Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s zkoumá možnost snížení ratingu Maďarska

Moody’s zkoumá možnost snížení ratingu Maďarska

23.07.2010 9:57

(Aktualizováno 10:43)
Ratingová agentura Moody's Investors Service dnes započala s prověrkou ratingu "Baa1" dluhopisů (v domácí i cizí měně) maďarské vlády s možností jeho snížení. Moody’s dnešní nečekaný krok zdůvodňuje zvýšenou nejistotou ohledně ekonomického a fiskálního výhledu země v důsledku nedávného ukončení mise Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

"Selhání rozhovorů mezi MMF//EU a maďarskou vládou ohledně úvěrové linky země, která představuje důležité ukotvení politiky Maďarska, zvýšila nejistotu ohledně odhodlání vedoucích postav země obnovit fiskální stabilitu v krátkodobém časovém horizontu,“ komentoval krok agentury Dietmar Hornung, Vice President - Senior Credit Office a hlavní analytik Moody’s pro Maďarsko. "Pokud nové fiskální cíle, které vzejdou z dalího kola jednání povedou k pomalejší fiskální konsolidaci, je pravděpodobné snížení ratingu o jeden stupeň," píše se dále ve zprávě agentury. 

O neočekávanosti kroku ratingové agentury svědčí negativní reakce trhu. Forint po oznámení možného snížení hodnocení závazků země oslabil z včerejších 284,5 HUF/EUR až nad 286 HUF/EUR a maďarský akciový index BUX přišel o úvodní zisky a propadl se o 0,7 %. Prémie, kterou investoři požadují za nákup maďarských dluhopisů oproti americkým treasuries vzrostl na 353 bps z 334 bps.

Vývoj kurzu forintu k euru za posledních 5 seancí

HUFEUR.jpg

Zástupci MMF a EU v sobotu přerušili inspekci, jejíž dokončení je podmínkou k tomu, aby oba věřitelé mohli Maďarsku uvolnit zbylých asi sedm miliard dolarů z celkového úvěru 25 miliard dolarů sjednaného v roce 2008. Vládě doporučili, aby přijala další kroky, které by rozpočtový deficit snížily tak, jak bylo dohodnuto. Maďarská vláda však v tomto týdnu uvedla, že se k dalším úsporným kroků dotlačit nenechá a premiér Viktor Orbán se včera dokonce nechal slyšet, že nemá v plánu nové jednání s Mezinárodním měnovým fondem. Maďarská reprezentace přesto údajně hodlá dále vyjednávat se zástupci Evropské unie.

Dietmar Hornung na začátku týdne komentoval ukončení maďarské mise s tím, že se domnívá, že se domácí finanční trhy budou muset připravit na delší období nejistoty, ale Budapešť podle něho dojedná dohodu s MMF a EU na podzim. Zároveň tehdy Hornung uvedl, že nynější rating Maďarska na úrovni Baa1 s negativním výhledem odpovídá současné situaci.

„Pozastavení jednání s hlavními věřiteli zatemňuje vyhlídky ekonomického růstu země, jelikož vytváří tlak na oslabení měny a zvyšuje náklady financování,“ píše se v dnešní zprávě Moody's. Forint v pondělní panice oslabil o 2,5 procenta a přiblížil k 289 HUF/EUR, nejníže za šest týdnů. Ratingová agentura věří, že by současný vývoj zvyšující náklady na státní i soukromý dluh mohl nakonec donutit maďarskou centrální banku k zvyšování sazeb. Podobně se včera vyjádřili také analytici Société Générale. Maďarská centrální banka podle nich nemůže "přesvědčivě" bránit svou měnu na devizových trzích a jedinou cestou proti oslabení forintu by bylo zvýšení úrokových sazeb.

Maďarský parlament včera schválil soubor daňových změn, který navrhla nová vláda pravého středu. Součástí změn je i bankovní daň, která počítá se zdaněním aktiv bank ve výši 0,5 procenta a státu by měla letos vynést 187 miliard forintů. Bankovní daň má platit pouze příští rok, finanční instituce ji ale budou muset začít platit už letos, a to 30. září a znovu pak 10. prosince. Zatímco v návrhu se počítalo s určitými výjimkami pro některé instituce, konečná verze, která včera prošla parlamentem, s žádnými výjimkami nepočítá.

Moody’s k zavedení bankovní daně v Maďarsku uvedla, že „představuje další potenciální brzdu ekonomické aktivity, jelikož může negativně ovlivnit úvěrové rezervy bank a celkové investiční klima v zemi. Daň navíc podle ratingové agentury může přinutit cizí banky k snižování rozsahu svých aktivit v Maďarsku.

(Zdroj: Moody’s, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data