Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko: Slova podpory od Fitch a Stiglitze, německý ministr financí odmítá spekulace kolem pomoci

Řecko: Slova podpory od Fitch a Stiglitze, německý ministr financí odmítá spekulace kolem pomoci

10.02.2010 8:54
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl aktualizován: Analytici ratingové agentury Fitch Ratings v rámci telekonference rozebírali dluhová rizika s ohledem na vývoj veřejných financí v jihoevropských ekonomikách Řecka, Španělska a Portugalska. Podle Fitch je vysoce nepravděpodobné, aby situace zadlužení a vývoje na trhu vládních dluhopisů dovedla Řecko ven z Hospodářské a měnové unie (EMU). Pomoc ze strany EU vidí agentura jako možnou, ale ne pravděpodobnou. Podle Fitch se nyní tlak celého finančního trhu koncentroval na „nejslabší články“, kterými jsou tři uvedené země. Ratingová agentura však vyjádřila pochybnost nad širokou politickou podporou úsporným opatřením. Případná pomoc ze strany Mezinárodního měnového fondu by dle Fitch nebyla porušením pravidel Evropské unie a pomohla by Řecku v řešení otázky ztráty důvěry investorů skrze její zpětný „import“ významnou mezinárodní institucí.

Podle ekonoma a nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze by Evropská unie Řecko měla podpořit. Je dle svých slov „ohromen“ rozsahem restrukturalizačního plánu. Ten byl podle ekonoma dlouho potřeba, avšak stále oddalován. Řecký trh dluhopisů podle Stiglitze přes útoky spekulantů a snahu jej vykolejit zůstane stabilní.

Podle zprávy přinesené Financial Times Deutschland německá spolková vláda připravuje pro Řecko podpůrný balíček. O jeho podrobnostech by měl podle FTD informovat ministr financí Wolfgang Schäuble. Ten však pro agenturu Bloomberg odmítl věc jakkoli komentovat a distancoval se od spekulací polem německé pomoci Řecku. přesto zdroj z vládních kruhů později znovu uvedl, že ministr financí zvažuje pomoc nad rámec smluvených úvěrových záruk.  Vláda údajně zvažuje jak „evropské řešení“, tak vlastní bilaterální pomoc. "Pokud by mělo Řecko dostat pomoc, bylo by to jen za přísných podmínek a řecká vláda by musela od základů reformovat stát," uvedl podle listu jeden z významných členů CDU Michael Meister s tím, že konzervativcům jde především o stabilní euru, které je pro ně hlavní prioritou. Vládní mluvčí Ulrich Wilhelm však informace odmítl jako "nepodloženou" zprávu. Také mluvčí ministerstva financí Michael Offer popřel, že by se o pomoci jakkoli rozhodlo, ale řekl, že s Řeckem se pouze spolupracuje "na dalekosáhlých reformách, které uklidní trhy" a že "všechno ostatní jsou spekulace". O údajném rozhodnutí eurozóny řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z vládní koalice. Portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos dnes prohlásil, že o ochotě EU poskytnout Řecku pomoc nemá žádné pochyby. Portugalsko nebo Španělsko však mají podobné problémy jako Řecko.

Za podporu ze strany Evropské unie Řecku se dnes postavil končící eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia, který v dnes schválené nové Evropské komisi bude zastávat post místopředsedy EK a komisaře pro hospodářskou soutěž. Evropa se podle něj nemusí kvůli současným vážným hospodářským problémům Řecka obracet na MMF „Chtěl bych, aby evropští lídři řekli řeckým úřadům, že výměnou za úsilí, které činí, dostanou od nás podporu,“ řekl Almunia na zasedání Evropského parlamentu.

Řecká vláda v rámci krizového plánu rozpočtových úspor navrhla základní body reformy krachem ohroženého důchodového systému. Reforma má spočívat ve zvýšení věku odchodu do důchodu a zrušení možnosti předčasného pobírání penzí. Levicová vláda se tak postavila tlaku odborů, které proti úsporným opatřením chystají sérii stávek.

Socialistická vláda oznámila, že studuje návrhy, podle nichž by se do roku 2015 zvýšil průměrný věk odchodu do důchodu na 63 let z dosavadních 61 let. Ministr práce Andreas Loverdos prohlásil, že penzijní systém se bez reforem zhroutí do pěti let. Nová legislativa by měla zakázat dobrovolné odchody ze státního systému a založit nový důchodový fond, který by spravoval důchodové rezervy v sumě 30 miliard eur.

