Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zemřel John McCain.

Zemřel John McCain. "Věrně sloužil Spojeným státům 60 let"

26.08.2018 12:58
Autor: ČTK

Ve věku 81 let v sobotu zemřel americký republikánský senátor John McCain. S odkazem na sdělení jeho kanceláře o tom dnes informovala agentura Reuters. McCain, který byl senátorem za stát Arizona, někdejší válečný vězeň během války ve Vietnamu a neúspěšný kandidát v amerických prezidentských volbách v roce 2008, prohrál boj s agresivní formou rakoviny mozku.

"Senátor John Sidney McCain zemřel v 16:28 (místního času), 25. srpna. V době jeho smrti u něj byla jeho manželka Cindy a jejich rodina. Věrně sloužil Spojeným státům 60 let," stálo v prohlášení jeho kanceláře.

McCainova dcera Meghan uvedla, že je před ní životní úkol žít podle vzoru, kterým byl její milující otec. "Nadcházející dny a roky nebudou bez mého otce stejné, ale budou to dobré dny, naplněné životem a láskou, podle toho, jakým nám šel příkladem," stálo v prohlášení na twitteru.

McCain více než rok bojoval s glioblastomem, který je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Pacienti s touto diagnózou umírají v průměru do tří měsíců a pokud jsou optimálně léčeni, pak asi za jeden rok. Lékaři McCainovi objevili nádor loni v červenci, když podstoupil chirurgické odstranění krevní sraženiny nad levým okem. V pátek s odvoláním na politikovu rodinu list The New York Times informoval, že se McCain rozhodl léčbu ukončit. Příští středu měl politik oslavit 82. narozeniny.

McCain byl synem a vnukem námořních admirálů. Jako pilot se účastnil vietnamské války, v říjnu 1967 byl ale sestřelen, zajat a v zajetí strávil následujících pět a půl roku. Ve vězení byl i mučen. Nabídky na propuštění však odmítal, protože jako syna vysokého důstojníka jej chtěli Vietnamci využít k propagandě.

V roce 1982 byl McCain zvolen do Sněmovny reprezentantů a o čtyři roky později do Senátu USA. Ve většině politických záležitostí zastával konzervativní přístup a prosazoval například reformu financování volebních kampaní.

V roce 2008 za republikány kandidoval na post prezidenta Spojených států, volby ale tehdy vyhrál demokrat Barack Obama.

Kondolence začaly přicházet téměř okamžitě po úmrtí republikánského politika.

Prezident Donald Trump, jehož McCain dlouhodobě kritizoval, na twitteru vyjádřil "nejhlubší sympatie a respekt" rodině senátora a dodal, "jsme s vámi v srdci a v našich modlitbách". Trump před časem mimo jiné řekl, že McCain není žádný válečný hrdina a s odkazem na období, které senátor strávil v zajetí, uvedl, že má rád lidi, kteří se do zajetí nedostali.

Jak uvedla americká CNN s odvoláním na rodinné přátele, McCain nechtěl Trumpa na svém pohřbu. Nynější administrativu tak bude nejspíš na smutečním obřadu zastupovat viceprezident Mike Pence. McCainův pohřeb se uskuteční v katedrále ve Washingtonu, následně bude pochován ve městě Annapolis ve státě Maryland, uvedla jeho rodina. Na jeho pohřbu nejspíš promluví bývalí prezidenti George Bush mladší a Barack Obama.

Ještě předtím bude McCainovo tělo vystaveno v Kapitolu v Arizoně a rovněž v rotundě amerického Kapitolu ve Washingtonu. Jak poznamenal list The New York Times, této pocty se dostává jen nejvýznamnějším osobnostem Spojených států.

Barack Obama na facebooku napsal, že s McCainem navzdory názorovým rozdílům "sdílel oddanost k něčemu vyššímu, něčemu za co Američané a imigranti po generace bojovali, pochodovali a obětovali se". "Málo z nás si prošlo zkouškou, jako kdysi podstoupil John, a málo z nás muselo prokázat takovou odvahu," napsal Obama.

Sarah Palinová, která s McCainem v prezidentských volbách kandidovala na jeho viceprezidentku, uvedla, že přišla o přítele a svět přišel o "americký originál", na twitteru sdílela fotografii, na které stojí po jeho boku´.

Čeští politici vzpomínají na McCaina jako na stoupence demokracie

Čeští politici označují amerického senátora Johna McCaina, který v sobotu ve věku 81 let zemřel na rakovinu mozku, za morální vzor, bojovníka za svobodu a stoupence demokracie. Připomínají, že politik, jenž v roce 2008 neúspěšně kandidoval na amerického prezidenta, byl pevným zastáncem partnerství mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

"John McCain byl neobyčejně statečný člověk, bojovník za svobodu, muž pevných zásad, hluboké lidskosti a stoupenec demokracie. Byl přítelem České republiky. Čest jeho památce," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"John McCain byl principiální politik, jakých mnoho není. Bude chybět nejen Američanům, ale i nám," uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Vyjádřil soustrast McCainově rodině i americkému lidu.

"John McCain byl morálním vzorem pro několik generací na celém světě. Čest jeho památce! Odpočívej v pokoji..." reagoval na zprávu o McCainově úmrtí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Po prohlášení jeho rodiny, že (McCain) končí léčbu, bylo zřejmé, že to přijde brzy. Zemřel muž, který žil v souladu s hodnotami, za které celý svůj život bojoval a podporoval je. Člověk, který nikdy nepochyboval o přátelském vztahu USA a EU. Čest jeho památce a díky za vše," napsal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

"Měl jsem šanci senátora McCaina osobně několikrát potkat, ať už ve Washingtonu, nebo při jeho cestách po střední Evropě. A neznám jiného politika, který měl tak jasně srovnáno v hlavě, že USA a Evropa jsou a musí být partnery a že za svobodu se má bojovat," uvedl na twitteru bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD).

 

 

Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university