Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF hraje proti Řecku tvrdou hru

MMF hraje proti Řecku tvrdou hru

08.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V Bruselu se včera většina pozornosti točila kolem dohody EU s Tureckem. Ankara si přes nedávné razie proti novinářům může připadat silná v kramflecích - nevyslechla si prakticky žádnou kritiku a výměnou za pomoc s uprchlickou krizí si odváží příslib výrazné finanční pomoci, bezvízového přístupu Turků do Unie a urychlení přístupových hovorů Turecka. Ve stínu toho všeho tak trochu zůstala druhá důležitá schůzka - setkání zástupců EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) k řeckému záchrannému balíku. A i zde se rýsuje podobné, ne-li větší drama.

Řekové mají představit reformy, které pomohou jejich rozpočtu do roku 2018 k primárnímu přebytku 3,5 % HDP. Boj se svádí o to, jak moc Athény přitlačit ke zdi. A zde se představy dost liší. Zatímco Angela Merkelová, která potřebuje spolupráci Athén v uprchlické krizi, je ochotna nad lecčíms přimhouřit oko, MMF je připraven hrát tentokrát tvrdou hru. I proto se poměrně výrazně rozcházejí ekonomické prognózy MMF a EU. Unie předpokládá, že i bez dodatečných reforem dosáhne Řecko v dohledné době lehkých primárních přebytků. MMF namísto toho čeká, že by řecký rozpočet zůstal v primárním deficitu okolo 1 % HDP. Chce proto vidět další tvrdé a pro Athény těžko skousnutelné reformy a současně výraznější odepsání/odpuštění mamutího řeckého dluhu, které zase v dnešní situaci doma horko těžko stráví Angela Merkelová. Reálně tak hrozí, že se MMF tentokrát rozhodne záchranného programu neúčastnit. To by byl ale pro řadu evropských zemí problém. Politici v Německu nebo ve Finsku podmiňují svoji podporu řeckému záchrannému balíku tím, že na palubě zůstane dál jako záruka jisté disciplíny i MMF.

Dají se tak očekávat pokračující tvrdá jednání. Podle Financial Times již MMF čelí sílícímu diplomatickému tlaku Německa a USA, aby svůj tvrdý postoj zjemnil. Včera to ale ještě znát nebylo a vyjednavači se proto vrací do Athén dojednat tvrdší reformy. K opravdovému vyhrocení situace může dojít opět v létě - Řekové mají v červenci splatit dalších 3,5 miliardy eur.

Region

Forint na začátku nového týdne prakticky smazal páteční zisky vůči euru a oslabil zpět nad EUR/HUF 310. Mírně oslabovaly i zlotý a koruna, i když její ztráty byly tradičně pouze minimální.

Dnes budou v regionu zveřejněny některé zajímavé statistiky, jako například obchodní bilance a nezaměstnanost v ČR. Kromě toho ČNB oznámí i objem intervencí za leden letošního roku. Potenciálně větší dopad na trhy ale mohou mít data zveřejněná v Maďarsku (inflace a finální odhad HDP). Hlavní událostí však zůstává čtvrteční zasedání ECB.

Dluhopisy


Americká výnosová křivka pokračovala na začátku nového týdne v posunu směrem vzhůru a mírně zploštěla. Výnosy německých dluhopisů naopak mírně klesaly. Za divergencí mohou stát na jedné straně lehce jestřábí komentáře z Fedu a na druhé straně očekávání, že trhy žijí blížícím se zasedáním ECB.

Kromě zasedání ECB mohou trhy v následujících dnech sledovat i další kolo jednání o řeckém dluhu. Výnosy desetiletých řeckých vládních dluhopisů prozatím zůstávají v klidu, včera rostly jen o 4 bps (např. podobně jako španělské).

Komodity

Cena ropy Brent se včera poprvé od poloviny prosince dostala nad 40 USD/barel. Nové a nové informace o možné schůzce producentů, jež by mohla vést ke zmrazení produkce ropy, jsou zřejmě impulsem k odbourávání sázek na další pokles cen ropy (či obav z dalšího poklesu). Prostor pro růst ceny však podle nás zůstává omezený. Ve druhém čtvrtletí zůstane patrně trh ve výrazném přebytku a případné zvyšování ceny navíc bude omezovat patrně i zajišťování producentů (oproti konci loňského roku je například delší konec forwardové křivky výrazně níže). V krátkodobém horizontu by tak mohla cena ropy podle nás spíše poklesnout.

