Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: OPEC+ pokračuje v těžebních škrtech. Kdo je vítěz a kdo poražený?

Rozbřesk: OPEC+ pokračuje v těžebních škrtech. Kdo je vítěz a kdo poražený?

02.07.2019 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Producentské státy kartelu OPEC včera oficiálně potvrdily prodloužení dohody na omezení těžby o dalších devět měsíců. Šlo vlastně o formální razítko na politickou dohodu mezi ruským prezidentem Putinem a saúdským princem bin Salmánem, kteří oznámili pokračující těžební škrty v rozsahu 1,2 mil. barelů denně jako hotovou věc již na víkendovém summitu G20 v Japonsku. Ropný trh s tímto scénářem fakticky počítal, proto ani cenová reakce nebyla nikterak dramatická. Jestli je však na aktuální dohodě něco fascinujícího, pak je to pozadí jejího zrodu a následná komunikace.

V obou případech se totiž potvrzuje, jak významně sílí pozice Ruska, které má v tandemu se Saúdskou Arábií klíčové slovo ohledně dalších kroků kartelu. K reálnému rozhodování o produkčních limitech tak již dochází nejen mimo oficiální strukturu OPEC, ale dokonce pod taktovou nečlenského státu, což je historicky zcela bezprecedentní situace. Z pohledu Ruska pak navíc platí, že cena za takto dominantní pozici rozhodně není přemrštěná – zatímco Saúdové redukují vlastní produkci o téměř 1 mil. barelů denně, příspěvek Ruska je necelých 300 tis. barelů denně. 

Spokojenost nad včerejší dohodou pak zajisté vládne také v Texasu, centru těžby břidlicové ropy ve Spojených státech. Prodloužení produkčních škrtů by totiž mělo zajistit stabilitu cen, a to minimálně ve zbytku tohoto roku. V případě naplnění poptávkových rizik, tj. znatelného zpomalení světové ekonomiky, to pak bude zřejmě znovu OPEC, který se zhostí role „producenta poslední instance“ a odbourá případný převis ropy na trzích.

001

Právě neutuchající aktivita amerických producentů břidlicové ropy je však tím hlavním důvodem, proč není současný modus operandi kartelu dlouhodobě udržitelný. OPEC, respektive jeho lídr Saúdská Arábie historicky osciluje mezi dvěma operačními cíli – ochranou tržního podílu (na úkor cenového vývoje) a stabilizací cen (na úkor tržního podílu). Protežování druhého cíle má nyní za následek prudký pokles tržního podílu kartelu, který je nejnižší od počátku 90. let. Bez dostatečného podílu na ropném trhu lze však jen stěží plnit vůdčí úlohu a usměrňovat cenový vývoj. A toho se Saúdové rozhodně nebudou chtít vzdát…

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Dobrá nálada na globálních akciových trzích nezvládla koruně příliš pomoci. Jedním z důvodů mohly být slušné zisky dolaru na frontě s eurem, které nakonec celou střední Evropu spíše udržovaly ve stabilním pásmu. Česká koruna lehce oslabila do blízkosti 25,45 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Eurodolar se vrací pod hodnotu 1,13, k čemuž mu pomohl relativně dobrý report podnikatelské nálady v americké průmyslu. Index ISM se sice zhoršil, ale ne tak dramaticky jak čekal trh, resp. některé pesimistické odhady velkých bank. Euru navíc zdá se nepomáhá politika a to přesto, že Itálie údajně upraví (seškrtá) rozpočet tak, aby vyhověla požadavkům Evropské komise. Euro nemůže být nadšeno z toho, že lídři EU se stále nedohodli na složení nového vedení unie (včetně nového prezidenta ECB), přičemž za oceánem (v USA) již na vybrané evropské zboží připravují nová cla. Tentokrát jde o relativně malý objem (položky v hodnotě 4 mld. USD), který nesouvisí s hrozbou prezidenta Trumpa vůči evropskému automobilovému průmyslu. Cla, o kterých je řeč, se týkají sporu u WTO, resp. výtky USA ohledně nepovolených dotací Airbusu ze strany EU.

Ropa
Ropa Brent dnes startuje obchodování v těsné blízkosti 65 dolarů za barel. Po včerejším oficiálním prodloužení těžebních škrtů o dalších devět měsíců (viz úvodník) si sice ropa připsala drobné zisky, o ty však vcelku rychle přišla na konci včerejší seance. 
Dnes je na programu druhý den jednání producentských států ve Vídni, který se již povede v rozšířeném formátu OPEC+, tedy včetně tzv. partnerských států. To by však již mělo být pouze formálním razítkem na pokračující kooperaci producentů, proto může odpoledne upoutat pozornost spíše statistika stavu zásob od Amerického petrolejářského institutu. 

Akcie
První červencový den na burzách v USA se nesl v pozitivním duchu, když hlavní akciové indexy otevřely při nových historických maximech. Postupně však umazaly značnou část úvodních zisků a až v samém závěru zamířily opět nahoru. Nejlépe se dařilo technologickému sektoru (Apple +1,8 %, Alphabet +1,6 %, Netflix +2 %, AMD +2,7 %). Dařilo se i finančnímu sektoru (Bank of America +1,5 %, Citigroup +1 %, JPMorgan Chase Bank +1,7 %). Naopak nejslabším článkem dne byly nemovitostní a energetický sektor. Nedařilo se ani společnosti Boeing (-2,2 %), která se potýká s rušením zakázek ale i se zpožděním těch stávajících.

 
 

Čtěte více:

Kartel OPEC snížil odhad letošní poptávky po své ropě
14.03.2019 14:36
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes snížila odhad letošní po...
OPEC+ ve vyčkávacím módu
29.03.2019 6:51
Ropa Brent končí první čtvrtletí tohoto roku v těsné blízkosti 68 USD...
Těžba OPEC je kvůli sankcím USA vůči Íránu nejnižší od roku 2015
31.05.2019 9:29
Těžba ropy ve 14členné Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v ...
OPEC se dohodl na prodloužení dohody o snížení těžby o 9 měsíců
01.07.2019 16:26
Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) odsouhlasili prodlouž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university