"Tyto reformy nejsou pouhým látáním děr, ale zásadní přeměnou, s jejíž pomocí bude systém moci v příštích desetiletích přežít," řekl Loverdos na vládní komisi pro důchodovou reformu. "Skoncujeme s předčasnými odchody do důchodu. Skoncujeme s klientelismem," dodal.

Řecká vláda minulý měsíc pod tlakem Evropské unie a finančních trhů vypracovala plán úspor, který má vytáhnout zemi z krize předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu. Plán počítá se snížením rozpočtového deficitu do roku 2013 z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Evropská komise minulý týden vládní plán úspor schválila, zdůraznila však, že prioritou Řecka musí být reforma penzijního systému. Právě ze stárnutí populace hrozí veřejným financím největší tlak, který se nejvíce projevuje v rozšířených předčasných odchodech státních zaměstnanců. Podle expertů systém bez drastických reforem během 15 let zkrachuje.

Vláda Jorgose Papandrea chce tento týden ještě zveřejnit zákon o daňové a mzdové reformě. Ten předpokládá zmrazení mezd ve veřejném sektoru a výrazné omezení příplatků a zvláštních dávek pro státní zaměstnance.

Záměry vlády vyvolaly hněv tradičně militantních domácích odborů, které začaly organizovat stávkové akce. Řecké odbory veřejného sektoru dnes zahájily první rozsáhlou stávkovou akci proti vládním plánům, které chtějí řešit dluhovou krizi země pomocí razantních rozpočtových úspor. Čtyřiadvacetihodinová stávka zastavila lety, zavřela vládní úřady a školy a služby veřejných nemocnic omezila jen na pohotovost. Na 24. února plánuje podobnou stávku hlavní odborový svaz zaměstnanců soukromého sektoru.

Návazně na zprávy o možní pomoci Řecku posílily jak americké (v rozmezí 1,2 - 1,5 %), tak asijské akcie (japonský Nikkei posílil o 0,3 %).

(Zdroj: Bloomberg, AP, Financial Times Deutschland, čtk)


Váš názor
  • Logická otázka
    10.02.2010 11:13

    Může mi někdo vysvětlit, proč ještě nikdo v kontextu s vyšším věkem odchodu do důchodu nepoložil prostinkou otázku "co ti lidé budou jako dělat?!!! Řekl bych, že tato otázka je tabu číslo jedna v seznamu "moderátorů" politických diskuzí, kteří nechtějí přijít o práci.
    Charón
    • Re: Logická otázka
      10.02.2010 12:29

      Vtip je hlavne v tom, ze se jim duchod nebude vyplacet tak dlouho spise nez to, ze budou muset pracovat dele. Oni opravdu z velke casti stari lide nezamestnani budou, ale nebudou jeste dostavat duchod.
      Cedr
      • Otázka číslo 2
        10.02.2010 12:53

        Díky za odpověď. A co tedy budou jíst? Vycházejme z předpokladu, že když nebudou peníze na důchody, tak nebudou ani na podporu v nezaměstnanosti. Myslím, že velké štěstí bude, že už budeme staří a neuneseme pušku. Ovšem třeba to za nás udělají naše děti!
        Charón
  • Jenom show
    10.02.2010 8:30

    Tak mě připadá, že v Řecku začali hrát pěkný divadýlko. Levicová vláda chce udělat nezbytné reformy, neboť jí nic jiného nezbývá. On totiž pojem "má dáti - dal" platí za každé vlády, že. Odbory tedy torpédují politického spojence, dalo by se říci "dceřinnou společnost". To se mě nechce zdát. V Řecku to byl vždycky průser, Angláni a potom strýček Sam by mohli vyprávět kolik je Zorbové už stáli...........a vida, budou stát zase! Už je to nechutné jak se historie neustále opakuje.
    DeGuise
  • Nejlepšími spojenci shortaře
    10.02.2010 8:02

    jsou socani a odboráři - přičemž podle chování těch řeckých by jeden řek, že jejich bossové z tiskem zmiňovaných 40 tis. short kontraktů proti € drží aspoň polovinu.
    H.B.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m