Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nic si nenalhávejme. Akciový trh moc nevzkvétá

Nic si nenalhávejme. Akciový trh moc nevzkvétá

02.01.2020 17:35

V naší zemi jsme si sami na vlastní kůži vyzkoušeli, že pokud všechno patří všem, nepatří to nakonec nikomu – (téměř) nikdo se nakonec o nic nestará a spoléhá se, že to udělá někdo jiný. V prosinci roku 2016 byla zveřejněna studie, nebo spíše takové prohlášení dlouhé řady ekonomů s názvem „The Modern Corporation Statement on Management“. Občas tu píšu o tom, jaké jsou podle mne slabé stránky akciového trhu, popřípadě tržní ekonomiky jako celku. Zmíněná úvaha s mým pohledem úzce rezonuje a i díky ní mě napadá, že ony slabé stránky vlastně lze považovat za komunizaci, či socializaci trhu. Nejde přitom o žádný nevýznamný jev. Takže i když máme za sebou roky, kdy si trhy připisují slušné zisky, je namístě se vstupem do roku 2020 uvažovat nad tím, že ve skutečnosti moc nevzkvétají.

Autoři studie kritizují koncept maximalizace hodnoty firmy pro akcionáře a poukazují na několik bodů a negativních jevů, které tato filozofie přináší. Já bych si i dovolil tuto výchozí tezi trochu rozporovat s tím, že ony body možná přináší spíše znásilněný koncept maximalizace hodnoty. Je to vlastně diskuse o tom, co je skutečnou maximalizací hodnoty, a zda ta, ve své pravé, nepokřivené podobě, stojí proti zájmům zákazníka, zaměstnanců atd. Ale to nechme nyní stranou a podívejme se na samotné jevy:

Socialismu na trhu


První bod můžeme nazvat „akcionáři bez závazků a povinností“. Nedávno jsem tu psal o tom, že akciový trh a firmy na něm obchodované potřebují „aktivní aktivní“ investování - to, aby investoři nejenže aktivně vybírali akcie, ale také se aktivně starali o chod firem, které vlastní (týká se samozřejmě zejména institucí). Trend je ale opačný – investování je maximálně „aktivní“, kdy investoři vybírají konkrétní tituly, ale již se nestarají o chod firmy a v případě problémů vše „řeší“ jen zmáčknutím tlačítka „prodej“.

K tomu se poslední roky přidává silný trend celkové „pasivity“. Ten má na jednu stranu svou logiku, ale celkově jen přispívá k socialismu na trhu – tomu, že tu skutečně „aktivně“ nevlastní téměř nikdo nic. A většina se spoléhá, že tlak na firmy bude vytvářet někdo jiný. Můžeme namítnout, že tento tlak by měl fungovat přes pokles cen akcií, popřípadě provázání odměn managamentu s pohybem těchto cen. Jenže praxe ukazuje, že tenhle systém může vést spíše k pokřivenému chování managementu – viz níže.

Autoři oné úvahy v souvislosti s akcionáři bez závazků hovoří o jejich odtržení od dlouhodobého vývoje firmy. K čemuž pomáhá i vysoká likvidita a obrat na trhu a také jevy jako je algoritmické obchodování. S tím nelze než souhlasit a názorně to ukazuje, jak „nevzkvétající“ situace je. Počítač se nezajímá, jak si firma finančně vede a jaký je její dlouhodobý výhled. A je tak dalším krokem k onomu socialistickému trhu.

Socialismus ve firmě

Dva následující body studie se zaměřují na to, co bychom mohli nazvat „managementem bez závazků“ a s tím úzce související nízkou kvalitou managementu. Poukazuje se na to, že ředitelé a vysoký management jsou ve firmách stále kratší dobu a zvyšuje se rychlost jejich rotace mezi nimi. Což se projevuje na jejich rozhodování a ignoranci dlouhodobého výhledu. Studie zmiňuje i škodlivý vliv ředitelských hvězd a také tvrdí, že podle výzkumů je lepší mít vedení se zkušenostmi v daném oboru, než „univerzální“ manažery.

S těmi hvězdami si dovolím souhlasit a toto někdy až modlářství je podle mne velká bolest akciového trhu (a nejen jeho). V souvislosti s politikou a makroekonomií tu občas zmíním, že Lao-c' považoval za nejlepšího vládce takového, o kterém lid moc neví. Můžeme si představit jako vládnutí člověka bez pýchy, který se zaměřuje zejména na to, aby věci fungovaly samy o sobě, a ne díky jeho „nadpřirozeným“ schopnostem. Není asi důvod, proč by to nemělo platit i ve firmách. Možná dokonce můžeme vysledovat určitý cyklus, kdy přijde nějaký výjimečně obdarovaný člověk, založí novou společnost a pozvedne jí, ale od určité chvíle jí začíná více škodit, než pomáhat. Příkladů se nám asi vybaví více.

Roste, ale nevzkvétá


K oné studii se vrátím ještě zítra, ale i z uvedeného můžeme lehce nabýt dojem, že akciový trh sice roste, ale moc nevzkvétá. Můžeme často slyšet, jak mu škodí regulace (málo, nebo naopak hodně). Můžeme slyšet kritiku politiky centrálních bank, která na trhu (prý) nafukuje bubliny. A řadu dalších výtek, na kterých může být něco pravdy a nemusí. Možná si ale trh ničíme na jiné, fundamentálnější a nebezpečnější rovině.


Čtěte více:

Aleluja
24.12.2019 13:35
Jedna z definicí ekonomie zní tak, že jde o „bolestivou elaboraci toho...
Vánocenomie
25.12.2019 13:34
Včera jsme tu v souvislosti s vánočními svátky trochu přemítali nad bo...
Akcie lítosti a úlevy mileniánů
26.12.2019 15:03
CNBC před několika dny poukázala na jednu zajímavou firmu a akcii, kte...
Která z dnešních firem bude vyplácet dividendy ještě za 203 let?
31.12.2019 16:43
Podle Credit Suisse je nyní průměrná doba životnosti amerických obchod...

Váš názor
  • Free float
    03.01.2020 9:05

    Pokud jde o velké firmy, Česká pšta, české dráhy i ČEZ už měly být dávno většinově na burze,
    Pracovitý Prosecký
  • Zavádějící
    02.01.2020 19:05

    Stačí se podívat na ČEZ a státní ignoranci se kterou řídí firmu, top manažery a jejich bonusové programy, neochota pustit někoho kdo bude zastupovat minority do orgánů organizace protože by bylo vidět, jak špatná rozhodnutí tito lidé dělají a jak jsou za to odměňováni. Tunel počerady pro kamarády Tykače a spol. Škoda mluvit.... žaloba na ČEZ resp. stát.
    JC
    • Re: Zavádějící
      03.01.2020 9:05

      Tak u ČEZU je problémem jeho politizace a nízký free float. Ale obecně je problém spojen s faktem, že naprostá většina lidí se nechce o nic starat, ani nic vlastnit. Chce se jen mít dobře. Vlastnit a starat se znamená námahu, stres, riziko, málo času pro rodinu, proto mají vlastníci zdánlivě vysoké odměny. To ale zase vadí těm zahálčivým, a protože mají volební právo, tlačí na pokles těchto odměn všemi možnými způsoby. Nefuknční isntitut vlastnictví je toho výsledkem.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university