Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Businessweek: Jak Wall Street s úspěchem bojuje proti reformě

Businessweek: Jak Wall Street s úspěchem bojuje proti reformě

31.12.2009 14:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda Spojených států udělala mnoho pro záchranu finančního systému před krizí. Ovšem záchrana zdaleka není to samé, jako jeho reforma. Nyní, když dochází k zotavení akciového trhu a poslední z velkých bank splácejí peníze z programu TARP, byla promarněna správná doba na skutečnou změnu. A není to jen problém USA; v Evropě doposud regulátoři a politici neprosadili jediný návrh na změnu finančního systému.

Jedním z faktorů, který komplikuje zavedení razantnějších reforem v USA je existence tzv. Nových demokratů, tedy skupiny politiků z Demokratické strany, z nichž mnozí jsou spojování s Billem Clintonem. Ve Sněmovně reprezentantů má tato koalice 68 členů, z nichž 15 sedí ve Výboru pro finanční služby, kde mají Demokraté celkem 42 zástupců. Bez podpory Nových demokratů tak nemohou ti, kteří prosazují reformy, jako je například předsedkyně sněmovny Nancy Pelosi, prosadit své návrhy.

Tito Noví demokraté mají silné vazby na Wall Street. Příkladem může být Jim Himes, který dříve působil v Goldman Sachs. Když Výbor pro finanční služby v létě projednával návrh reformy vypracovaný Obamovou vládou, Noví demokraté z něj odstranili klíčové prvky. Jedním z nejvýznamnějších byla oblast derivátů – složitých finančních nástrojů, které pomohly vyvolat finanční krizi. Většina z nich se obchoduje mimo burzu a obchody jsou tak neprůhledné. Vláda je chtěla přesunout na regulované obchodní platformy, což by ovšem poškodilo tento pro Wall Street velmi lukrativní byznys. JPMorgan, Goldman Sachs a Credit Suisse tak lobovali u Nových demokratů za zmírnění reformy v této oblasti.

Ti dva týdny poté, co prezident Obama 14. září sliboval nápravu nezodpovědného chování bankéřů, donutili ministra financí Timothy Geithnera, aby z nových pravidel týkajících se derivátů vyňal jejich konečné uživatele – společnosti, které na ně spoléhají při zajištění proti riziku fluktuace měnových kurzů, úrokových měr, cen komodit, apod.. K tlaku se přidali i tito koneční uživatelé, kteří vytvořili skupinu 171 členů zahrnující společnosti MillerCoors, IBM, Apple a Johnson & Johnson. Podle konečného návrhu nového zákona, který byl schválen v prosinci, tak nakonec banky nebudou muset obchodovat se standardizovanými deriváty na regulovaných obchodních platformách, pouze budou muset hlásit obchody regulátorovi. Z nových pravidel jsou také vyjmuti mnozí koncoví uživatelé, jako jsou aerolinky, energetické společnosti či hedge fondy. Podobně zasahují Noví demokraté do dalších částí reformy – například do plánovaného vytvoření agentury na ochranu spotřebitele ve finanční oblasti a jejich vliv je patrný na celém návrhu reformy.

Její prosazení komplikuje i postup Republikánů. Podle Paula Millera z FBR Capital Markets je Wall Street s následným protahováním celého procesu spokojená, protože čím je pomalejší, tím více lze reformu rozředit a oslabit. Lobisté tak mají prostor pro další útoky na reformu a využívají například reklamních kampaní. Jedna z nich, s názvem „beze spánku“, vyobrazuje probdělé noci podnikatelů, kteří jsou zmoženi novou regulací.

Je možné, že zloba ze strany veřejnosti by ještě mohla vyvolat další vlnu snahy o novou regulaci. V lednu banky začnou rozdávat bonusy; čím vyšší budou, tím větší budou možné protesty. Brad Miller z Výboru pro finanční služby k tomu ale zmiňuje: „Během tohoto roku jsem se nejvíce obával ekonomického kolapsu. Mou druhou největší obavou bylo to, že se ekonomika stabilizuje a finanční odvětví bude mít dost vlivu na to, aby zabránilo fundamentálním reformám, které zoufale potřebujeme. Že se naplní má největší obava, je nyní méně pravděpodobné, že se naplní ta druhá největší se však stává pravděpodobnější každým dnem.“

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university