Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Novo Nordisk, adidas, Tesla Motors, Mondelez International, Kraft Heinz, Michael Kors

Summary: Novo Nordisk, adidas, Tesla Motors, Mondelez International, Kraft Heinz, Michael Kors

06.08.2015 17:06
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Akcie Novo Nordisk (DIP) dnes odepisují 4 %, navzdory silným kvartálním číslům. Tržby ve výši 27,06 mld. DKK překonaly odhady na úrovni 26,87 mld. DKK. Taktéž provozní zisk předčil očekávání (11,82 mld. DKK) výsledkem 12,48 mld. DKK. Zlepšen byl i výhled na letošní rok, a to v oblasti provozního zisku. Ten má růst o 19 % oproti původně avizovaným 17 %. Očekávaná dynamika růstu tržeb byla zachována (pásmo 7 - 9 %).

Německý výrobce sportovních potřeb adidas ve druhém čtvrtletí hospodařil s tržbami ve výši 3,91 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 14,9 % (ex FX +5 %). Jedná se zároveň o lepší číslo, než které vyhlížel konsensus (3,8 mld. EUR). Hlavní míra růstu očištěného o měnové vlivy je soustředěna v oblasti Velké Číny (+19,3 %), společnosti se daří i v klíčové Západní Evropě (+12 %). Severoamerický trh pak víceméně stagnuje a jeho příspěvek k reportovaným číslům plyne z příznivého měnového vlivu (posilující dolar). Zhoršení hlásí především ruský trh. Divize s produkty značky adidas zvýšila tržby očištěné o kurzové vlivy o 8,2 %, což je pomalejší tempo než v prvním čtvrtletí. Stejně tak mezikvartální ochlazení dynamiky hlásí Reebok (y/y +6,4 %). Na druhou stranu musíme připomenout, že srovnávací báze minulého roku je poměrně robustní, což souvisí s konáním světového fotbalového šampionátu. Jako už tradičně hlásí pokles TaylorMade-adidas Golf. Právě s ní je pak spojen nový plán, který adidas představil. Jeho součástí má být komplexní struktura nástrojů s cílem zlepšit nacenění produktů, optimalizovat dodavatelský cyklus a snížit náklady. I proto německý výrobce najal nejmenovanou investiční banku s cílem analyzovat možnosti především pro partikulární značky (Adams, Ashworth). Provozní zisk adidas vzrostl o 7,6 % na 234 mil. EUR. Jeho pomalejší růstové tempo ve srovnání s tržbami souvisí s faktorem, na který jsme v minulosti upozorňovali. Adidas v rámci svého střednědobého plánu v červnu oznámil, že hodlá tržby zvyšovat o vyšší jednotky procent (ex FX), k čemuž má dopomoci především nárůst tržního podílu. Ten je však spojen s vyššími marketingovými náklady a zlepšováním prodejní sítě. Právě tyto nákladové položky pak ve druhém čtvrtletí stouply meziročně o 13 % a stály za pomalejším nárůstem provozního zisku. Provozní marže tak klesla y/y o 40 bps na 6 %. Čistý zisk meziročně vzrostl o procento a pů na 146 mil. EUR a lehce zaostal za očekáváním. V červnu představený plán pak počítá s průměrným ročním růstem zisku do roku 2020 o 15 %. Prozatím se tak potvrzují naše obavy o schopnost adidas získat tržní podíl a zároveň udržet atraktivní provozní čísla. Na druhou stranu je potřeba dodat, že je společnost v rámci svých představených snah na začátku a v případě úspěchu při získání tržního podílu může skrze provozní páku postupně čísla vylepšovat. Akcie ztrácí po prvotním růstu procento.

USA:

Dnešek je pro firmy reportující horší než očekávané výsledky opět velmi špatný. Walt Disney si např. po včerejších -9 % připisuje dalších -5 %. Prudká korekce odráží obavy o budoucnost kanálu ESPN, který se v uplynulém kvartálu musel vyrovnat s klesajícím počtem předplatitelů.

