Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: MF navrhuje rozsáhlé změny daně z příjmu a jejího výběru

ČTK: MF navrhuje rozsáhlé změny daně z příjmu a jejího výběru

03.04.2008 14:51
Autor: ČTK

Ministerstvo financí navrhuje rozsáhlé změny daně z příjmu a systému jejího výběru. Podle materiálů, jež dnes zveřejnilo, chce například sloučit výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění, zrušit dědickou a darovací daň nebo spojit daň z příjmu a sociální pojištění do jediné daně. Nepřímé daně jsou podle MF harmonizovány s EU a v podstatě již nespadají do kompetence jednotlivých členských států, a proto se jich chystané změny netýkají.

"Bude se jednat o první skutečně komplexní reformu daňového systému od roku 1993," uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko. Cílem je podle něj celý systém zjednodušit, zrychlit a stabilizovat. Nové zákony by mohly platit od roku 2010.

Daňová reforma je součástí druhé etapy změn ve veřejných financích. V její první fázi současná vláda pozměnila daňový systém, například zavedením tzv. superhrubé mzdy, tedy mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění, a jednotné daně z příjmu ve výši 15 procent.

Návrhy budou do konce června podrobeny veřejné diskuzi. V případě zrušení daně dědické a darovací by se zdanění těchto uskutečnilo v dani z příjmu. "Administrativní náklady jsou vzhledem k jejich výnosům neúměrně vysoké," uvádí materiál MF. Dědictví a dary v rámci I. a II. skupiny, tedy u nejbližších příbuzných, by stejně jako nyní dani nepodléhaly.

U daně z příjmu MD navrhuje v jedné z variant spojení daní a sociálního pojištění do jediné daně. Pokud by lidé platili státu na daních a pojistném stejnou sumu jako dosud, "superdaň" by dosahovala podle dnešních informací Hospodářských novin 40,2 procenta. V případě zahrnutí i zdravotního pojištění by to bylo 50,2 procenta, uvedl list.

Další alternativa souvisí s plánem sloučit výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění. Daně by měly zůstat přibližně v současné podobě a vytvořil by se jednotný základ pro stanovení výše daně i obou pojištění. Stropy na platby sociální a zdravotního pojištění by měly zůstat zachovány. MF rovněž navrhuje, že sociální pojištění by platil pouze zaměstnanec.

Nový návrh zákona také ponechává zdaňování příjmů fyzických i právnických osob v jedné normě. "Řešení jedné ucelené oblasti (zdanění příjmů) v jedné normě lépe zajistí terminologickou provázanost a vyloučí duplicity, které by se nutně vyskytovaly v případě, že problematika bude řešena zákony dvěma," uvádí návrh.

Plán MF dále počítá s tím, že zisky z investic do cenných papírů budou u fyzických osob zdaněny, pokud za zdaňovací období přesáhnou u poplatníka částku 60.000 za rok. Současný stav, kdy jsou výnosy z cenných papírů držených déle než šest měsíců osvobozeny od daně, by měl být zrušen.

Firmy na rozdíl od fyzických osob naopak nebudou z dividend daně platit. Dnes musejí daně platit všichni investoři, jejichž podíl ve firmě vyplácející dividendy je nižší než deset procent.

Cílem ministerstva je rovněž seškrtat řadu daňových výjimek. Současný zákon obsahuje 68 osvobození od daně a nezdanitelných položek pro fyzické osoby a 46 položek pro právnické osoby. Zrušení daňových odpočtů na hypotéky by například státnímu rozpočtu přineslo 3,2 miliardy korun, v případě zvýhodnění stravenek jde o tři miliardy. V případě firem například investiční pobídky ve formě slevy na dani ochuzují státní rozpočet o 2,3 miliardy.

Nový daňový řád, který by měl nahradit nynější zákon o správě daní a poplatků, zrychlit a zjednodušit celý proces, by měl vytvořit jednotný postup pro výběr daní, sociálního i zdravotního pojištění. Zákonem by se tak neřídila jen daňová správa, ale i správci sociálního a zdravotního pojištění.

Reforma by měla rovněž vytvořit jedno výběrné místo pro daně i pojištění. "Veškeré platby do veřejných rozpočtů budou spravovány pouze finančními úřady," píše se v materiálu MF.

Plány počítají v prvním kroku se sloučením současných finančních orgánů a Celní správy do jednotné Finanční a celní správy ČR. V případě daňové správy MF uvažuje o nahrazení 199 finančních úřadů pouze 93 úřady umístěnými v okresních městech. Radikálnější varianta pak počítá pouze se 14 finančními úřady v krajských městech. Na místech rušených finančních úřadů budou nadále fungovat pobočky.

V dalším kroku by pak podle záměrů měla být sloučená finanční a celní správa pověřena výběrem sociálního a zdravotního pojištění.

Ministerstvo odhaduje, že sloučení daňové a celní správy se uskuteční od roku 2010. Jednotná místa pro výběr daní a pojištění by mohla vzniknout nejdříve v roce 2012.

Ministerstvo financí plánuje, že by nové zákony mohly platit od roku 2010. Do konce letošního června by se měla nad návrhy vést veřejná diskuze a do konce roku by je měla projednat vláda. MF ovšem nevylučuje v případě delšího projednávání návrhů účinnost zákonů až na rok 2011. 

Přehled změn navrhovaných ministerstvem financí v novém zákoně o dani z příjmu, který by měl platit od roku 2010:

- nový zákon o daních z příjmů společný pro fyzické i právnické osoby

- nahrazení současného zákona o správě daní a poplatků novým daňovým řádem - zjednodušení a zrychlení celého procesu

- sloučení daňové a celní správy a následně sloučení výběru daní, sociálního a zdravotního pojištění

- zjednodušení daňového přiznání

Změny týkající se fyzických osob:

- dokončení procesu superhrubé mzdy
Alternativa 1: zrušení sociálního pojištění a zohlednění v základní sazbě daně
Alternativa 2: Zachování sociálního pojištění, ale placeného pouze zaměstnancem; sjednocení vyměřovacího základu se zdravotním pojištěním, jedno přiznání a vyúčtování

- jednotný základ pro daň z příjmu, sociální a zdravotní pojistné

- nahradit sociální pojištění zavedením systému dvou sazeb pro daň z příjmu - základní a snížené (patnáctiprocentní daň z příjmů nad 88.000 a z cenných papírů)

- zrušení daně dědické a darovací

- zachovat zdanění dividend z ČR i zahraničí

- zdaňovat zisky z cenných papírů vyšší než 60.000 za rok

- sjednocení vyměřovacího základu daně z příjmu a pojistného


Změny týkající se podniků a firem:

- zdaňovat pouze ekonomickou aktivitu právnických osob na území ČR

- zamezit dvojímu zdanění (nezdaňovat jeden zisk dvakrát)

- příjmy zdaněné v zahraničí nezdaňovat dodatečně v ČR

- nezdaňovat vyplácené i přijaté dividendy

- nezdaňovat kapitálové zisky


Ministerstvo chce rovněž seškrtat co nejvíce daňových výjimek, kterých nyní v zákoně je více než 100. MF zatím konkrétní výjimky nenavrhuje zrušit.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data