Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: ASML roste, Bank of America a Goldman Sachs jdou dolů

Summary: ASML roste, Bank of America a Goldman Sachs jdou dolů

17.01.2018 18:02
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

ASML Holding

Nizozemský výrobce přístrojů pro výrobu polovodičů zaúčtoval za uplynulý kvartál tržby ve výši 2,6 miliard EUR. Opět se nám tedy opakuje příběh předešlých výsledků, kdy byl impozantní 35% meziroční nárůst tržeb doprovázen značným přeskočením konsensu, nyní konkrétně až o 400 milionů EUR. Hrubá marže pokračuje v postupu směrem dolů a ubírá 4,7 procentních bodů meziročně na 42,3 % (konsensus 44,1 %). Překvapení na čistém zisku na akcii to nicméně nijak neovlivnilo a jeho výsledná hodnota 1,66 EUR (+35 % meziročně) předčila predikce o 0,57 EUR.

Nutno podotknout, že o značnou část pozitivního sentimentu se opět postaraly EUV jednotky (extreme ultraviolet lithography). Tyto přístroje jsou špičkou oboru a posouvají možnosti výroby polovodičů na zcela novou úroveň. Jejich prodejní cena se může vyšplhat až na 110 mil. EUR. Nečekané započtení dvou těchto přístrojů do uplynulého kvartálu se tak postaralo o cca 220 mil. EUR na extra tržbách. Celkově ASML dodal v tomto kvartálu až 4 tyto jednotky (+1 mezikvartálně) a nedodělky (backlog) nyní dosahují 28 kusů (+5 mezikvartálně). Dobrý progres tohoto segmentu je konzistentní s dlouhodobým potenciálem ASML. Nicméně, více než uspokojivě si vedly i „tradičnější“ zdroje příjmů jako DUV jednotky (deep ultraviolet lithography) a Holistic Lithography (kontrolní přístroje).

V současném kvartálu management očekává tržby ve výši 2,2 miliard EUR (z toho 150 milionů z prodeje EUV) a hrubou marži mezi 47 až 48 %. Konsensus trhu ukazuje na tržby 2,4 miliard EUR a hrubou marži 44 %, což souhlasí s dvěma jednotkami EUV započtenými do uplynulého kvartálu. Management navíc věří, že rok 2018 by se měl obejít bez nadměrné výrobní kapacity na poli polovodičů, což by nasvědčovalo zdravému vývoji mezi poptávkou a nabídkou po čipech NAND a DRAM.

Výsledky se nedají hodnotit jinak než pozitivně, s čímž souhlasí také trh a akcie posílá vzhůru o 5 %.

USA:

Bank of America

U výsledků Bank of America se opět soustředíme hlavně na dopady daňové reformy. Podívejme se však nejdříve na hlavní finanční metriky, které ve spodní linii (čistý zisk) dopadly trochu lépe, než se čekalo. Tržby meziročně pokročily jen o 2 % na 20,8 miliard USD a do dohnání predikcí jim tak zbývalo až 700 milionů USD. Čistý zisk na akcii se usadil na 0,48 USD (+30 % meziročně), čímž překonal konsensus stanovený na 0,45 USD. Efficiency ratio (zjednodušeně se jedná o podíl režijních nákladů na tržbách) se po poklesu o 500 bazických bodů meziročně zlepšilo na 62 %. Podotýkáme, že od těchto čísel jsou již abstrahované jednorázové dopady daňové reformy, které si shrneme na konci textu. Nyní si přiblížíme výkon jednotlivých divizí:

Kapitálové trhy: S výnosy z obchodování na kapitálových trzích se už budeme trochu opakovat. Nízké výnosy dluhopisů, slabá volatilita na trzích a hlavně vysoká srovnávací báze si nadále vybírají svou daň. Dominantní FICC segment ubírá 13 % meziročně na 1,7 miliard USD (ex-DVA). Příjmy z obchodování na akciových trzích podpořila klientská aktivita, díky čemuž zůstávají nezměněny na 0,9 miliardách USD (ex-DVA). Po sečtení nám tedy výnosy z obchodování na kapitálových trzích meziročně klesají o 9 % na 2,7 miliard USD (ex-DVA).
Úvěrová činnost: Výnosová křivka je díky vyšším úrokovým sazbám a nízkým inflačním očekáváním nadále plochá. Čistá úroková marže se tak posouvá vzhůru jen o 3 bazické body mezikvartálně na 2,39 % (konsensus 2,37 %). Čistý úrokový výnos bohužel nenašel výraznější oporu v celkové výši poskytnutých úvěrů (stagnovala na 930 miliardách USD), načež se usadil na 11,7 miliardách USD (+3 % mezikvartálně; +10 % meziročně). Vytvořené rezervy si z čistého zisku ukously až 1 miliardu USD (+30 % meziročně). Kvalita úvěrového portfolia se však zlepšila, což je reflektováno podílem klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech na úrovni 0,73 % (-160 bazických bodů meziročně).
Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost banky se mezikvartálně lehce zhoršila s ukazatelem CET1 na úrovni 11,7 % (-50 bazických bodů mezikvartálně). Nadále se však nachází vysoko nad doporučovanou regulatorní hranicí. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) sklouzlo o 20 bazických bodů mezikvartálně na 6,9 %. Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) dostala poměrně dost zabrat kvůli daňové reformě a zastavila se až na 4,6 % (-500 bazických bodů meziročně).

