Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koordinovaná pomoc ECB, MMF, Fedu a dalších pro země eurozóny dosáhne asi 750 mld. EUR, trhy tleskají

Koordinovaná pomoc ECB, MMF, Fedu a dalších pro země eurozóny dosáhne asi 750 mld. EUR, trhy tleskají

10.05.2010 8:19
Autor: ČTK

Aktualizováno (13:26)

Londýn (ČTK) - Evropská unie dnes zasáhla proti hrozbě šíření řecké dluhové krize do dalších zemí eura předložením záchranného plánu v dosud nevídaném rozsahu 750 miliard eur (19,2 bilionu Kč). Krok EU měl dosud úspěch a finanční trhy jej přivítaly silným růstem akcií, kurzu eura i úroků státních dluhopisů zemí ohrožených možnými problémy s financováním dluhu. Ke vstřícné reakci trhů přispěla Evropská centrální banka, která se rozhodla zmírnit napětí na trzích zahájením nákupů vládních dluhopisů a obnovením dolarových půjček bankám.

Ministři financí EU se v noci v Bruselu dohodli, že v případě potřeby poskytne eurozóna a Evropská komise členským zemím, které se dostanou do podobných potíží s dluhy jako Řecko, až 500 miliard eur (12,8 bilionu Kč). Celý mechanismus, který má bránit šíření řecké krize, má platit tři roky a jeho celková výše by se spolu s příspěvkem Mezinárodního měnového fondu měla pohybovat kolem 750 miliard eur.

Země eurozóny se zavázaly poskytnout svým členům formou dvoustranných půjček až 440 miliard eur. Dalších 60 miliard eur Evropská komise vyčlení z rozpočtové rezervy. MMF by měl podle ministrů přidat 250 miliard eur, šéf fondu Dominique Strauss-Kahn však ve své reakci na rozhodnutí EU o žádné konkrétní sumě ze strany fondu nemluvil.

Stabilizační plán se České republiky přímo nijak nedotkne, řekl český ministr financí Eduard Janota. Hlavním garantem balíčku jsou země eurozóny a podle Janoty by se Praha finančně podílela případně jen zprostředkovaně, přes rezervy v unijním rozpočtu. "Nějaký přímý dopad na Českou republiku z celého dnešního jednání není žádný," řekl Janota.

Nejohroženějšími zeměmi eurozóny, které by podle ekonomů v blízké budoucnosti mohly potřebovat finanční pomoc, jsou Portugalsko, Irsko a Španělsko. Eurozóna již pomohla silně zadluženému Řecku, jemuž slíbila pro příští tři roky úvěry ve výši 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Dalších 30 miliard pro Řecko schválil v neděli Mezinárodní měnový fond.

Záměrem balíku bylo podle ekonomů zaskočit trhy nečekaně vysokou sumou a odstranit veškeré obavy z možného bankrotu. Podle výpočtů ekonomů by Portugalsku, Španělsku a Irsku stačilo do roku 2012 k refinancování splatných dluhů dohromady 444 miliard eur, pokud by všechny tyto země ztratily přístup na trhy.
 
Použití tak obří "palebné síly" se vyplatilo za asijské krize, kdy MMF poskytl rozsáhlou pomoc Thajsku, Indonésii a Jižní Koreji, i za poslední finanční krize, kdy na podzim 2008 Spojené státy prosadily záchranný finanční plánu v sumě 700 miliard dolarů. Mezi analytiky však přetrvávají pochyby, zda plán vyřeší dlouhodobé problémy slabých zemí eura a zda bude mezi politiky ohrožených států dost vůle ke tvrdým úsporným opatřením, které budou podmínkou případné pomoci.

Evropská centrální banka bude připravena pomoci ohroženým zemím eurozóny nákupy státních dluhopisů, což dosud odmítala. Nynější napětí na peněžních trzích pak zmírní obnovením dolarových úvěrů, které bankám pomáhaly za eskalace finanční krize na podzim 2008. ECB získá dolary v obnovených swapových dohodách s americkým Fedem, do nichž se zapojí i centrální banky Kanady, Británie, Švýcarska a Japonska. Před polednem německá Bundesbanka sdělila, že slíbené nákupy vládních dluhopisů na trhu již začaly a že se jich zúčastní všechny centrální banky zemí eura.

Západoevropský akciový trh díky záchrannému plánu prudce oživil z pátečního sedmiměsíčního minima a ke konci dopoledne získával jeho index již přes šest procent. Plán rovněž výrazně snížil úroky obchodovaných dluhopisů ohrožených zemí eura v čele s Řeckem. Na devizovém trhu od rána silně zpevňuje euro a jeho kurz se v Evropě už vrátil nad 1,30 dolaru.

Růst evropských akcií vedly akcie bank, jejichž oborový index STOXX Europe 600 vyskočil o zhruba 12 procent. Bankám se uleví zejména díky krokům ECB, které zmírní ochromení peněžních trhů vzniklé v posledních dnech za eskalace evropské dluhové krize. Pražská burza posílila o 6,42 procenta a koruna výrazně posílila proto dolaru.
Růstem reagovaly na evropský plán už akcie v Asii, protože obavy z šíření řecké krize v posledních týdnech doléhaly na globální trhy. Tokijský index Nikkei získal 1,6 procenta, jihokorejská burza posílila o 1,8 procenta a Hongkong hlásil růst o 2,5 procenta.

Na trhu dluh výrazně klesaly přirážky, které investoři požadují k úrokům okrajových zemí eura vůči německým dluhopisům. Řecká přirážka se tak snížila už o zhruba šest procentních bodů na dvacetidenní minimum 4,6 procentního bodu a ze svých maxim od zavedení eura sestoupily i úroky portugalských a španělských dluhopisů.
Výrazně se zmírnila averze investorů k riziku, která se minulý týden v obavách z šíření řecké krize podstatně zvýšila a začala trhy ochromovat. Vedle akcií tak dnes rostly zejména ceny komodit v čele s ropou. Cena americké lehké ropy dnes vzrostla po pátečním propadu na téměř tříměsíční minimum o více než tři dolary nad 78 dolarů za barel.


Váš názor
  • A je posekáno...
    10.05.2010 11:56

    Monetizace jako prase. Bude to stačit? Toť otázka. A co trhy, promítnou zvýšené inflační očekávání do požadovaných úroků? No a hlupákům, co si poctivě spoří na důchod, zbydou zase jen oči pro pláč, jako již v historii nesčetněkrát. V duchu hesla:"musíme si přece pomáhat", byl vypuštěn Kraken inflačního očekávání. Kdo, kdy a jak ho dostane zpět do klece je otázka.
    Skeptik
  • A je to
    10.05.2010 10:46

    No nevím, jestli je důvod k radosti. ECB odjistila atomovou bombu, která jí v budoucnu může explodovat přímo do obličeje. Ale zatím si starosti nedělejme, burza míří do oblak a co bude zítra vem čert. Že by bylo zlato za rok za 2000 vdolků?
    DeGuise
    • Kvadratura kruhu
      10.05.2010 10:51

      jj, monopolizovaná měnová politika, to je mocná čarodějka...
      First Knight
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university