Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příznivější čísla z amerického trhu práce a vyšší růst německého průmyslu tlačily na růst výnosů… zprávy z dluhopisových trhů

Příznivější čísla z amerického trhu práce a vyšší růst německého průmyslu tlačily na růst výnosů… zprávy z dluhopisových trhů

09.07.2010 11:09
Autor: 

Americká výnosová křivka včera zestrměla, její výnosy na kratším konci sice ještě nepatrně ztratily, na delším konci si však připsaly 5 bps. Prodeje dluhopisů přitom podpořil nižší počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a růst prodejů v obchodních řetězcích. Když se k tomu přidalo oznámení, že v příštím týdnu vláda emituje dluhopisy za 69 mld.$, převážil opět zájem o rizikovější akcie na úkor jistějších dluhopisů.

Dnešek je bez významnějších statistik. Trhy budou čekat na další impulzy, v ranním asijském obchodování pak ještě mírně vzrostou výnosy Treasuries. Akciové futures jsou však nejednotné, a to by mělo znamenat, že bez dalších signálů mohou být ztráty dluhopisů již jen omezené.

Německé dluhopisy ve čtvrtek ztrácely, jejich výnosová křivka vzrostla po celé délce a zploštěla, když na kratším konci přidala přes 5 bps a téměř 3,5 bps na konci delším. Příznivější čísla z amerického trhu práce, vyšší růst německé průmyslové výroby a mírně optimistický tón Trichetova komentáře po zasedání ECB tak stačily podpořit zájem o akcie a iniciovaly prodeje dluhopisů.

ECB na svém zasedání ponechala sazby beze změny, v doprovodné tiskovce J. C. Trichet naznačil, že EMU zaznamenává růst, i když je mírný a nerovnoměrný. Stávající inflace pak umožní ponechat sazby na současné úrovni ještě delší dobu.

Podobně i Bank of England ponechala sazby beze změny. Její rozhodování ale bylo obtížnější, stávající inflace 3,4 % je nad hranicí inflačního cíle 2,0 %. Kvůli slabému ekonomickému oživení ponechala v platnosti program odkupu dluhopisů do 200 mld.GBP.

Konec týdne je již bez dalších klíčových událostí. Růst výnosů posledních dnů by měl již nabádat k opatrnosti. Dnes však ještě může pokračovat optimistická nálada po včerejším zasedání ECB, ostatně i akciové opening calls jsou kladné, a dluhopisy tak mohou ještě něco ztratit.

Česká výnosová křivka včera vzrostla po celé délce a zploštěla, když na kratším konci získala téměř 5,5 bps a necelý 1 bps na konci delším. Objemy obchodů však byly opět prázdninově podprůměrné. Při absenci důležitých podnětů tak trh zřejmě kopíroval vývoj na sousedních vyspělých trzích eurozóny podpořený pokroky ve formování nového kabinetu. Jen minimální vliv přitom měly poznámky guvernéra ČNB M. Singera, podle nichž se úsporná opatření zemí EMU na české ekonomice projeví jen minimálně, zároveň ale odhaduje, že nízké sazby zůstanou v ČR ještě po delší dobu.

Dnes zveřejněná průmyslová výroba by měla vykázat solidní růst. To spolu s připravovanou aukcí 5letého dluhopisu za 7 mld. Kč v příštím týdnu by mělo opět tlačit ceny dluhopisů dolů. Nízké prázdninové objemy ale mohou opět zvýšit volatilitu obchodování.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data