Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šebesta (MŽP): „Z EIA na Prunéřov se stalo politikum, pro zamítavé stanovisko nevidím důvody“. Kladné však ani on nevydá

Šebesta (MŽP): „Z EIA na Prunéřov se stalo politikum, pro zamítavé stanovisko nevidím důvody“. Kladné však ani on nevydá

09.04.2010 11:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Z rozhodování o EIA na Prunéřov se stalo politikum a já zcela nechápu proč. Pro zamítavé stanovisko nejsou právní důvody,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny k otázce modernizace elektrárny Prunéřov ministr zemědělství Jakub Šebesta, který po odchodu Jana Dusíka z čela Ministerstva životního prostředí převzal i vedení tohoto ministerstva. Jedním dechem však dodává, že s ohledem na aktuální vývoj politických jednání o vedení ministerstva to nebude ani on, kdo vydá kladné stanovisko. MŽP má podle Šebesty všechny podklady pro kladné stanovisko a pokud by se dále neměnila situace v čele ministerstva, stanoviska k EIA by podle něj MŽP již vydalo kladné. „Teď bude ale velmi pravděpodobně jmenována nová ministryně, tím pádem bych nepovažoval za fér, abych to stanovisko vydával já. Nebylo by to vůči nové kolegyni ve vládě seriózní. Všechny materiály jí předám, jak bude postupovat, záleží jenom na ní,“ uvedl.

Podle Šebesty při jeho příchodu na MŽP již byly zpracovány a připraveny dokumenty k vydání kladného stanoviska. „Můj předchůdce Jan Dusík si k němu dodatečně vyžádal další analýzy. Spekuloval bych, kdybych měl říkat, proč se to rozhodnutí oddalovalo a proč se z toho stala tak politická záležitost,“ říká s tím, že když převzal vedení MŽP, požádal odborníky o přípravu podkladů také pro záporné stanovisko k EIA na Prunéřov. „Pokud by ministerstvo životního prostředí vydalo nesouhlasné stanovisko, nemá argumentaci, jež by potvrzovala neplnění platné legislativy," cituje jejich stanovisko.

Projekt ČEZ snižuje uhlíkaté emise proti současnému stavu o 53 procent. „Varianta, o kterou bojují ekologové, by je snížila o 54 procent. Co se týče emisí oxidu dusíku, tam je podobně minimální rozdíl. Domnívám se, že varianta ČEZ je dostatečná,“ uvádí Šebesta. Opírá se také o souhlasná stanoviska v regionu. Souhlasné stanovisko k procesu EIA dala města Chomutov, Kadaň, Klášter, Výsluní, obec Domašín, Měděnec, Místo, Kovář, Křímov, úřady jako Krajská hygienická stanice, inspektorát České inspekce životního prostředí, odbory MŽP pro ochranu ovzduší, vod, péče o krajinu. Nesouhlasili Greenpeace, Ekologický právní servis, krajská organizace Strany zelených a jistá paní Plechatá – a Mikronésie,“ uvádí Šebesta.

V rozhovoru dále uvedl, že o otázce Prunéřova hovořil i s bývalým ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem, který pracuje v Bruselu jako generální ředitel ochrany životního prostředí EK. „Máme shodný názor, že k technologii ČEZ Brusel nebude mít odmítavé stanovisko,“ řekl Šebesta.

K připomínce zprávy DNV v otázce nasazení výkonnější technologie Šebesta uvedl, že dle jeho názoru je také třeba vzít v potaz, že v uhelné pánvi u elektrárny jsou zásoby uhlí jen na 25 let a jeho kvalita není moc vysoká. „Navržená technologie za těchto podmínek dostatečně emise snižuje. Ekonomičnost výkonnějšího bloku, by vyžadovala víc uhlí, aby to zajistilo návratnost,“ řekl a zároveň upozornil, že součástí souhlasného stanoviska k EIA je i závazek pro ČEZ ohledně snížení množství emisí CO2 z jiných zdrojů. ČEZ se tak bude muset zavázat k ukončení některých provozů, snížení emisí.

(Zdroj: Rozhovor pro HN, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data