Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom chce zvýšit svou přítomnost na ukrajinském trhu s plynem přes českou firmu

Gazprom chce zvýšit svou přítomnost na ukrajinském trhu s plynem přes českou firmu

21.09.2009 16:02
Autor: mediafax

KYJEV (MEDIAFAX) - Ruský energetický gigant Gazprom se snaží posílit svou přítomnost na strategickém ukrajinském trhu s plynem, a to přes svou dceřinou firmu Vemex, která je registrovaná v České republice. Píše to pondělní ukrajinský deník Ekonomičeskije Izvestia s tím, že Česká republika za Vemex na Ukrajině lobbuje.

Firma Vemex se sídlem v Praze 6 má v českém obchodním rejstříku registrovány nejrůznější předměty činnosti jako hostinská a ubytovací činnost, obchod s realitami či obchod s plynem. Jednatelem společnosti je Rus Vladimir Ermakov. Sama společnost uvádí, že je významným dodavatelem ruského zemního plynu do České republiky (dodá ročně do tuzemska zhruba miliardu metrů krychlových zemního plynu a patří jí tak přibližně deset procent relevantního trhu) a zásobuje nejvýznamnější české spotřebitele. Od roku 2010 chce prodávat plyn přímo domácnostem.

Vemex si teď chce pronajmout část ukrajinských podzemních zásobníků plynu. Nejprve by se mělo jednat o skladování 500 milionů krychlový metrů plynu zakoupeného v Rusku v zásobnících na západní hranici Ukrajiny. Podle Ekonomičeskich Izvestií má ale Vemex také zájem o modernizaci plynovodní sítě na Ukrajině. I s pomocí Vemexu se tak Rusové snaží zabrat prostor firmám z Evropské unie, které chtějí spolupracovat s ukrajinským energetickým monopolem Naftogaz.

Minulý týden probíhalo jednání česko-ukrajinské hospodářské komise, kterou za českou stranu vedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Podle deníku Ekonomičeskije Izvestia česká strana za dceru Gazpromu lobbovala. "Česká republika se domnívá, že tím lze ušetřit značné prostředky na budování (dalšího) vlastního podzemního úložiště," píše deník. Agentuře Mediafax české obchodní oddělení na velvyslanectví v Kyjevě potvrdilo, že zástupce Vemexu se tohoto jednání účastnil. Paradoxně jednání vycházejí z dohod mezi Bruselem a Kyjevem, o tom, aby se evropské firmy angažovaly na trhu s plynem na Ukrajině a strategické energetické odvětví se tak více diverzifikovalo, když je dosud prakticky závislé na Rusku.

Viceprezident Vemexu Hugo Kyselka agentuře Mediafax účast své firmy na jednáních následně také potvrdil. "Již v roce 2007 nabízela ukrajinská strana možnost využívat své zásobníky plynárenskými subjekty České republiky. Tato možná spolupráce nebyla nikdy dále rozpracována," řekl Kyselka. Po Summitu EU-Ukrajina letos v březnu se však rozšířila možnost spolupráce evropských a českých firem především v oblasti rekonstrukcí plynárenských sítí, kompresních stanic a podzemních zásobníků. "Tato možnost byla i konstatována při zasedání obou stran na jednání v Kyjevě," uvedl viceprezident Vemexu. Podle něj jde o zapojení českých subjektů jako ČKD Holding do rekonstrukcí. Ukrajina i nadále nabízela využívat své zásobníky plynu. Ke konkrétním informacím deníku o pronájmu zásobníků plynu přímo Vemexu - dceřiné firmě Gazpromu, se však nevyjádřil.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského na jednáních česká strana signalizovala zájem podílet se na modernizaci ukrajinské plynové soustavy, rekonstrukci a budování kapacit pro skladování zásob plynu na Ukrajině. "Cílem společné komise bylo identifikovat oblasti možné spolupráce, a z jejího zasedání proto v tuto chvíli nevyplývá konkrétní výstup v podobě kontraktu pro českou (tuzemskou) firmu," řekl k ukrajinské zprávě Bartovský.

Deník Ekonomičeskije Izvestia poukazuje na to, že jak premiérka Julija Tymošenková, tak členové jejího kabinetu často prohlašují, že se snaží omezit přítomnost Gazpromu na ukrajinském trhu, jejich kroky tomu však odporují. Letos v dubnu například Ukrajina obnovila činnost dceřiné společnosti Gazpromu na svém území. Podle dohody mezi Kyjevem a Moskvou má ukrajinský Gazprom právo prodávat plyn až jedné čtvrtině průmyslových podniků. Dříve Tymošenková ujišťovala, že tato dcera Gazpromu nebude působit na Ukrajině.

Ukrajina má pro východní země EU strategický význam, protože přes ní přechází většina zemního plynu z Ruska. Letošní lednová krize s přepravou plynu způsobila, že několik týdnů do Evropy z Ruska tato surovina vůbec neproudila.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.