost kroku? Pokuid by ekonomnika nenastatovala, mohl jste ho kritizovat. Ale ona nastartovala, splnila účel a vy stejně kritizujete, protože jste se tak rozhodl už na začátku. Data a fakta V8s evidentně nechávají chladným, Co by jste považoval za důkaz, že jste se mýlil a Sionger měl pravdu, než fakt, že ekonomika roste historicky významným tempem , jak x let nerostla a více než země kam se vyváží?
          Velkamedvědice
          • Re: Homo
            07.08.2015 16:11

            ..nelíbil...
            Velkamedvědice
            •  
              07.08.2015 16:14

              Možná tedy většina ekonomů má nemocnější rozum než vy. Někteří tvrdí, že zásah byl bez významu, většina, že přinesl víve pozitiv, než negativ a nikdo z renomovaných ekonomů mim o amatérů na chatech neřekl, že zásah byl škodlivý či snad krádež
              Velkamedvědice
              •  
                07.08.2015 16:29

                To rozhodne jedině čas. Já každý takový zásah považuji za škodlivý.
                Homo
                •  
                  07.08.2015 16:52

                  ... protože nerozumíš deflaci.
                  ☺lolek☺
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m