Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste (-4 %) si na příští rok věří jako na letošní. Investoři čekali víc (+ komentář analytika)

Erste (-4 %) si na příští rok věří jako na letošní. Investoři čekali víc (+ komentář analytika)

03.11.2017 8:02, aktualizováno: 3.11. 9:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bankovní skupina Erste Group dosáhla za devět měsíců roku 2017 čistého zisku 987,6 milionu eur, za samotné třetí čtvrtletí 363,0 milionu eur při očekávání analytiků v konsensu Reuters 359 milionů eur. Meziroční pokles čistého zisku za devět měsíců o více jak 16 procent jde ale zejména na vrub loňskému jednorázovému prodeji podílu ve Visa Europe. Meziročně však o 1,2 % klesl také úrokový výnos, což banka spojuje především s vývojem úroků na držených státních dluhopisech. Analytici počítali s možností zlepšení výhledu, Erste ale pro příští rok oznámila cíl shodný s letoškem. Akcie v Praze i ve Vídni oslabují v blízkosti 4 %.

„Výsledek (zisk) je jasně nižší proti loňským 1179,2 milionu eur za devět měsíců roku. Ten byl ale pozitivně ovlivněn prodejem akcií ve Visa Europe. Jsme spokojeni s našimi posledními čísly, kterých jsme dosáhli při solidním růstu úvěrů o 5,6 procenta, s historicky nízkými náklady rizik a při velmi zdravé kvalitě aktiv s poměrem špatných (NPL ratio) úvěrů u 4,3 procenta, což je nejméně od roku 2008,“ reagoval šéf banky Andreas Treichl.

Čistý úrokový výnos bance za devět měsíců roku klesl o 1,2 procenta na 3229,3 milionu eur. Přes růst úvěrů jej banka vysvětluje nižším výnosem z portfolia nakoupených vládních dluhopisů. Provozní výsledek klesl o meziročně o 3,7 procenta na 1923,4 milionu eur. Celková aktiva bance narostla o 6,5 procenta na 221,7 miliardy eur, hotovost a ekvivalent na 22,1 z 18,4 miliardy eur.

Očekávány byly komentáře k plnění výhledu pro letošní rok a jeho nastavení pro rok příští. Erste uvedla, že je „na dobré cestě“ ke stanovenému ročnímu cílu růstu návratnosti kapitálu ROTE o 10 a více procent v letošním roce a stejný cíl si vytkla také pro rok 2018. 

Výsledky Erste vnímáme na první hodnocení jako neutrální až mírně negativní. Podobně Komerční bance je čistý zisk mírně nad odhady dosažen díky nízkým nákladům na rizikové úvěry, provozní výsledky v případě Erste (na rozdíl od KB) ale očekávání naplnila. Na druhé straně Erste pouze potvrdila, že je na cestě k naplnění celoročního cíle ROTE 10+ procenta, což může být pro část investorů málo. My sami jsme očekávali zvýšení cíle na 11 a více procent,” uvedl v první reakci na výsledky Erste hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Podkladovými očekáváními pro tento výhled jsou stabilní až mírně rostoucí tržby. Na českém trhu, kde Erste ovládá především Českou spořitelnu, banka spoléhá na růst úrokových sazeb Českou národní bankou a s tím spojení růst tržních sazeb. U růstu úvěrů očekává tempo nad 5 procenty. Oživení očekává také v Rumunsku.

Celkově na trzích obsluhovaných Erste očekává banka růst HDP o 2 až 4 procenta, tažen silnou domácí poptávkou, růstem mezd při klesající nezaměstnanosti a při fiskální disciplíně.

Česká spořitelna

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,7 procenta.

Provozní zisk spořitelny klesl od začátku roku o 6,3 procenta na 14,26 miliardy Kč. Důvodem bylo snížení výnosů způsobené především propadem čistého úrokového výnosu a výnosu z poplatků a provizí. Bance také vzrostly náklady o 1,5 procenta, mimo jiné kvůli zvyšování mezd.

Spořitelna zaznamenala výrazný růst klientských úvěrů. Za poslední rok se jejich hrubý objem bez reverzních repo operací zvýšil o 9,1 procenta. Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám za prvních devět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o 12 procent na 45,3 miliardy korun.

"Růst poskytnutých hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se daří českým domácnostem i firmám. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů," zdůraznil předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Čistý úrokový výnos a výnos z poplatků byl u České spořitelny nižší než ve stejném období předchozího roku. Výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,7 procenta. Naopak výnos z obchodních operací se spořitelně dařilo v prvních třech čtvrtletích navýšit o 9,2 procenta.

 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Analytik Patrie před výsledky Erste: Trh se zaměří na letošní výhled i dividendu
02.11.2017 18:31
Bankovní skupina Erste Group zveřejní výsledky za třetí čtvrtletí roku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.