Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Nokia příjemně překvapila, Deutsche Bank drží náklady pod kontrolou

Summary: Nokia příjemně překvapila, Deutsche Bank drží náklady pod kontrolou

27.04.2017 17:57
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

EVROPA:

Nokia
(DIP)

Výsledky předčily očekávání v horní a střední linii výsledovky. Tržby sice sklouzly o 4 % yoy na 5,4 mld. EUR, nicméně se dokázaly udržet o 2 % nad tržním konsensem. Hrubá marže na úrovni 40,8 % (+230 bps yoy) předčila předpoklady o 160 bps. Ukazatel EBIT zůstal meziročně beze změny (0,34 mld. EUR) a o 3,5 % tak překročil predikce.

Přidáme ještě trochu detailu o klíčové divizi Ultra Broadband, která tvoří 70 % tržeb. Její tržby překonaly tržní konsensus 3,44 mld. EUR o 160 mil. EUR. Management zároveň vyjádřil spokojenost nad postupnou stabilizací tržeb v segmentu Mobile Networks, což je rozhodně dobrá zpráva. Ukazatel EBIT této divize měl hodnotu 300 mil. EUR – o 75 mil. EUR více, než udával trh.

Management potvrdil výhled na rok 2017 díky zlepšující se dynamice trhu. Akcie reagují na dobré výsledky 5,5% posílením. 

Bayer

Tržby chemického koncernu meziročně narostly o solidních 11 % na 13,2 mld. EUR a lehce tak přeskočily konsensus postavený o 5 % níž. Ukazatel EBITDA (vyjma jednorázových položek) vyskočil dokonce o 14 % yoy výš na 3,9 mld. EUR a predikce tak předčil o 9 %. EBITDA marže se dočkala mírného rozšíření o 40 bps yoy.

Divize Pharmaceuticals navýšila ukazatel EBITDA o 19 % yoy na 1,5 mld. EUR, což je proti konsensu 9% rozdíl s marží na úrovni 35,2 % (250 bps nad predikcemi). Největším překvapením však byla divize vyrábějící polymerové materiály, Covestro, jež předčila očekávání o skvělých 30 %, když zakotvila na 840 mil. EUR (+66 % yoy). 

V návaznosti na překvapivý výkon Covestro management zvýšil výhled tržeb pro rok 2017 ze 49 mld. EUR na 51 mld. EUR. Úpravy směrem vzhůru se dočkal také čistý zisk na akcii. Současný konsensus udává 49,4 mld. EUR. Akcie Bayer dnes připisují 4,5 %.

Deutsche Bank

Německá banka vygenerovala tržby ve výši 7,4 mld. EUR (-9 % yoy), nedosahujíc tak na konsensus postavený na 8 mld. EUR. Vedení však dokázalo udržet náklady pod kontrolou a jejich 11% yoy pokles přispěl k 16% yoy zvýšení čistého zisku. Jeho hodnota 570 mil. EUR (+170 % yoy) tak byla o 40 mil. EUR nad tržní predikcí.

Příjmy investičního bankovnictví narostly meziročně jen o 9 %. Zatímco poradenství a úpis finančních instrumentů si vedly docela dobře (+29 % yoy), tak příjmy z obchodování na finančních trzích byly ve srovnání s výkonem konkurence velkým zklamáním. FICC segment dokázal nabrat jen 10 % yoy na 2,3 mld. EUR (průměr amerických rivalů +29 % yoy) a příjmy z obchodování s akciemi dokonce spadly 10 % yoy na 670 mil. EUR (průměr amerických rivalů +0 % yoy). 

Zisky před zdaněním táhla zejména divize Global Markets (finanční trhy), jež svůj výkon zlepšila meziročně o 64 % na 490 mil. EUR. Druhou růstovou divizí bylo ještě investiční bankovnictví, které připsalo 20 % yoy na 490 mil. EUR. Ostatní divize svoje zisky snižovaly a například Postbank, od jejíž divestice management před nedávnem ustoupil, se propadla o 40 % yoy na 76 mil. EUR.

Dobrou zprávou tak zůstává vlastně jen posílení kapitálového polštáře. Ukazatel CET1 se teď nachází na úrovni 11,9 %. Ve srovnání s úrovní 10,7 %, kterou měl před rokem, je teď pohodlně nad doporučovanou hranicí. Kvitujeme ještě výrazně lepší návratnost vlastního kapitálu. Při odvození od čistého zisku za posledních 12 měsíců se sice pořád nachází v záporných číslech (-2,17), nicméně meziročně se díváme na výrazný posun vzhůru (+8,75 bodu yoy). 

