Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Stefan Dörfler z Erste: Dluh je nakonec pořád dluh

Stefan Dörfler z Erste: Dluh je nakonec pořád dluh

25.01.2021 6:08
Autor: Redakce

Státem podporovaná opatření, jako byla úvěrová moratoria, byla platnými kroky, jejichž cílem bylo omezit bezprostřední dopad koronavirové krize. Dluh je ale nakonec pořád dluh, říká Stefan Dörfler, finanční ředitel bankovní skupiny Erste Group Bank, pod kterou patří i Česká spořitelna. Dalším krokem Erste je podívat se nad rámec financování, které se opírá o dluh, a podporovat firmy bez ohledu na jejich velikost, podotýká v rozhovoru s Patria.cz, kterým pokračuje série interview s nejprestižnějšími firmami na pražské burze. Akcie Erste jsou listovány v Praze i ve Vídni.

Patria.cz: Jakých důležitých počinů Vaší firmy za loňský rok si ceníte nejvíce? Kam jste se jako firma posunuli? 

Naše banka je součástí reálné ekonomiky a jako taková byla zasažena pandemií a lockdowny podobně jako jiné firmy. Museli jsme velice rychle implementovat velké změny do našich procesů a pracovního prostředí – přesunout značnou část našich zaměstnanců na home office znamenalo velkou kulturní i technologickou výzvu, zatímco nechat zároveň otevřenou velkou většinu našich poboček vyžadovalo jasný koncept a rychlé přijetí. Rychlost a rozhodnost, s jakou se všichni zaměstnanci Erste, České spořitelny a dalších dceřinek přizpůsobili okolnostem, na nás udělala velký dojem a jsme na to hrdí.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Banky, které byly v regionu CEE definovány jako kritická infrastruktura, ukázaly, že jsou schopny a ochotny velkou měrou přispívat k řešení problémů, se kterými se naše společnost a ekonomiky aktuálně potýkají. Díky krizi Covid-19 je evidentní jedna věc: Základní služby, které lidé potřebují, se neomezují pouze na potraviny nebo lékařskou pomoc. Patří mezi ně i finanční služby. Bez nich by se celá ekonomika a vlastně i veřejný život zcela zastavily. Všechny velké banky tuto roli pochopily a společně s klienty, vládami a regulátory pracovaly na zajištění toho, že bude kdykoli k dispozici dostatek likvidity.

Patria.cz: Jak velké narušení znamenala krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí pro Vaše podnikání v normálním stavu? Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a s opatřeními proti šíření nákazy?

Domnívám se, že pro nás i pro ekonomiku byl hlavní úkol stejný: pokusit se co nejvíce omezit dopady krize, ať již dopady hospodářské, společenské, nebo především dopady týkající se zdraví. Od samého začátku této krize jsme říkali, že bezpečnost našich zaměstnanců a klientů je pro nás nejvyšší prioritou. A to stále platí. Na začátku to znamenalo zavést rychle a účinně bezpečnostní opatření, i když dostupných informací bylo tehdy ještě poskrovnu. Ve vídeňském kampusu máme naštěstí vlastní tým zdravotnických expertů, což se při zvládání situace ukázalo být velkou výhodou.
Zároveň jsme museli zajistit, že všechny naše služby, které nabízíme, jsou stejně bezpečné, spolehlivé a pohodlné jako před krizí, ne-li ještě lepší. Podpora našeho regionu a podpora ekonomiky našeho regionu má pro nás prvořadý význam. Během proměnlivé situace s Covid-19 jsme podporovali více než 1 milion zákazníků. K prosinci 2020 byla napříč našimi trhy aktivní moratoria v objemu silně přes 10 miliard EUR.

Patria.cz: Jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či ještě nemuseli zvládnout realizovat, či zda a jak se k nim postavíte v budoucnosti?