Shrňme si tedy daňovou reformu a její otisk na dříve uvedených číslech. Čistý zisk na akcii byl vlivem účetního přecenění odložených daňových pohledávek snížen o 0,27 USD. Odečteme-li tedy tento negativní efekt, dostáváme se na čistý zisk na akcii na úrovni 0,20 USD. Trh očekával propad až na 0,14 USD. Zásah dostaly také ukazatele kapitálové přiměřenosti, nicméně management neuvedl konkrétní odhad. Zato návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) by byla bez jednorázového záporného dopadu na úrovni 10,9 %, což je proti 4,6 % výrazný rozdíl. Vedení banky neinformovalo ani o předpokládané efektivní daňové sazbě. Z výsledků ostatních bank si však dovolíme odhadovat interval 19 – 20 %, což je znatelné snížení z původních cca 28 %.

Jak tedy zhodnotit výsledky? Odhlédneme-li od benefitů daňové reformy, nejsme příliš nadšení. Komerční bankovnictví a správa aktiv nedokázaly plně kontrolovat slabou investiční divizi. V první řadě se však nyní soustředíme na novou daňovou politiku, která se nedá hodnotit jinak než pozitivně.

Trh posílá akcie Bank of America dolů o 2 %.

Goldman Sachs

Předposlední reportující velkou bankou americké výsledkové sezóny je Goldman Sachs. Tržby banky sklouzly o 4 % meziročně na 7,8 miliard USD, přičemž trh odhadoval výslední hodnotu na 7,6 miliard USD. Čistý zisk na akcii však vyrostl o 4 % meziročně na 5,68 USD, čímž výrazně překonal očekávání trhu postavená na 4,90 USD. Toto číslo však nezahrnuje dopady daňové reformy, o nichž si řekneme více později. Následující řádky přibližují výkony jednotlivých divizí:

Investiční bankovnictví: Hned na začátku se dostáváme k asi nejlepší části oznámení. Tržby divize vyskočily o 40 % meziročně, čímž z ní udělaly tahouna celé banky. Zásluhu na tom má hlavně primární úpis, a to jak akcií, tak dluhopisů (+80 % meziročně).
Finanční trhy: Goldman Sachs trpěl stejnými neduhy jako konkurence: nízké výnosy dluhopisů, slabá volatilita na trzích a vysoká srovnávací báze. Součet těchto negativ je však v případě GS daleko výraznější než u konkurence. Příjmy z dominantního FICC segmentu se propadly o 50 % meziročně na 1 miliardu USD, výnosy z obchodování na akciových trzích to kvitovaly poklesem o 14 % meziročně na 200 milionů USD. Celkové výnosy divize se v součtu propadly o 35 % meziročně na 2,4 miliard USD.
Investice a úvěry: V dobrém světle se opětovně ukázala i tato divize. Její celkové výnosy posílily o 12 % meziročně na 1,7 miliard USD. Hlavním hybatelem můžeme opět označit návratnost investic typu Private Equity (+20 % meziročně na 1,2 miliard USD). Úvěrový byznys stagnoval kvůli nadále ploché úvěrové křivce.
Správa aktiv: Mírný nárůst příjmů této divize (+4 % meziročně na 1,7 miliard USD) reflektoval rostoucí objem aktiv pod správou (+2,5 % meziročně na 1,5 billionů USD) a z toho plynoucí vyšší poplatky.
Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost banky se vinou daňové reformy samozřejmě zhoršila, jak dokazuje ukazatel CET1 klesající o 110 bazických bodů meziročně na 10,9 %. Pořád se však nachází pohodlně nad regulatorní doporučovanou hranicí. To samé můžeme říct o firemním supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), které ubralo 30 bazických bodů meziročně na 5,8 %. Nová daňová politika zamávala také s návratností vlastního kapitálu (ROE), která slétla na 4,9 %.

Na závěr si ještě shrneme dopady daňové reformy. Čistý zisk schytal obzvlášť velkou ránu ve výši až 10 USD na akcii. Po započtení tohoto jednorázového vlivu by se tak propadl až na -5,50 USD na akcii, avšak trh počítal s hodnotou až -6 USD na akcii. Návratnost vlastního kapitálu (ROE) by bez tohoto vlivu byla téměř dvojnásobná (10,8 %). 70 bazických bodů bylo odebráno na kapitálové přiměřenosti vyjádřené přes ukazatel CET1. Vedení banky neuvedlo odhadovanou efektivní daňovou sazbu do budoucna, nicméně z předpovědí ostatních bank můžeme odhadovat rozmezí cca 19 – 20 % (původně cca 28 %).

Z našeho pohledu se Goldman Sachs v uplynulém kvartálu vskutku dobře předvedlo a daňovou reformu musíme hodnotit jako veskrze pozitivní střednědobý efekt.

Trh však dnes posílá akcie GS dolů o 3 %.

 

Čtěte více:

Citi kvůli daňové reformě za čtvrtletí v červeném. Akcie (+2,9 %) ale rostou
16.01.2018 14:35
Mimořádné odpisy související s novou americkou daňovou reformou stlači...
Trumpova reforma daní srazila Goldman Sachs do ztráty
17.01.2018 14:03
Investoři byli tak nějak navyklí, že Goldman Sachs (256,15 USD, -0,89%...
Bank of America svými výsledky příliš nepotěšila
17.01.2018 16:53
U výsledků Bank of America se opět soustředíme hlavně na dopady daňové...
Fortuna zlepšila odhad růstu ročního zisku EBITDA
17.01.2018 17:36
Sázková společnost Fortuna dnes zlepšila odhad růstu provozního zisku ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení