Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád ruských reálných příjmů pokračuje, ekonomika v 3Q15 odepsala 4,3 %

Pád ruských reálných příjmů pokračuje, ekonomika v 3Q15 odepsala 4,3 %

19.10.2015 16:35
Autor: Michal Putna, Patria Online

Dnes odpoledne byla zveřejněna zářiová dávka ruských makrodat, která potvrdila trvající problémy ruské ekonomiky, zejména na straně (reálných) příjmů domácností.

Míra nezaměstnanosti

Podíl nezaměstnaných Rusů na pracovní síle se v září m/m snížil o 0,1 p.b. na 5,2 procenta, což je lepší údaj, než trhem (agentura BBG) očekáváná hodnota 5,4 %. Současně se jedná o nejnižší míru nezaměstnanosti v letošním roce, která navíc jen o 0,4 procentního bodu převyšuje historické minimum vytvořené loni v srpnu. Celkově hledá aktivně práci 4,032 mil. ruských občanů (-32 tis. m/m). Otázkou zůstává důvěryhodnost této statistiky, která se zlepšuje hospodářské recesi navzdory, přičemž míra ruské nezaměstnanosti je přibližně na úrovni USA, avšak ve Spojených Státech registrujeme hospodářský růst.

Reálný disponibilní příjem

Reálný disponibilní příjem se v září y/y snížil o 4,3 %, což je sice lepší údaj, než trhem očekávaný 5procentní pokles, avšak revize za srpen přinesla zhoršení na konečných minus 5,3 %. Disponibilní příjmy ruských domácností již klesají (y/y) 11 měsíců v řadě. V září se proti předchozímu měsíci propadly příjmy o 6,3 %.

Reálné mzdy

Mzdy očištěné o vývoj cen se v září snížily y/y o 9,7 % po 9procentním propadu v srpnu. Pokles ruského hospodářství s sebou stahuje platy zaměstnanců a dvouciferná inflace přepisuje 4,5procentní y/y nominální nárůst platů v reálný úbytek. Obnovené inflační tlaky podporované levnějším rublem, resp. ropou navíc nedávají velkou šanci na brzký obrat trendu.

Maloobchodní tržby

Tržby maloobchodníků meziročně v září odepsaly 10,4 procenta po 9,1% zhoršení v srpnu (trh čekal propad o 9,1 %). Proti předchozímu měsíci se tržby snížily o 5,6 % (vs. -6,8 % v srpnu). Reálný pokles (mzdových) příjmů snižuje kupní sílu domácností a ty následně omezují svojí spotřebu, což se projevuje nejen na maloobchodních tržbách. Tento „transmisní mechanismus“ pozorujeme již od začátku letošního roku, září však přináší zatím největší letošní propad tržeb.

Investice

Kapitálové investice se v září proti stejnému období před rokem snížily o 5,6 %, což je zpomalení tempa poklesu proti hodnotě minus 6,8 % v srpnu. Současně se jedná o lepší údaj, než trhem predikovaných minus 7 procent. Stále však platí, že investice do kapacit se snižují nepřetržitě 21 měsíců v řadě. Nízké investice omezují růst HDP, který dle předběžné zprávy za 3Q 15 propadnul o 4,3 %.

HDP

Podle dnešního prohlášení náměstka ministra hospodářství Alexeje Veděva ruská ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o 4,3 %, tedy téměř stejným tempem jako v předešlém kvartále, kdy se její výkon snížil o 4,6 procenta. V samotném září hrubý domácí produkt země klesl o 3,8 procenta. Tempo poklesu ve druhém a třetím čtvrtletí bylo zhruba dvojnásobné proti prvním třem měsícům roku. Loni ruský HDP ještě stoupl o 0,6 procenta.

Světová banka (WB) na konci září zhoršila výhled ruské ekonomiky a předpověděla, že HDP se v letošním roce sníží o 3,8 procenta. Pro příští rok banka nadále počítá s návratem ekonomiky k růstu tempem 0,6 procenta. Rusko bude muset navíc (dle WB) kvůli nízkým cenám ropy přikročit k tvrdým rozpočtovým opatřením.

Pokračující propad reálných mezd brzdící maloobchod a nízké investice limitující růst ekonomiky patří mezi hlavní zprávy dnes zveřejněných údajů. Rusové zažívají největší decimaci reálných příjmů od doby, kdy se vlády ujal Vladimir Putin a dvouciferná inflace v kombinaci s levnou ropou a hospodářskou recesí změnu situace v dohledné době neumožní.

Zdroj: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Zisk na akcii Halliburton ve 3Q předčil očekávání, tržby zklamaly
19.10.2015 13:12
Poskytovatel služeb v oblasti ropných polí Halliburton dnes před trhem...
IPO Watch - je libo akcie výrobce obalů pro Estée Lauder nebo Pfizer?
19.10.2015 16:05
Čeká nás pár týdnů do konce roku 2015, přesto se na burzu v říjnu a na...
Technická analýza - Dolar podpořila inflace a relativně stabilní názory zástupců Fedu
19.10.2015 16:02
USDJPY: Dolar se drží při denním pivotu 119,33 USDJPY. Oscilátor rela...

Váš názor
  • proč by někdo chtěl do Ruska.. snad Peté ??.
    22.10.2015 17:20

    "....Snižující se počet Američanů žádajících o dávky s sebou stahuje také měsíční klouzavý průměr nových žádostí, kterých bylo minulý týden 263,25 tis., což je nové minimum. Obě hlavní čísla, počet nových žádostí i 4W MA, se nacházejí bezpečně pod úrovní 300k, která je kompatibilní s dlouhodobě silným trhem práce....".
    ..
  • Neco pro Vasek 218 ale i pro Kalka
    21.10.2015 1:44

    Středa, 21. října 2015, 00:19:49  |  „ V Sýrii zemřelo 26 ruských vojáků ” Zoufalému Putinovi došly dolary!Proto prodává Asadovi za dolary vojenskou techniku, ruskou pomoc a životy ruských vojáků! Za dovážené potraviny musí platit dolary nebo eury. Ropu a plyn už neprodává za přemrštěné ceny Ruští oligarchové dolary ze zahraničí do Ruska nedají Zlato na "ZLATÝ RUBL podložený zlatem" za dolary prodal před půl rokem Číně Skvělý rubl nikdo nechce ani v BRICS a dávají přednost platbě v dolarech Dolary nutně potřebuje na zbrojení Putin za dolary podporuje Asada po boku s Hizballáhem a IS vraždí syrské obyvatele, jak bolševici za Stalina a Putina a teror vydává za boj s IS! www.youtube.com/watch?v=mMN506G6HsY Putin nedodržel Budapešťské memorandum a již přiznal,že přepadl Ukrajinu a Krym! Je potřeba vyloučit Rusko s OSN za napadení Ukrajiny,jak ze Společnosti národů v roce 1939 za napadení Finska! ŽÁDNÁ SPOLUPRÁCE S PUTINEM A KREMLEM! Putin,žádné dohody nedodržuje! A PŘITVRDIT SANKCE!
    Trocky
  • Kalka říká že....
    20.10.2015 22:17

    "...Protože jsou do té bohaté Evropy jako ovce na porážku posíláni. Viz ta hrozná cesta přes rozbouřené moře či rozblácenými cestami v nepohodě. Čím víc fotek trpících dětí a stařen, tím lépe jejich zbraň, špatné svědomí a soucit bohaté Evropy, funguje...Kalka.... A pamatuješ si taky kdo posílal a naháněl lidi od nás přes ostnaté dráty a zaminované pole, za totality, na západ. To musela být určitě ta zlá CIA a všechno to platila Radio Svobodná Evropa. A to do nich na hranicích ještě stříleli. No hrůza. Syrije hadr. Napiš ještě něco. .
    ..
  • zapřísáhlým a hlavně zaslepeným
    20.10.2015 14:02

    kritikům bych doporučil podívat se na historii Evropy, která celá staletí byla prolévaná krví. Nástup seudo-mírumilovnosti v Evropě zajímavě koresponduje zejména s počátkem rozvojem jaderného inženýrství... A taky, pro zajímavost, s příznivou klimatickou periodou.
    kadanfm
    • Re: zapřísáhlým a hlavně zaslepeným
      20.10.2015 14:14

      A jedine Rusko, drive sovetske, stale nekam behem doby, kterou Ty nazyvas nepochopitelne preudomirumilovnou, neustale nekam posilalo sve vojacky, ze. To asi tezko souvisi s pocasim, spis s agresivitou toho naroda, ktery si nepratele stale hleda. V posledni dobe se s tim hledanim nepratel dost nadre.
      hm
      • hm
        20.10.2015 15:30

        na kolik si může být člověk jist evropskou mírumilovností, když 1) její historie je plná krve a pamětníci jedné z nejhorších událostí ještě žijí, tedy není to příliš dávná minulost z historického hlediska a vývoje společnosti 2) není její mírumilovnost spíš úděsem nad vlastními činy a tedy rizikem, že tento úděs bude zapomenut a ukáže se, že mírumilovnost nebyla pěstěná a byla jen chimérou? 3) časovou korelaci mezi nástupem jaderných zbraní a nástupem relativního klidu v Evropě nemusíš považovat za důkaz, ale je to silná okolnost hodná přinejmenším k zamyšlení. Ty to otáčíš na emotivní výlevy. Tedy potvrzuješ, co jsem psal - diskuze na téma Ruska a USA je pro některé nemožná.
        kadanfm
        • Re: hm /kadanfm
          21.10.2015 7:59

