Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Swatch zvýšil přihlašování patentů, chce mít více technologií

Swatch zvýšil přihlašování patentů, chce mít více technologií

10.12.2015 16:30
Autor: Pavel Daniel

Ten, kdo by si myslel, že segment výrobců hodinek nedokáže nabídnout nejnovější patenty, či poslední technologické novinky, zle by se mýlil. A japonské konkurenci, která je v zavádění „high-tech“ vylepšení nejvíce aktivní, chce výrazně čelit i tradiční švýcarská společnost Swatch. A dokládá to svou aktivitou při podávání patentů. Jen v USA podala firma od roku 2012 přes 173 mezinárodních patentových přihlášek, které se týkají SMART hodinek.
Jde přitom z valné většiny o nápady, které propojují tradiční hodinářský „hardware“ s telekomunikačními technologiemi, případně technikou, která zdokonaluje „smart watch“, tedy „chytré“ hodinky. Společnost Smart má ale v plánu něco jiného. Totiž vyvinout a patentovat si hodinky, obvody a hardware, které umožní zavést vlastní značku „smart watch“, aniž by se firma musela spojovat s nějakou technologickou společností nebo výrobcem chytrých telefonů.

Nick Hayek, generální ředitel Swatch Group, už během letošního roku oznámil, že firma zapsala dva důležité patenty. Jeden, který byl zapsán v březnu, se týká ochrany inteligentní baterie, která umožňuje přenos dat. A druhý z října 2015, za kterým stojí přímo Nick Hayek jako vynálezce. Jde o "přenosný objekt pro detekci přítomnosti přístroje pomocí bezdrátového komunikačního okruhu." Swatch říká, že v posledních letech výrazně zintenzivňuje patentovou ochranu podáváním více přihlášek kvůli ochraně svých inovací a boji proti padělání. Sám CEO společnosti Swatch byl ale ještě donedávna k „chytrým“ hodinkám skeptický.

Ukázalo se ale, že technologický vývoj se nezastavil ani u strojů času. Samotný Swatch stojí za rozvojem hodinek, které dokáží zprostředkovat mobilní platby. Navíc říká, že na začátku roku 2016 představí model „Bellamy“, který bude stát 90 Amerických dolarů, který může být použit pro elektronické platby v obchodech. Rozvoj technologií v hodinkách ale bude podle analytiků záviset nejen na tom, zda Swatch bude chtít podobné vybavení v hodinkách rozvíjet, ale na poptávce. "Swatch bude experimentovat s různými funkcemi a pokud bude existovat poptávka, může pak firma představovat zdokonalení více agresivně," citovala například agentura Reuters Alessandra Miglioriniho, analytika Mirabaud Securities.

Podle Hayeka se ale musí Swatch vyvarovat zklamáním, které hodinářská firma zažila při představování předchozích technologických zlepšení. Například modelů hodinek z roku 1991, které měly zabudovaný pager, nebo přístrojů, které vyráběla ve spolupráci se společností Microsoft a které uměly přijímat zprávy a ceny akcií. CEO společnosti Swatch věří, že agresivnější přístup v patentové ochraně technologií a zdokonalení můžou přinést firmě i lepší tržní ocenění. To aktuálně činí 19 miliard dolarů.

Zdroj: Reuters, Swatch


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data