Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSOB získá 45% v Českomoravské stavební spořitelně a stane se jediným akcionářem

ČSOB získá 45% v Českomoravské stavební spořitelně a stane se jediným akcionářem

15.04.2019 8:37
Autor: Redakce, Patria.cz

ČSOB, člen skupiny KBC Group, a německá stavební spořitelna Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) uzavřely dohodu, na jejímž základě získá ČSOB od BSH její 45procentní podíl v Českomoravské stavební spořitelně (ČMSS) za celkovou částku 240 mil. eur. ČSOB tím zvýší svůj podíl v ČMSS na 100 procent a stane se jejím jediným akcionářem.

ČSOB tak posílí svou pozici největšího poskytovatele řešení financování bydlení v České republice. Dohoda ČSOB a BSH ještě podléhá schválení antimonopolním úřadem, její konečné uzavření se očekává před koncem druhého čtvrtletí roku 2019.

Generální ředitel KBC Group John Thijs k transakci uvedl: „Z této transakce mám velkou radost, neboť znamená potvrzení naší pozice silného lídra na trhu v České republice. Uplatnění našich tržních zkušeností a využití nabídky produktů a služeb společně s ČMSS při naplňování potřeb klientů v oblasti financování bydlení nám pomůže stát se referencí na českém trhu s bydlením. Tato akvizice potvrzuje naši ambici na klíčových trzích nadále růst a je jedinečnou příležitostí k posílení naší retailové značky v ČR. Zároveň se jedná o krok plně v souladu s naším strategickým zaměřením stavět na silných základech zdravého a na klienta zaměřeného modelu bankopojištění, silného rizikového profilu, robustní likvidity podporované spolehlivou základnou vkladů na našich klíčových trzích, a vysoké kapitálové přiměřenosti, jež nám umožňuje navyšovat objem úvěrů klientům a aktivně podporovat komunity i ekonomiky, v nichž působíme.“

„Skupina ČSOB je největším poskytovatelem úvěrů na bydlení v Česku. Stoprocentní podíl v ČMSS tuto naši pozici ještě posílí. Těžit z tohoto kroku budou především naši klienti a zaměstnanci. Díky užší spolupráci uvnitř skupiny se otevírá možnost poskytovat klientům výhodněji produkty a řešení odpovídající přesně jejich požadavkům, přáním i nárokům. Skupina ČSOB tak bude mít plně k dispozici v rámci multikanálové obsluhy klientů velmi kvalitní síť obchodních zástupců, která bude řízena dosavadním úspěšným způsobem a posílí dál naši pozici tržního lídra. Pro zaměstnance to pak znamená příležitost ke vzájemnému sdílení znalostí a zázemí stabilního a vyhledávaného zaměstnavatele,“ shrnul Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB odpovědný mimo jiné za ČMSS.

Generální ředitel Bausparkasse Schwäbisch Hall Reinhard Klein řekl: „Za posledních 25 let jsme v České republice společně s ČSOB vybudovali úspěšnou stavební spořitelnu a na náš společný výsledek jsme náležitě pyšní. Iniciativa ČSOB zaměřená na získání výhradního vlastnictví ČMSS měla naši plnou podporu, neboť je zárukou, že ČMSS zůstane v dobrých rukou. Zároveň je tak zajištěna kontinuita pro klienty a další zainteresované strany. Prodej našeho podílu v ČMSS neznamená žádný odklon od dlouhodobé strategie zahraničního působení Bausparkasse Schwäbisch Hall.“

„Liška je už více než 25 let symbolem spoření a financování bydlení v České republice. Užší spolupráce s ČSOB nám umožní ještě více rozšířit a modernizovat naše služby. Budeme tak moci lépe reagovat na potřeby klientů a plnit jejich sny o vlastním bydlení i v době jeho horší dostupnosti,“ doplnil předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), v České republice známá též jako Liška podle svého maskota, je největší stavební spořitelnou v zemi. Ke konci roku 2018 dosahoval objem úvěrů poskytnutých ČMSS 117 mld. při objemu vkladů střadatelů ve výši 137 mld. , což odpovídalo tržním podílům 42 procenta resp. 40 procenta.

Českomoravská stavební spořitelna byla založena v roce 1993 jako společný podnik ČSOB a Bausparkasse Schwäbisch Hall. Od té doby ČMSS uzavřela více než 7,8 milionu smluv. V současnosti má zhruba 1,3 milionu klientů, přibližně 1 800 obchodních zástupců a 300 zastoupení.

Hodnota transakce odpovídá 1,54násobku čisté účetní hodnoty roku 2018 a implikovanému 9,20násobku čistého zisku stavební spořitelny za rok 2018 včetně současné hodnoty synergií roku 2024. Strany se dohodly, že dividendy z ročních zisků 2018 a 2019 plně náleží ČSOB. Transakce bude mít přibližný dopad ve výši 0,30 procentního bodu na velmi dobrý ukazatel kmenového kapitálu Tier 1 (CET1) KBC Group, jehož hodnota na konci roku 2018 dosahovala 16 procent. Důsledkem bude snížení dvouprocentní rezervy KBC Group na fúze a akvizice na 1,70 procenta. Kromě toho bude přecenění původního 55procentního podílu skupiny KBC Group v ČMSS (v souladu s účetními standardy IFRS 3) znamenat jednorázový výnos KBC Group ke dni uzavření transakce v odhadované výši přibližně 80 mil. eur.


Čtěte více:

ČSOB zvažuje, že sjednotí značky
24.01.2019 16:06
ČSOB zvažuje, že bude poskytovat své služby jen pod svojí značkou. Mar...
2018 byl rokem investic do inovací, říká generální ředitel ČSOB Hollows. Mobilní transakce vzrostly o dvě pětiny
14.02.2019 10:28
Čistý zisk skupiny ČSOB za rok 2018 dosáhl 15,8 miliardy korun. Mezir...
ČSOB a Mall Group spouští revoluční spolupráci v e-commerce
11.04.2019 9:33
Skupina ČSOB a Mall Group vytvářejí společný podnik pod názvem MallPay...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university