Ceny základních kovů včera rostly jen mírně, i když cena mědi například minulý týden zaznamenala nejvýraznější týdenní růst za poslední 4 roky. Lepší sentiment padá zejména na vrub Číny, respektive sázek na větší podporu ekonomiky. Dnes ráno mohou cenu mědi těšit i slušná data o dovozech kovu v únoru.

 
 

Čtěte více:

Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?
11.03.2016 8:14
Ve druhé polovině ledna začala společnost Patria Finance nabízet k ...
Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií
07.03.2016 13:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií
07.03.2016 15:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
  •  
    08.03.2016 11:24

    Turecko doslovne skúša čo všetko si môže dovoliť pri porušovaní základných princípov demokracie a vychádza mu to a ďalej bude pritvrdzovať. Európa doslovne visí na šnúrke od Erdoganových gatí.Čierny Peter zostal Grékom, hoci práve Turci uvolnili stavidlá utečeneckej potopy.Netvrdím, že aj v Turecku nemajú veľké problémy s utečencami , ale oni sú jedni z tých, ktorí zapríčinili útek ľudí hlavne zo Sýrie a Irak a Afganistan sú výsostné dielo USA.Dlhovú krízu si Gréci zapríčinili hlavne sami za účinnej asistencie EU.
    Petrík
    •  
      08.03.2016 11:30

      Rusi tam nebombardují, že??
      Velkamedvědice
      •  
        08.03.2016 12:43

        1. Exodus Syřanů do Turecka začal dávno před tím, než se Syrie domluvila s Ruskem o vojenské pomoci. 2. Ruské bomby jsou stejně "humanitární" jako ty Americké nebo Francouzské. 3. Před vojenským vstupem Ruska do války v Syrii se o válečných škodách a jejich následcích v našich mediích nepsalo. Asi nebyly žádné.:) Vše začalo až vstupem Ruska, které je samozřejmě zodpovědné za vše co se v Syrii a okolí dosud dělo a děje. Konečně máme viníka na kterého se dá všechen ten způsobený sajrajt hodit. 4. USA dokončuje v severní Syrii svou vojenskou základnu s letištěm a to mimo jakékoli usnesení OSN nebo BR OSN a bez souhlasu legální vlády Syrie. Zřejmě tam budou startovat jen sportovní kluzáky a organizovat letecké přehlídky. 5. Podporou protiasadovské opozice ať již umírněné nebo nebo té teroristické, dopomohli Turci k eskalaci bojů a rozhodujícím dílem tak přispěli k exodu Syřanů. 6. Do EU přes Turecko prchají také Afgánci, Iračané a Pakistánci. A je jich dokonce více než Syřanů. To také způsobilo Ruské bombardování teroristů v Syrii?
        trumph
        •  
          08.03.2016 13:10

          Masivní exodus Syřanů začal loni v létě, když se začal hroutit Asadův režim. Teď se díky rusákům hroutí opozice a exodus pokračuje a sílí. A zatímco v létě ze Sýrie prchali šíité, alávité a jiné menšiny a teroristé z Evropy a celého světa mířily do Sýrie, tak dnes z ní prchají teroristé. A míří do Evropy. A přesto se tu najdou tupci a není jich málo, co rusákům tleskají za to že podporuje Asada a teroristy z Hizballáhu. To by jeden blil.
          ..
          • na to se dá říct pouze jen to, že je to blbost na kvadrát
            08.03.2016 13:31

            nejsem žádnej rusofil, ani zastydlej komouš, ale 4 miliony syrských muslimů už vysedávalo v Turecku před 3 lety a další miliony se rozutekly jinam a mnozí vstoupili do ISIS. Tak co s tím mělo Rusko společného?
            Jesse
            • Re: na to se dá říct pouze jen to, že je to blbost na kvadrát
              08.03.2016 13:44

