Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF a EU přerušily maďarskou misi, chtějí větší škrty v rozpočtu

MMF a EU přerušily maďarskou misi, chtějí větší škrty v rozpočtu

19.07.2010 8:14
Autor: ČTK

Zástupci Mezinárodního měnového fond (MMF) a Evropské unie přerušili inspekci úvěrové dohody s Maďarskem, jejíž dokončení je podmínkou uvolnění zbytku sjednaných půjček. Budapešť musí přijmout další kroky ke snížení rozpočtového deficitu, aby splnila dohodnuté cíle, sdělila mise MMF v sobotu večer.

Přerušení inspekce znamená, že Maďarsko nebude mít přístup ke zbývajícím penězům z dohodnutého úvěrového balíku, dokud prověrka plnění podmínek jeho úvěrového programu nebude dokončena. S jejím dokončením se počítalo počátkem příštího týdne. Maďarsko sice nyní tyto peníze fakticky nepotřebuje, protože si už od loňska půjčuje od investorů na trzích, shoda s MMF je však klíčem k zachování důvěry investorů.

MMF a EU sjednaly s Maďarskem dohodu o úvěrovém programu v sumě 25,1 miliardy dolarů (490 miliard Kč) v roce 2008, kdy byla země akutně ohrožena finanční krizí. Nyní mu slouží mezinárodní úvěry jako důležitá bezpečnostní síť a nástroj k udržení důvěry investorů. Analytici se obávají, že v pondělí by kvůli nastalé nejistotě mohl prudce klesnout kurz forintu.

"V prostředí zvýšené pozornosti trhu k vládním deficitům a dluhům zůstávají dohodnuté cíle pro schodky veřejných financí - 3,8 procenta HDP (hrubého domácího produktu) v roce 2010 a méně než tři procenta HDP v roce 2011 - přiměřenou kotvou nezbytného procesu konsolidace a dosažení udržitelné úrovně dluhu, a měly by proto být plněny; k dosažení těchto cílů však bude nutné podniknout dodatečná opatření," uvedl MMF.

Fond dodal, že pokud má být snížení rozpočtového deficitu udržitelné, budou zapotřebí "trvalá a nenarušující opatření". Naznačil tak, že nesouhlasí s tím, že nová vláda se po dubnových volbách rozhodla zavést daň na banky, která slouží jako dočasná náhrada za výpadek rozpočtových příjmů.

Maďarský forint zahájil dnešní obchodování očekávaným propadem a proti euru oslabil o 2,4 procenta. Forint se ráno pohyboval kolem 289 HUF za euro proti pátečnímu oficiálnímu fixingu 281,10 HUF. Dostal se tím nejníže od počátku června.

Maďarský ministr hospodářství György Matolcsy ujistil, že vláda chce rozhovory s věřiteli obnovit. "Vláda bude samozřejmě v jednáních s mezinárodními organizacemi včetně MMF a EU pokračovat," sdělil ministr v prohlášení vydaném tiskovou agenturou MTI.

Vedoucí maďarské mise MMF Christoph Rosenberg naznačil, že fond bude od Budapešti chtít změny v návrhu rozpočtu na příští rok a korekci v letošním rozpočtu v rozsahu 0,3 procenta HDP. Co se týče maďarského záměru požádat MMF o preventivní dvouletou úvěrovou dohodu v částce deseti až 20 miliard eur (až 515 miliard Kč), k tomu se v jednáních obě strany vůbec nedostaly, řekl Rosenberg.

EU ve vlastním sdělení konstatovala, že inspekce musela být přerušena a další jednání se uskuteční později. "Maďarsko se vrátilo na cestu ekonomického růstu a nyní má jeden z nejnižších rozpočtových deficitů v EU," uvedl evropský komisař pro měnu a ekonomiku Olli Rehn. "Náprava nadměrného deficitu do příštího roku si však vyžádá tvrdá rozhodnutí, zejména ve výdajích," dodal.

Maďarsku se podařilo snížit deficit veřejných financí z úrovně kolem deseti procenty v roce 2006, kdy byl jeho schodek nejvyšší v EU. V očích investorů je však ohroženo vysokým státním dluhem, který dosahuje 80 procent HDP. Je také příliš závislé na zahraničním financování dluhů, což jej vystavuje nebezpečí v případě výrazného poklesu forintu. Pokles forintu je i hrozbou pro bankovní systém, protože Maďaři mají velké množství úvěrů v cizích měnách; právě to bylo hlavní příčinou předloňské krize a zásahu EU a MMF.

"Pokud nebudeme mít bezpečnostní síť mezinárodních úvěrů, zasáhne nás to tam, kde to bolí nejvíc," řekl agentuře Reuters analytik MKB Bank Zsolt Kovács. Dodal, že v pondělí lze čekat výrazné oslabení forintu.


Váš názor
  • A co Soros proč neporadí, když už nepomůže ?
    19.07.2010 10:41

    Už jsem si myslel, že Soros není v práci ale je viz. Horká v 10:25. :-)
    /eye/
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.