Covid rozhodně přinesl urychlení digitalizace. Viděli jsme, že chování zákazníků a potřeby se mění rychleji. Na příklad bezkontaktní platby nyní tvoří 80 % všech karetních plateb. Na tento vývoj potřebujeme navázat. Jak bychom mohli ještě více zpřístupnit služby digitálního bankovnictví? Jak můžeme uplatnit naše digitální know-how v oblastech mimo bankovnictví, jako třeba bylo nedávné zavedení Bank ID ve veřejných službách v Česku? Jak můžeme ještě více zefektivnit naše vlastní operace pomocí digitálních prostředků a ve výsledku optimalizovat nákladovou strukturu? Toto jsou některé z otázek, na kterých nyní pracujeme.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro nadcházející rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na pražské burze?

Náš závazek Burze cenných papírů Praha zůstává beze změn. V nadcházejících 12 měsících budeme soustředit svoje úsilí na to, aby byly naše služby pro drobnou i firemní klientelu ještě pohodlnější a srozumitelnější a oni se mohli dál zotavovat z krize.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro letošní rok? 

I když v tomto roce očekáváme na všech našich trzích zotavení, nepředpokládáme, že bude pokrývat všechny části společnosti paralelně, a některé ekonomické důsledky krize ještě neznáme. Státem podporovaná opatření, jako jsou úvěrová moratoria, byla platnými opatřeními, jejichž cílem bylo omezit bezprostřední dopad krize. Dluh je ale pořád dluh. Naším dalším krokem je podívat se nad rámec financování, stojícího na dluhu a kapitálově podporovat firmy všech velikostí.

Už nějaký čas se zasazujeme o posílení evropských kapitálových trhů, které podle nás poskytují dvě jasné výhody zároveň: Nabízejí investiční příležitosti soukromým i institucionálním investorům v době ultra-nízkých úrokových sazeb. Na druhé straně by mohly pomáhat firmám kapitálově posilovat jejich rozvahu. V tomto již nastal v EU určitý posun, což nás těší.

Jak tyto ekonomické vyhlídky ovlivňují naše podnikání? Pokud jde o úrokové sazby, neočekáváme v brzké budoucnosti velkou změnu. Česká koruna by v tomto ohledu mohla koncem tohoto nebo počátkem příštího roku možná vybočovat. Rozhodně ale v každém případě musíme poskytovat dobré služby klientům a spolu s tím vytvářet nejlepší možnou provozní výkonnost.

stefan dorfler Erste rozhovor Patria

Stefan Dörfler (1971) vystudoval Technickou univerzitu Vídeň. V Erste Bank, kam přišel v roce 1995 z GiroCredit Bank AG, začínal jako obchodník s deriváty. Postupně si prošel několika vedoucími funkcemi. V roce 2007 se stal šéfem divize pro akciové trhy a globální kapitálové trhy, a to již na úrovni celé skupiny. Od července 2019 je členem představenstva skupiny. Kromě jiného je členem dozorčí rady České spořitelny.

Rozhovor byl veden korespondenčně. Z angličtiny přeložila Jana Knechtlová

 

Čtěte více:

Post-COVID diskont Erste Bank. Patria obnovuje pokrytí
27.08.2020 10:26
Podle našeho názoru je Erste další bankou ve střední a východní Evropě...
Komentář: Čistý zisk Erste překonal odhady hlavně díky nižším rezervám
02.11.2020 9:45
Erste Bank dnes oznámila své výsledky za třetí kvartál 2020. Banka vyk...
Erste vítězem čtvrtletí, KB nejopatrnější. Co bude dál? (srovnání bankovních výsledků)
09.11.2020 5:39
Konečně přišly výsledky od všech (veřejně obchodovaných) bank v České ...
Erste z loňského výsledku vyplatí dividendu 75 centů na akcii, jde o zhruba pětinu zisku
10.11.2020 19:04
Rakouská bankovní skupina Erste Group vyplatí dividendu 75 centů na ak...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více