Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Ekonomika stále potřebuje nízké sazby, Fed je připraven utáhnout politiku ve vhodnou dobu

Bernanke: Ekonomika stále potřebuje nízké sazby, Fed je připraven utáhnout politiku ve vhodnou dobu

26.03.2010 17:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Předseda Federálního rezervního systému Ben S. Bernanke včera řekl, že americká ekonomika stále potřebuje nízké úrokové sazby a že centrální banka bude připravena „ve vhodnou dobu“ politiku utáhnout.

„Ekonomika si i dále vyžaduje podporu akomodačních monetárních politik,“ uvedl v řeči pro House Financial Services Committee a opakoval tak svá slova pro tento výbor z minulého měsíce. „Nicméně pracujeme na tom, abychom měli ve vhodnou dobu nástroje na obrat momentálně velmi vysoké úrovně monetárního stimulu.“

„S pokračujícím růstem bude Fed muset začít zpřísňovat monetární podmínky, aby zabránil rozvoji inflačních tlaků,“ uvedl Bernanke. „Máme plnou důvěru, že až ta doba nastane, budeme na to připraveni.“ V odpovědích na otázky Bernanke uvedl, že „situace týkající se nezaměstnanosti je velmi slabá“, 40 % nezaměstnaných nemá práci po dlouhou dobu a i trh s bydlením je „stále dost slabý“. Po těchto komentářích došlo k nárůstu cen u dvouletých vládních dluhopisů a jejich výnos byl stlačen o dva bazické body. Index the Standard & Poor’s 500 vzrostl o 0.9 % na 1 178,71 bodů.


Předseda Fedu uvedl, že uzavření programů nouzových půjček a navýšení diskontní sazby „nepředstavuje zpřísnění monetární politiky, ani by se nemělo interpretovat jako signál jakékoliv změny ve výhledu monetární politiky“. Mezi hlavními nástroji pro zpřísnění politiky bude navýšení úrokové sazby, která je placena bankám z fondů, které si uložily u Fedu, a tzv. reverse repurchase agreement (koupě cenného papíru se současným závazkem tento cenný papír prodat v daném termínu zpět), který dočasně stahuje hotovost z bankovního systému.

Prodej cenných papírů z rozvahy Fedu je možný „v případě nutnosti“, uvedl včera Bernanke. V únoru řekl, že neočekává, že Fed „v blízké době“ prodá 1,43 biliónů dolarů hypotéčního dluhu, který nakoupí do konce tohoto měsíce, „přinejmenším do doby, než se rozjede utahování politiky a ekonomika jasně nabere směr udržitelného oživení“.

Někteří představitelé Fedu chtějí upustit od závazku udržování nízkých sazeb. Thomas Hoenig, prezident Kansas City Fed, v březnu vystupňoval své námitky k rétorice „delšího období nízkých sazeb“. Uvedl, že by to mohlo „zvýšit rizika ohrožení dlouhodobější makroekonomické a fiskální stability“, jak uvádí Fed.

Vice prezident Fedu Donald Kohn tento týden sdělil svá očekávání, že tato centrální banka, přes pochybnosti jak přebytek 1 biliónu dolarů v bankovních rezervách ovlivní ceny, utáhne podmínky na trhu s úvěry dostatečně brzy na to, aby zabránila růstu inflace. „Jsem přesvědčený, že Federální rezervní systém může politiku zpřísnit a udělá to dříve, než se objeví jakákoliv hrozba pro cenovou stabilitu; úspěšné provedení tohoto exitu pak ukáže, že nouzové kroky nemusí vést k vyšší inflaci, uvedl Kohn v Davidson Colledge v Davidsonu ve státě Severní Karolína.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data