Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro: PKN Orlen prodává Unipetrol, ve hře jsou Rusové i ČR

Euro: PKN Orlen prodává Unipetrol, ve hře jsou Rusové i ČR

24.08.2009 8:18
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Polský petrochemický koncern PKN (28,59 PLN, 4,19%) Orlen se snaží prodat svoji dceřinou společnost Unipetrol (130 CZK, 0,46%). Uvádí to nové pondělní vydání týdeníku Euro s odvoláním na několik zdrojů. Všechny se shodovaly v tom, že Poláci vyjednávají či vyjednávali s velkou ruskou společností a že ve hře je i zpětný odkup Unipetrolu českým státem.
 
O prodeji Unipetrolu měli podle informací týdeníku jednat předseda české vlády Jan Fischer se svým polským protějškem Donaldem Tuskem letos v červnu na setkání premiérů Visegrádské čtyřky v polské Wieliczce, kde se vedly rozhovory o ekonomické krizi a o energetice. "Premiér Jan Fischer s polským premiérem Donaldem Tuskem na téma Unipetrol nehovořil," řekl ale Euru mluvčí vlády Roman Prorok.
 
Mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz informace o prodeji Unipetrolu popřel. "PKN Orlen neuvažuje o takovém prodeji. Nemá žádné plány, které by se týkaly prodeje Unipetrolu. Všechny spekulace na toto téma jsou neopodstatněné," uvedl.

Podle první verze se PKN Orlen již v Rusku dohodl a Moskva měla oznámit Praze, že Unipetrol přejde do jejích rukou. Podle druhé varianty se v Rusku stále ještě jedná a situace má být otevřena i v České republice. Dva z pěti zdrojů uvedly, že se uvažuje o tom, že na odkoupení Unipetrolu by se podílel ČEZ (962 CZK, -0,21%). Generální ředitel ČEZ Martin Roman ale týdeníku odpověděl, že je to nesmysl.

Důvodem, proč Poláci měli Praze nabídnout zpětný odkup Unipetrolu, má být lepší vyjednávací pozice s ruským kupcem, pokud se ukáže, že je ve hře druhý zájemce. Také prý mají strach o výsledek poslední arbitráže, kterou vedou s Andrejem Babišem a kde jim hrozí, že budou muset majiteli Agrofertu zaplatit více než deset miliard korun

Rusko může vyřešit velký problém PKN Orlen, kterým je zatím utopená investice 60 miliard korun do litevské rafinerie Mažeikiu Nafta. Poté, co ji PKN Orlen koupil, ruští dodavatelé přestali rafinérii zásobovat přes ropovody.

Analytický komentář ZDE


Chronologie hlavních událostí kolem privatizace Unipetrolu:

28. dubna 2004 - Česká vláda schválila prodej 63procentního státního podílu v Unipetrolu polskému koncernu PKN Orlen.
 
4. června 2004 - Fond národního majetku (FNM) a Česká konsolidační agentura podepsaly s PKN Orlen smlouvu o prodeji.

20. dubna 2005 - Prodej Unipetrolu schválila Evropská komise.

25. dubna 2005 - Časopis Týden uvedl, že vedení koncernu PKN Orlen odvolalo Andrzeje Sikoru, který od začátku řídil koupi Unipetrolu. Odvolání prý souviselo s personálními čistkami v PKN, jež zahájilo nové vedení firmy v čele s Igorem Chalupcem.

24. května 2005 - Po doplacení ceny převedl FNM na PKN Orlen státní podíl v Unipetrolu. Zástupci PKN Orlen potvrdili, že hodlají některé firmy ze skupiny Unipetrol prodat firmě ConocoPhillips (44,2 USD, 2,20%) a české společnosti Agrofert.

20. července 2005 - Komise pro cenné papíry (KCP) zamítla žádost PKN Orlen o souhlas s nabídkami minoritním vlastníkům na koupi akcií. KCP až na konci srpna schválila zvýšenou nabídku.

8. srpna 2005 - Polský deník Rzeczpospolita zveřejnil, že PKN Orlen se v roce 2004 zavázal prodat část Unipetrolu majiteli Agrofertu Andreji Babišovi pod cenou za to, že přesvědčí české levicové politiky, aby při privatizaci rozhodli ve prospěch PKN. Zrušení smlouvy by znamenalo pokutu asi 2,2 miliardy korun.