          Evropska mirumilovnost, mluvime o lidech, je prave diky deni v minulosti, postavena na schopnosti a ochote poucit se a podle toho jednat - viz snahy o Unii. O schopnosti poucit se z vlastni minulosti, zjevne nelze mluvit u puvodniho ani soucasneho Ruska. Souperivost mezi Ruskem a USA je prirozena. US jdou cestou ekonomickeho vlivu, rusky zpusob prepadavani, podmaneni si a vyssavani, bez jakehokoliv prinosu jak Rusku, tak podmanenym zemim, me sympatie proste nema.
          hm
  • Kecy kecy kecičky .....
    20.10.2015 12:38

    Důkazy - okecávání - vytahování statistic a dohadů....Odkud lidi odcházejí a kde se usazují. Zatím jsme slyšeli, za celá ta léta pouze o dvou kteří si vybrali Rusko za svůj nový domov -Nějaký Snowden a Depardieu a taky každý ví proč. Na vyjmenování těch co odešli z Ruska by mi tu nestačily celé stránky. Kolik jich bylo v 68. jen od nás. Od kdy odcházejí normální lidé z lepšího do horšího. Na odchod Nderáků do NSR si nějak zdejší zase nechtějí vzpomínat co ? Takže - kecy kecy kecičky. To samé o jižní a severní Koreji. To neokecá nikdo, ale určitě se tady pár zoufalců pokusí. Proč si zdejší rudokopytníci taky nejdou zase zacinkat, když je jich tolik nespokojených a nikdo by do nich ani nebušil pendrekama - to je jasný i pát'ákovi.
    Zenda
    • Re: Kecy kecy kecičky .....
      20.10.2015 12:53

      A má toho současné Rusko hodně společné s NDR?
      Vasek218
      •  
        20.10.2015 13:19

        ... ano, Rusové z Ukrajiny odešli v pěkném počtu do RF, a to je asi tak všechno.
        ☺lolek☺
      • Tak to taky nevíš ?
        20.10.2015 13:04

        máš opravdu mezery na to jakéhotu děláš chatráka. Tak se zeptej starších . Putin s Merklovou byli spolupracovníci v DDR. Jsi opravdu blb a ještě se tak ptáš. :o))
        Zenda
        • Re: Tak to taky nevíš ?
          20.10.2015 13:15

          Ano, to byli. Takže nejen současné Rusko, ale i současné Německo je jako NDR?
          Vasek218
          • vyčisti si uši - dyt' ti to říkám pořád
            20.10.2015 13:37

            Jako Putin v CCCP a ted' Rusku tak i Merklová přesedlala z DDR do NSR. To jsou právě komíci - jen převléknou kabáty a čepice, ale v jádru jsou stejný. Těm jde jen o koryto.
            Zenda
    • Re: Kecy kecy kecičky .....
      20.10.2015 12:48

      To, že jsi slyšel jen o dvou, je tvůj problém. Do Ruska přišel asi milion lidí z východní Ukrajiny loni, ale přichází i z dalších oblastí. Je pravda, že i lidé odcházejí, takhle to funguje v dnešním světě, neříkám, že se mi to extra líbí, tyhle velké migrační procesy, ale je to tak.
      Vasek218
      • utečnci z celého světa utíkají do Ruska
        20.10.2015 12:59

        Tam ani nechtějí ti co utíkají ze Syrije. Ty taky určitě věříš na zelené neoznačené mužíky na Ukrajině, ruských vojácích na dovolené a sestřelení civilního letadla mart'any. Přestan' už dělat ze sebe většího blbce než jsi.
        .
        • Re: utečnci z celého světa utíkají do Ruska
          20.10.2015 13:12

          Přestaň se ztrapňovat ty, nevíš, že v Rusku žije cca 15 milionů muslimů a v Tatarstánu se 54% obyvatelstva hlásí k islámu. Když píšeš o té závislosti Tatarů na alkoholu. Více například zde: http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/krejci-z-evropskych-zemi-zije-nejvice-muslimu-v-rusku/
          Vasek218
          • Tak proč tam neutíkají ze Syrije
            20.10.2015 13:29

            Proč se hrnou do té křest'anské Evropy, když jich tam mají tolik i s měšitami. Asi rádi budujou nové, nebo rádi cestujou a učí se jiné jazyky.
            ..
          •  
            20.10.2015 13:21

            ... ti mslimové v Rusko do Ruska neutekli. ti tam jsou z dob žáláře národů.
            ☺lolek☺
            •  
              20.10.2015 13:22