Ještě hůře je dnes na tom automobilka Tesla Motors s -10 %, která zhoršila výhled pro produkci v letošním i příštím roce. Pod zhoršeným výhledem jsou podepsané určité technické problémy při výrobě nového modelu X, stejně jako nedostatečná kapacita v některých částech dodavatelského řetězce, nebo fakt, že produkce modelu X bude vzhledem k využití stejné výrobní linky ukrajovat z výrobní kapacity pro zavedený model S. Letošní objem produkce by se tak měl pohybovat v rozmezí 50-55 tis. vozů, zatímco dříve společnost počítala s 55 tis. Na základě dosavadního průběhu roku a výhledu pro 3Q15 by tak ke splnění cíle na 4Q15 ostávalo až 16,4-21,4 tis. vozů. Kvartální průměr (včetně výhledu pro 3Q15) letos zatím lehce přesahuje 11 tis. vozů. V příštím roce by měla být automobilka schopna vyrobit 1600-1800 vozů týdně, přičemž dříve počítala s 2000. Přes tyto krátkodobé problémy CEO Musk potvrdil dlouhodobý výhled, který je postaven na produkci 500 tis. vozů v roce 2020. Tou dobou by automobilka již měla být rovněž profitabilní. FCF by se měl dostat do černých čísel již počátkem příštího roku. Ve 2Q15 automobilka hospodařila se ztrátou 48 c na akcii. Na konferenčním hovoru pak odzněly i vyjádření ohledně kapitálové pozice. Vedení v současnosti nespatřuje potřebu navyšovat kapitál z externích zdrojů, tento krok ovšem nebyl ani zcela vyloučen.

Aktivistický miliardář Bill Ackman přes svůj fond Pershing Square Capital shromáždil podíl v potravinářském koncernu Mondelez International v hodnotě 5,6 mld. USD, neboli 7,5 % celkové tržní kapitalizace. Ackman se domnívá, že ve firmě je další prostor pro úsporu nákladů a rychlejší růst tržeb. V opačném případě by měla být společnost převzatá některým z větších rivalů (spekuluje se např. o Kraft Heinz). Akcie Mondelez počáteční zisky rychle vymazaly a aktuálně obchodují zhruba na úrovni včerejšího closu.

Michael Kors (DIP) ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil meziročně tržby o 7,3 % na 986 mil. USD. Bez započtení měnového vlivu růst dosáhl 13,4 %. Tržby (ex FX) v klíčové geografické oblasti Severní Ameriky stouply o 1,9 %, v Evropě o 42,2 %. Hlavní měrou se pod růstem podepsaly celkově vyšší maloobchodní prodeje, kterým nahrálo otevření dalších 107 obchodů. Nicméně problém, na který upozornily již výsledky za 1Q v podobě klesajících prodejů „starších“ obchodů, nadále přetrvává. Pokles tentokrát dosáhl 5 %, což je nicméně mírně lepší číslo, než které vyhlížel konsensus. Solidně vyznívá také pohled na hrubou marži, která se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 280 bps na 61,2 % a předčila tak odhad na hladině 60,6 %. Čistý zisk na akcii vyšplhal na 87c, zatímco odhady počítaly s 76c. Akcie připisují 12 %. Do hlavní míry to připisujeme především částečnému uklidnění trhu. Ten po zpomalení růstové trajektorie z prvního čtvrtletí začal spekulovat o možném přehřívání expanze. Čísla za 2Q v tomto směru nenabídla stoprocentní ujištění, že penetrace skutečně není blízko svého vrcholu, nicméně alespoň zmírnila hloubku obav. Zajímavým prvkem je poté značnější zacílení výrobce kabelek na doplňky a boty, ve kterých jeho průnik na trh není tak patrný. Výhled na letošní rok zůstal beze změny – tržby mají dosáhnout rozmezí 4,7 – 4,8 mld. USD a upravený zisk 4,4 – 4,5 USD.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Čtěte více:

Summary: Carrefour, BNP Paribas, Intesa Sanpaolo a další
31.07.2015 17:18
Evropa:Carrefour v prvním pololetí hospodařil s pokračujícím provozním...
Summary: HSBC, Heineken, Commerzbank
03.08.2015 17:59
Evropa:Britská HSBC (DIP) zvýšila ve 2Q15 zisk před zdaněním meziročně...
Summary: ING, Societe Generale, Priceline, Walt Disney
05.08.2015 17:09
Evropa:Čistý zisk holandské bankovní skupiny ING Groep (DIP) ve druhém...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university