Suma sumárum, příjmy investičního bankovnictví byly v tomto kvartálu opět daleko za konkurencí. Abychom však nebyli označeni za negativisty, tak poukazujeme na dobrou kontrolu nákladů, stabilní kapitálový polštář a výrazně zlepšenou metriku návratnosti vlastního kapitálu. Akcie DBK dnes odepisují ze své hodnoty 4 %.

USA:

Amgen


Dnešek začneme výsledky z farmaceutického sektoru. Americký výrobce biofarmaceutických léčiv Amgen vygeneroval tržby v hodnotě 5,5 mld. USD – víceméně v linii s předešlým rokem avšak o 100 mil. USD pod tržním konsensem. Lepší kontrola nákladů na výzkum a vývoj (-13 % yoy) a režijních nákladů (-6% yoy) však vytáhla čistý zisk na akcii vzhůru o 9 % yoy na 3,15 USD (konsensus 3,04 USD).

Výkon jednotlivých produktů se nedá hodnotit zrovna pozitivně. Vlajkové lodě Enbrel (autoimunitní onemocnění) a Neulasta (užívaná spolu s chemoterapií) vykázaly buď strmý propad (Enbrel -15 % yoy) nebo jen mírný růst (Neulasta +2 % yoy). Enbrel skončil hluboko pod konsensem trhu (-14,5 %), avšak Neulasta i se zmiňovaným mírným růstem dokázala trh příjemně překvapit (+7 %). Zklamáním byl také nový produkt Repatha (vysoký cholesterol), jehož dobré závěry testů ve studii FOURIER stály za pozitivní reakcí akcií po výsledcích v předešlém kvartálu. Teď však prudce minul tržní predikce, když jeho tržby dosáhly jen 49 mil. USD proti konsensu 71 mil. USD

V tomto kvartálu bude Amgen předkládat regulátorovi žádost o povolení nového léčiva Erenumab (léčba migrény). Komercializace produktu bude nově probíhat ve spolupráci s NVS, který poskytne logistické zázemí pro USA. Partneři si posléze rozdělí trh, což pro Amgen do budoucna sice značí nižší tržby, nicméně také lepší kontrolu nad režijními náklady. 

Akcie Amgen se po prvotním propadu vzpamatovávají a v současnosti oslabují o 1 %.

AbbVie (DIP)

Pro dnešek druhá biofarmaceutická společnost vygenerovala tržby ve výši 6,5 mld. USD (+10 % yoy) v souladu s předpoklady trhu. Náklady sice meziročně stouply, nicméně konkrétně režijní náklady se podařilo udržet nezměněné na 1,3 mld. USD. Navzdory tomu se provozní marže mírně zúžila ze 43,1 % na 42,3 %. Čistý zisk na akcii meziročně vyskočil o 11 % na 1,28 USD, o 2c výš než předpokládal trh.

Tržby z klíčového produktu Humira, který se užívá při léčbě širokého spektra autoimunitních onemocnění, se meziročně vyšplhaly o 15 % výš na 4,1 mld. USD s majoritní části růstu plynoucí z amerického trhu. Tržní predikce Humira překonala o mírné 1 %. Když tento výkon postavíme proti konkurenčnímu produktu Enbrel od Amgen, jenž meziročně ubral 15 %, tak se čísla pro Humira ukazují v ještě lepším světle. Skvěle si vedly také prodeje Imbruvica (rakovina), která v předešlém kvartálu získala povolení na léčbu dalšího typu rakoviny. Za poslední čtvrtletí její tržby stouply o 45 % yoy na 550 mil. USD v souladu s tržním konsensem.

Akcie Abbvie dnes posilují o 2,5 %.

 

Čtěte více:

Objednávky zboží ve Spojených státech: Překvapivě slabý březen
27.04.2017 14:46
Firmy ve Spojených státech za březen zaznamenaly o 0,7 procenta vyšší ...
Technická analýza: Ropa na hraně
27.04.2017 16:27
Kurzotvorné prvky cen ropy jsou stále stejné. Na jedné straně mezinár...
Pražská burza v čele s rakouskými tituly, Unipetrolem slaví v pořadí šestý den v zeleném
27.04.2017 17:11
Pražská burza oslavila šest růstových dní za sebou, což je nejdelší ta...
Euro je lehce zklamané z ECB, která nemění svůj postoj
27.04.2017 17:32
Jednání ECB podle očekávání nepřineslo žádnou novou změnu politiky. An...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení