Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cesty dlážděné dobrými úmysly…

Cesty dlážděné dobrými úmysly…

03.02.2020 17:54

Změny klimatu, vysoká příjmová a majetková nerovnost, krize, recese. To jsou některá témata, která řadu lidí nejen na Západě vedou k diskusím o tom, nakolik je tržní ekonomický systém k užitku, či spíše ke škodě. Občas se zde tomuto tématu věnuji i já. Velmi krátce řečeno podle mne nic lepšího než tržní systém není – musí ale fungovat s dobrou regulací, efektivním státním aparátem a hlavně stát na pevných nohou všeobecně přijímaných morálních a etických zásad. Dostat se do takového stavu je hodně těžká práce. Ale bude o to těžší, pokud si při ní budeme zas a znovu zabíhat do slepých uliček centrálního plánování a podobně. Chtěl jsem tento svůj pohled zmínit předtím, než se spolu na onu diskusi o kapitalismu podíváme pod nezvyklým, ale vysoce relevantním úhlem. Uvidíte proč.

Dominance = kapitalismus, závist = socialismus?


V roce 2011 byla zveřejněna pozoruhodná studie „What Drives Views on Government Redistribution and Anti-Capitalism: Envy or a Desire for Social Dominance?“. Její autor James Lindgren se věnuje tomu, proč někdo vlastně podporuje kapitalismus a jiný zase větší redistribuci příjmů. Nejde tu o důvody technické, ale emocionální, podvědomé, chcete-li. Pan Lindgren tvrdí, že podle široce přijímaného názoru sociální psychologie je opozice vůči redistribuci a podpora kapitalismu dána touhou po „sociální dominanci“. Tedy po touze mít navrch nad ostatními skupinami ve společnosti. Protikapitalistické postoje a snaha o redistribuci bývá zase spojována se závistí a nespokojeností s vlastní pozicí ve společnosti.

Podle této teorie bych tedy já sám neměl mít problém se závistí, ale toužím po dominanci nad ostatními (kvůli mému postoji zmíněnému v úvodu). Nějaké ekonomické a technické argumenty si pak jen můžu vybírat podle toho, o čem už dávno rozhodly moje pudy. Už tady si také můžeme povšimnout, že tahouny obou pohledů nejsou zrovna naše ctnosti. Nezaznívá tu například, že podpora kapitalismu je dána zejména kombinací historických zkušeností a toho, co víme o fungování ekonomiky v různých systémech. A podpora přerozdělení zase pramení ze soucitu s těmi, kteří si zrovna užívají tu horší stránku ekonomického života (a třeba nejen jeho).

Nebo obráceně?

Co zjistil pan Lindgren? Vědec se zaměřil na onu tezi sociální dominance a použil data z dotazníků National Opinion Research Center z let 1980 – 2004. Zjistitl, že dotazovaní, kteří „vykazují tradiční rasistické názory, jako je segregace, nesouhlas s manželstvím párů různých ras, či víru ve vrozené pozitivní rasové vlastnosti, obvykle podporují větší přerozdělování“. A tito lidé také mají tendenci k odmítání svobodných trhů, namísto toho by rádi, aby vláda garantovala pracovní místa pro všechny, stanovovala ceny, mzdy a ziskovost firem. Podobný pohled prý mají ti, kteří „vykazují intoleranci k nepopulárním skupinám lidí“.

Data použitá v této analýze tak hovoří dosti jinou řečí, než výše popsaná teorie, podle které se pro kapitalismus a proti redistribuci staví dominance chtiví lidé (s tím, že tu dáváme rovnítko mezi ně a lidi s rasistickými a nesnášenlivými postoji). Zde naopak vidíme (při velkém zjednodušení), že rasismus = socialismus.

U „rozdělovačů“, tedy těch, kteří podporují redistribuci, vědec také zjistil, že mají dvakrát až třikrát vyšší pravděpodobnost, že v posledních sedmi dnech byli smutní, rozzlobení, vzteklí. Antirozdělovači zase častěji tvrdili, že se cítili a cítí spokojeni a v klidu (zde se tedy začíná objevovat prvek pozitivní). Jejich protějšky naopak vykazují menší celkovou úroveň spokojenosti v životě i manželství, s finanční situací a zaměstnáním. Antirozdělovači měli naopak větší tendenci k altruismu, charitě a obdarování lidí bez domova. Lindgren tak dochází k závěru, že teorie sociální dominance (touha po ní = podpora kapitalismu a nesouhlas s přerozdělováním) má slabá místa. A podle jeho výzkumu bych já měl být spíše altruistický pohodář.

Dlažba na naší cestu

Moje kapitalistická „diagnóza“ je tedy stále otevřená. Jisté je ale podle mne jedno: Výše uvedené je varováním pro nás všechny před tím, abychom svá rozhodnutí činili na základě ne zrovna lichotivých emocí a předem daných postojů. A na ně „věšeli“ selektivní argumenty tak, aby to na povrchu budilo dojem rozumnosti. Podle sebe samého i podle různých diskusí všude možně se mi zdá, že je dobré si toto nebezpečí připomínat.

Možná se tu pak čtenáři také vybavuje ono známé rčení „cesty do pekla jsou dlážděny dobrými úmysly“. Podle mne je nepravdivé už proto, že pak by nebylo jasné, čím by byla dlážděna cesta opačným směrem (zlými úmysly asi ne). Jde „jen“ o to, co jsou skutečně dobré úmysly. Pokud se například někdo ohání větším přerozdělováním ve jménu pomoci chudým, ale za tím vším stojí jeho, či její závist a zloba, nejde o žádný dobrý úmysl. To samé platí třeba o podpoře kapitalismu a deregulace tažené ve skutečnosti touhou zneužívat dominantní pozici na trhu. Snad dovedeme najít čisté úmysly, které by byly tou správnou dlažbou.

 

Čtěte více:

Ekonomie mezi Marxem a Feldmanem
21.09.2019 17:08
"...jak lze naplnit komunistické heslo každému podle jeho potřeb, ptal...
Mises Institute: Ne, pračlověk nebyl komunista
16.10.2019 15:08
Oživení myšlenek socialismu, ke kterému došlo od počátku tohoto stolet...
Brooks: Kdysi jsem býval socialista. Pak jsem viděl, co socialismus dokáže
17.12.2019 14:20
„Na vysoké škole jsem byl socialista,“ píše na stránkách The New York ...
Nic si nenalhávejme. Akciový trh moc nevzkvétá
02.01.2020 17:35
V naší zemi jsme si sami na vlastní kůži vyzkoušeli, že pokud všechno ...
Víkendář: Socialismus vypadá mnohem lépe než kapitalismus. Ale jen na papíře
05.01.2020 9:20
Sidney Hook byl známým americkým filozofem a „ve třicátých a čtyřicátý...
Víkendář: Novodobí socialisté zapomínají na Sovětský svaz
25.01.2020 7:53
Velmi známé učebnice ekonomie od Paula Samuelsona od samého počátku ob...

Váš názor
  • B A N K R O T
    04.02.2020 10:44

    Nejen penzijní systém spěje k bankrotu. Spěje k němu i státně-socialistické zdravotnictví: http://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=35777 __________________________________________________________________________ https://www.booktook.cz/p/proc-je-socialisticka-ekonomika-nemozna/ __________________________________________________________________________ https://www.mises.cz/clanky/poznamka-k-nemoznosti-ekonomicke-kalkulace-za-socialismu-1527.aspx
    Hayek
  • Bylo by krásné, kdyby
    04.02.2020 10:06

    Bylo by krásné, kdyby lidé nebyli sobečtí, nekradli a nevraždili, ani nelhali a mysleli na to, že jiní jsou potřebnější, ale není tomu tak. Naopak, kdyby takoví lidé byli, nejspíš by už dávno vyhynuli. Společenské uspořádání se může stavět ne reálných lidech, ne na andělech. A ještě něco. Co je to kapitalismus? Naše uspořádání se jmenuje sociální tržní ekonomika.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    04.02.2020 9:45

    Základním principem harmonického způsobu života v naší době je vztahovat se k lidstvu jako k jedinému organismu. Důvod, proč nám naše vrozená sobecká povaha nedovoluje vidět vzájemně na sobě závislou a propojenou realitu, je, abychom dobrovolně použili sami sebe k pozitivnímu propojování nad všemi našimi sobeckými rozdíly a tím vytvořili klidný svět naplněný radostí.
    George K
  • dovětek
    04.02.2020 6:56

    Socialismu s lidskými právy je nejvyšší stupeň lidské společnosti, to ví na Západě stejně jako na Východě, Západ je značně chudý, jinak by např. odpouštěl dluhy a vyplatil Palestince, logicky se dá předpokládat, že Západ je impérium typu Římu, třebaže s lidskými právy, další impérium je Rusko, Čína a Indie, Západ rovná se USA- NATO, zbytek je jen chaos zbytečných myšlenek, a zoufalých zemí potácejích se mezi nimi, a nezapomeňme všichni kradou proto já krást nebudu, budu mít tu převahu tu nadřazenost :-), horší jak to vysvětlit ženě nové nenasytné nepodporované státem, takže jak víme z Antiky chlapi se raději sebrali a šli dobývat, loupit a zná ... , ať žije filantropie, která není jen pokrytectvím
    rob
  • To je čiště tendenční
    04.02.2020 6:48

    Každý kdo žil v českém socialismu ví, že byl internacionální, a homofobní věci vůbec neřešil, o tom nikdo nevěděl, toto je problém svobodného tisku, svobodný tisk může cokoliv vypíchnout stejně jako komunisti, takovéto rozbory sice dnes platit mohou, ale na dřívější uzavřenou společnost nejdou aplikovat, z té je možno se poučit, což vlastně Západ dělá. Každý se vždy poučí ze svých chyb. Každý jednotlivec je neuvěřitelně chytrý. Lidi nelze uzavírat do škatulek, problémem je, že si člověk nemůže dělat z jistých odlišností veřejně srandu. Tím se společnost a tisk přibližují zase nějaké totalitě, ironie a solidarita je největší přínos lidstvu: zdroj Rorty, komparatistický filozof, všeobecně považovaný za studnici nápadů. začněme v antické divadle, Lukiánem, Shakesperem, starat se o peníze nikdo nechce, je to vedeno nejenom zakomplexovaností, ale i strachem, navíc existuje velká špatnost, kompromitací. holt když se necháš zkompromitovat prohrál svobodu ať žiješ v totalitě či demokracie. Každá máma to člověka učí od malinka. Lidská přirozenost vypuštěná z láhve jako gin ukáže, co asi, to nejhorší, sám rozhoduješ jestli dokážeš být spokojený s tím, že si chudý a lepší.
    rob
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data