              Jestli si myslíš, že ruské bomby každý syřan miluje a považuje za štěstí že ho ruská bomba může roztrhat, tak si u svého názoru, že rusáci nikoho ze sýrie nevyhánějí a tudíž za nic nemohou klidně zůstaň.
              ..
              •  
                08.03.2016 14:04

                Opakuji extra tobě a polopatě, nejsem žádnej rusofil, ani zastydlej komouš, ale psal jsem o časovém rozložení událostí. Docvakne ti to vůbec?
                Jesse
                •  
                  08.03.2016 14:08

                  Ano chápu Turci, saudové a částečně i Evropa a USA to začali, Rusáci to zhoršují a ty jim za to tleskáš. Ne nejsi rusofil, jsi jen hloupý.
                  ..
                  • Co
                    08.03.2016 14:13

                    tam šlo, v regulérní válce, ještě "zhoršit"?
                    el mrcoch
          • Takže
            08.03.2016 13:26

            kvůli ruským náletům utíkají teroristé do Evropy...koho tedy předtím bombardovali spojenci? Tehdy teroristi neutíkali ale naopak tam proudili? Bylo jim tam fajn? Jsi OK??
            el mrcoch
            • Re: Takže
              08.03.2016 13:40

              Spojenci v Sýrii v bombardovali pouze symbolicky a když už tak zásadně IS, který kupodivu za půl roku intezivního bombardování rusáků neztratil v Sýrii podstatě žádné území. Tenhle argument je vedle.
              ..
              • Nelži
                08.03.2016 13:57

                Zrovna dnes probíhá intenzívní dobývání klíčového města ve střední Syrii - Palmyry, která byla a stále ještě v držení ISIS. Ztrátou Palmyry, by ISIS ztratil jeden z posledních oporných bodů střední a východní Syrie. Asad tam převelil značnou část svých jednotek.
                trumph
                • Re: Nelži
                  08.03.2016 14:11

                  Takže ještě nic významného na IS nedobili. Není to nic trochu málo nebo spíš pozdě za půl roku zaútočit na IS?
                  ..
              • Pouze
                08.03.2016 13:48

                pozemní operace může daeši zatopit...a nikdo jiný než syrská armáda to neudělá...a to pouze s ruskem v zádech...Ty jsi vedle...
                el mrcoch
      •  
        08.03.2016 11:33

        Ale di. Rusáci tam vlítli až loni na základě dohody sAssadem. Kdežto turci terorizují Kurdistán s vlivem na Sýrii a zbytek regionu už 5 let, co začali blbnout s tím sysrským jarem. Ty máš taky hosip?:-))
        Jesse
        •  
          08.03.2016 11:46

          Turci terorizují Kurdistán už 5 let. Snažíš se být vtipný nebo ti tam vypadla nula (nebo dokonce 2 nuly)?
          ..
          •  
            08.03.2016 12:14

            jsem měl na mysli poslední komflikt, to dá snad rozum, ne?:-) Jasně že 500 let.
            Jesse
        • Džesie
          08.03.2016 11:45

          A co jako?? Ty si sice skrytý bolševik, ale stojíš si navedení?? Před ruskými bombami neutíkají?? To se nehodí do krámu , že?? Rusi mají humánní bomby
          Velkamedvědice
          • Re: Džesie
            08.03.2016 11:56

            válku začali amíci s turkama a saudama...bez jejich podpory by tzv. opozice neměla šanci, rozpoutání nepokojů tam je jednoduché...pár fanatiků, pár odstřelovačů a jedeme...hlavně je důležité lživě informovat zbytek světa (viz. rozhovor s p. Fillipi )...a peklo může začít, zabít nebo být zabit ve jménu té části Alláha kterou se řídím...
            el mrcoch
            • El
              08.03.2016 12:08

              Asad bez rusů taky ne..Ale o to snad Petrík nepsal alibisto...o)) Vyjmenoval, před kým místní utíkají. Miláčci rusové v seznamu chybí
              Velkamedvědice
              • Re: El
                08.03.2016 12:14

                A ti ještě pomíjím klasiku, že článek byl úplně o jiném tématu, ale Petrik klasixky jako vždy--
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m