              A pijí hodně vodky?
              Vasek218
              • vašek
                20.10.2015 17:16

                Ano. Muslimové chlastají čím dále více. http://m.denik.cz/denik/c/muslimove-piji-vice-alkoholu-jeho-prodej-prudce-stoupl-20120820.html
                VM
              •  
                20.10.2015 13:24

                ... asi jo, neb Alláh je daleko.
                ☺lolek☺
                •  
                  20.10.2015 13:26

                  ... nicméně, je taky možné, že alkoholismus Ruska vyřeší islamizace Ruska, to bys mohl mÍt pravdu.
                  ☺lolek☺
                  • Alkohol a Rusáci...
                    20.10.2015 13:43

                    taky se řídí a věří že co tě nezabije to tě posílí, proto jsou Rusové tak silný a tvrdý. Ti co pijou mín' jsou jen natvrdlý.
                    Zenda
                    • Re: Alkohol a Rusáci...
                      20.10.2015 13:49

                      to jak alkohol posiluje a to jak tělo i duší je nejlépe vidět na panu prezidentu
                      ..
  • Rusko je svébytné
    20.10.2015 11:08

    V lednu 2008 se kurz EUR/USD blížil 1,6 dnes je cca 1.13 což je pád měny EUR vyjádřeno v USD o zhruba 30%. Usuzuje snad někdo z toho, že v nejbližší době EU zkrachuje? Rusko je svébytnou, jinou zemí, než země EU. Má svůj kulturní a společenský vývoj, jiný než země EU.Tak jako třeba Čína. Je nezpochybnitelnou pravdou, že od dob Jelcyna Rusko, jako země, i její obyvatelstvo v průměru hodně zbohatlo. Daleko více než kterýkoli stát EU. Skladba spotřebního koše i hodnotové priority jsou však v Rusku jiné a nelze je jen tak, jednoduše srovnávat našimi měřítky. Příklad. Podle našich Evropských měřítek Pygmejové z Afriky jsou neuvěřitelně chudí, hluboko pod hranicí chudoby naši materialistické kultury. Oni však se cítí spokojeni a mají vše, co ke šťastnému životu potřebují. Tak nějak je to podobně i s většinou obyvatel Ruska. Předpoklad, že západ porazí Rusko tím, že mu nedovolí žít tak, jak jsme my tady na západě zvyklí, že se Rusové začnou bouřit, neboť nebudou mít to co my a nemohou žít tak jako my je od základu mylná. Je to velký národ a proto v něm jistě budou i početné minoritní skupiny těch, co to tak budou brát, co se bouřit budou, ale vždy se musí přihlížet k majoritě. Sankce, hrozby a nepřátelství západu budou mít jen jeden následek. Rusové se semknou a utáhnou si opasky. Obávám, se že tato hloupá politika,že Rusy přehlížíme jako národ (untermensh), že namísto spolupráce se snažíme o destrukci a kolonizaci Ruska může vést k nástupu ať už levého, nebo pravého radikalizmu v Rusku a to nás pak bude hodně mrzet. Všimněte si jak jsme my Češi citlivý na kolonizaci západem, a to je jen slabý odvar toho, o co se pokouší USA a EU v Rusku.
    hb
    • Re: Rusko je svébytné
      20.10.2015 12:35

      Dobře napsáno. A jde o to, že čím více se Rusové budou cítit ohroženi, tím více budou ochotni snášet i ekonomické těžkosti a popularita Putina bude naopak stoupat. Myslím, že už se to i stalo.
      Vasek218
      •  
        20.10.2015 13:05

        .... tak vidíš. Rusku sankce prospívají, za což vděčí nám. A bude ještě lépe, neb sankce budou tak 10 let.
        ☺lolek☺
        •  
          20.10.2015 21:45

          https://www.youtube.com/watch?v=aemk4X_u6-I
          amalena
      • ty musíš být hodně mladý....
        20.10.2015 12:50

        tak si přečti dějiny nebo se zeptej někoho, kdo si pamatuje na popularitu Hitlera, když lhal a sliboval kam zavede svůj národ. Taky začal s ochranou svých spoluobčanů ohrožených v jiné zemi a nechal tam uspořádat domobranu na jejich ochranu a nakonec poslal celou armadu a skončilo to anekcí celého území k jeho domovině. Nepřipomíná ti to něco ? Mně joo - jak přes kopírák.
        Kost'a
        • Re: ty musíš být hodně mladý....
          20.10.2015 13:25

          Tvé přirovnání není úplně z cesty, ale je jen jednostranné. Mě např. napadla taky podobnost s obsazením Grenady se zdůvodněním ochrany 300 Amerických studentů, nebo svržení tamní královny a obsazení Havaje se zdůvodněním ochrany Amerických občanů a td.
          hb
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data