Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Druhý pokles nebude, nebylo žádné oživení; akcie nyní porostou

Faber: Druhý pokles nebude, nebylo žádné oživení; akcie nyní porostou

26.05.2010 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Marc Faber správně předpověděl jak rally minulého roku tak nástup současné korekce. Nyní pro Bloomberg uvedl, že trhy jsou v „krátkodobém extrému“, sentiment u akcií je velmi negativní a „z krátkodobého pohledu jsou přeprodané“; z dlouhodobého pohledu to ale neplatí. Ohledně finančního sektoru, který se v současnosti nachází pod tlakem, investor sdělil, že „banky jsou na mizině, ale nesmíme zapomínat na to, že vlády budou nadále tisknout peníze na jejich záchranu“.

„Květen byl slabý, červen a červenec bývají ze sezónního hlediska lepšími měsíci, jinými slovy, dochází v nich k letní rally. Nemyslím, že dosáhneme nových výšek, ale určitá rally může přijít,“ míní Faber. Poté bude opět následovat pokles a v říjnu či v listopadu nastane zase obrat, protože přijde další velká vlna stimulace a tištění peněz. Silný dolar a dluhopisový trh přitom dává Fedu prostor pro masivní uvolnění politiky. Faber si tedy podle svých slov udržuje široce negativní pohled na další vývoj: Bude docházet ke zhoršování ekonomické situace a k dalšímu tištění peněz, akcie ale v tomto prostředí mohou jít nahoru.

Fiskální deficity v USA se budou neustále zvětšovat, zdanění a regulace dynamického privátního sektoru ho bude dusit. Ohledně možnosti druhého poklesu této ekonomiky investor uvedl, že si „není jist, zda vůbec došlo k nějakému oživení, po kterém by přišel druhý pokles“. Soudí tak například na základě vývoje akcií společnosti Wal-Mart, jejichž cena se nalézá tam, kde byla před rokem: „Akcie Wal-Martu vám možná o vývoji maloobchodních tržeb řeknou více než namasírované vládní statistiky.“ HDP je těžké měřit kvůli deflátoru, Faber si tak nemyslí, že v posledním roce došlo k jeho růstu.

Zlato sice v posledních dnech oslabilo a je pravděpodobné, že k určitému oslabení ještě dojde, protože „každé aktivum prochází korekcemi“. Situace ve světě a očekávaný vývoj ale Fabera přesvědčují o tom, že je dobré fyzicky držet zlato.

„Vláda by měla existovat, protože musí lidem říkat, na které straně mají jezdit a musí existovat policie. Neměla by ale vůbec zasahovat do trhů a to je něco, co Obama a jeho klauni nechápou. Myslí si, že musí intervenovat do každého sektoru v ekonomice a tím ji zničí,“ uvedl Faber. Zopakoval též svůj názor, že v každé zemi nakonec dojde k defaultu; USA mohou tisknout peníze více než jiné země, „u nich to tedy může trvat déle, ale stane se to“. „Nejlepším způsobem jak se vyhnout opici je pít stále dál. Takže pijete a pijete a pak zkolabujete,“ uvedl investor. Na trzích bude velká volatilita, na které mohou investoři vydělat, ale je důležité vědět, „kdy přestat a až přestanou, jak alokovat svá aktiva“.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data