Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ: Od října platí daňové úlevy pro biopaliva s přílepkem o povolenkách

ČEZ: Od října platí daňové úlevy pro biopaliva s přílepkem o povolenkách

30.09.2009 17:30
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Od 1. října začíná platit novela zákona o spotřebních daních, na jejímž základě budou moci elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ (920 CZK, 0,93%) v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma. Novela také daňově zvýhodňuje biopaliva.

Bezplatné přidělení povolenek nebylo původně součástí novely a stalo se okamžitě předmětem kritiky. Jeho odpůrci mimo jiné poukazovali na ztrátu 68 miliard korun, které by stát jinak jejich prodejem získal.

Firmy podle novely dostanou povolenky výměnou za investice do modernizace výroby elektřiny. Na předložení investičních plánů budou mít čas do konce března, pak je posoudí Evropská komise. Hodnota investice má minimálně odpovídat tržní hodnotě bezplatně přidělených povolenek, polovina investic se musí uskutečnit do konce roku 2011.

Daňová podpora v oblasti biopaliv se bude týkat takzvaných vysokoprocentních směsí s fosilními palivy (podíl biosložky je minimálně 30 procent), čistých biopaliv první generace a biopaliv druhé generace, která se vyrábí z nepotravinářských komodit jako je například živočišný tuk.

"Z vysokoprocentních směsí jde konkrétně o etanolové palivo E 85, směsnou naftu a E 95, kde existuje možnost osvobození na základě pilotních projektů schválených Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem financí. Z čistých biopaliv jsou od spotřební daně osvobozeny metylestery a etylestery mastných kyselin, čisté rostlinné oleje a bioplyn," řekl dnes ČTK mluvčí MF Jakub Haas.

"Daňové zvýhodnění biopaliv je významný krok kupředu, ale problém v České republice je, že neexistuje dostatečný autopark speciálně upravených vozidel," řekl ČTK generální sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu ČAPPO Miloš Podrazil. Ze statistik Svazu dovozců automobilů vyplývá, že auta na bioetanol představovala pouze 0,02 procenta prodaných vozidel, auta na bionaftu ještě méně.

Malému počtu vozidel odpovídá i velmi malá síť čerpacích stanic nabízejících biopaliva. Benzina nabízí vysokoprocentní bionaftu s 30procentním obsahem MEŘO pouze na 26 čerpacích stanicích. Směsnou motorovou naftu nabízí také síť čerpacích stanic Čepro, zájem o ni je však podle mluvčí Lenky Svobodové malý. "Jsme schopni dodávat palivo Ethanol E85 a bionaftu B100, zájem o tyto výrobky zatím není vůbec," dodala. OMV (27,5 EUR, -0,33%) nenabízí v Česku žádná vysokoprocentní biopaliva. Etanolové biopalivo E85, které vyrábí společnost Cukrovary a Lihovary TTD, je v prodeji u pětice menších čerpacích stanic.

Daňové zvýhodnění se týká jen tzv. vysokoprocentních biopaliv, nevztahuje se tedy na malý obsah biosložky, která je povinnou součástí motorové nafty a benzinu. Od září 2007 jsou do nafty přimíchávány metylestery mastných kyselin, v Česku hlavně z řepkového oleje. Jejich dvouprocentní podíl byl letos navýšen na 4,5 procenta. Do automobilových benzinů se ze zákona přidává bioetanol, původní dvouprocentní podíl letos stoupl na 3,5 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m