9. srpna 2005 - Deník Rzeczpospolita uvedl, že vedení PKN Orlen raději zaplatí pokutu za odstoupení od smlouvy s Agrofertem, než aby dodrželo nevýhodné dohody s Babišem.

23. srpna 2005 - U polského premiéra Marka Belky se sešli mj. předseda dozorčí rady PKN Orlen Jack Bartkiewicz a tehdejší ředitel kabinetu českého premiéra Zdeněk Doležel. Podle záznamu od českého velvyslance Poláci naléhali, aby KCP umožnila PKN Orlen vykoupit akcie minoritních akcionářů ve zkrácené lhůtě.

30. srpna 2005 - Televize Nova (471,5 CZK, 0,32%) odvysílala reportáž, v níž polský lobbista Jacek Spyra tvrdil, že expremiér Stanislav Gross prostřednictvím své manželky dostával peníze od Andreje Babiše. V kauze "pět na stole v českých", v níž figuruje i někdejší ředitel kabinetu expremiéra Jiřího Paroubka Doležel, dosud nepadl pravomocný rozsudek.

13. září 2005 - Agrofert se souhlasem PKN Orlen zveřejnil vybrané pasáže smluv, které se týkají privatizace Unipetrolu a následného prodeje pěti firem z holdingu Agrofertu.

15. září 2005 - FNM oznámil, že PKN Orlen by měl za státní podíl v Unipetrolu zaplatit o 1,645 miliardy korun více, než dosud uhradil. Firma oznámila, že hodlá zaplatit; možnost navýšit cenu podle výsledku auditu obsahovala původní smlouva.

26. září 2005 - Byla zveřejněna zpráva vyšetřovací komise polského parlamentu, podle níž mohla česká vláda za Unipetrol dostat o 180 milionů eur (asi 5,3 miliardy korun) více, než zaplatil polský koncern PKN Orlen. Vláda v Praze a zainteresované české firmy ale polské závěry zpochybnily.

5. října 2005 - Místopředseda představenstva a šéf Unipetrolu Marek Mroczkowski v tisku řekl, že smlouvy ohledně předkupního práva Agrofertu nejsou po formální stránce v pořádku a PKN Orlen zatím Babišovi nevydá podíly v Agrobohemii a Aliachemu.

11. října 2005 - Poslanecká sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, jež by měla mimo jiné objasnit okolnosti vzniku a privatizace Unipetrolu. Podle závěru vyšetřování, zveřejněného v lednu 2006, se vláda při privatizaci žádných zásadních chyb nedopustila a Doleželova aféra s privatizací přímo nesouvisela.

16. prosince 2005 - Agrofert podal na PKN Orlen arbitrážní žalobu, v níž se domáhá smluvní pokuty 77 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun) za to, že nezískal některá aktiva Unipetrolu. Arbitráž letos v červnu rozhodla, že PKN Orlen musí Agrofertu zaplatit i s úroky a náklady řízení přes 105 milionů eur.

21. února 2006 - PKN Orlen oficiálně odstoupil od smluv, jež v souvislosti s privatizací Unipetrolu uzavřel s Agrofertem. Zdůvodnil to tím, že Agrofert údajně porušil jejich podmínky.

27. října 2006 - Unipetrol vlastněný PKN Orlen podepsal s polskou chemičkou Anwil smlouvu o prodeji svého 82procentního podílu ve Spolaně Neratovice za více než 640 milionů korun.

30. ledna 2007 - Unipetrol prodal společnost Kaučuk polské chemičce Dwory za 195 milionů eur (zhruba 5,5 miliardy korun).

Červenec 2009 - Média informovala o tom, že Agrofert požaduje v další arbitráži od PKN Orlen 17,3 miliardy korun. Český holding se domáhá náhrady za škodu a za to, že slíbené firmy Unipetrolu nemohl užívat. Rozhodčí soud v Praze už přitom dříve další dvě z celkem čtyř arbitrážních žalob proti Orlenu zamítl.

Srpen 2009 - Týdeník Euro přinesl informaci, že PKN Orlen se snaží prodat Unipetrol. Zdroje týdeníku hovoří o tom, že Poláci vyjednávají či vyjednávali s velkou ruskou společností a že ve hře je i zpětný odkup Unipetrolu českým státem. Mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz informace o prodeji Unipetrolu popřel.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university