Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Pokud se nezlepší trh práce, pokusíme se dál zlevnit úvěry

Fed: Pokud se nezlepší trh práce, pokusíme se dál zlevnit úvěry

23.07.2010 9:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (9:27) Pokud se nezlepší situace na trhu práce ve Spojených státech, tamní centrální banka (Fed) se pokusí ještě více snížit náklady na úvěry. Před členy výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů to dnes řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Fed už přitom nemá velký manévrovací prostor, základní sazbu drží v pásmu nula až 0,25 procenta a v podstatě už ji nemá kam snižovat. Bernanke slova řekl jen krátce po tom, co čerstvá statistika ukázala, že se v USA minulý týden výrazně zvýšil počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ekonomika už se sice částečně vzpamatovala a poslední tři čtvrtletí vykazuje i solidní růst, v poslední době jsou ale patrné známky, že ztrácí tempo. Navíc situace na trhu práce se za celou dobu zlepšila jen nepatrně.

Takto jednoznačně daný příslib dalšího uvolnění měnové politiky, pokud to bude třeba, je podle agentury Reuters snad nejjednoznačnější, k jakému se kdy Bernanke podvolil. Bernanke si je dobře vědom, že Fed už nemá mnoho možností, jak ekonomiku stimulovat, přesto řekl, že banka má ještě munici, kterou může využít.
 
Bernanke se navíc dotkl i fiskální politiky, kde si nepřímo vyžádal její podporu, když uvedl, že americkou ekonomiku, která stále potřebuje stimulaci, by podpořilo prodloužení daňových výhod, schválených předchozí administrativou George W. Bushe. "V krátkodobém výhledu jsem přesvědčen, že bychom měli zachovat rozsah fiskální stimulace ekonomiky. Je více cest, jak toho dosáhnout, toto je jedna z nich," uvedl Bernanke. Názorem jeho předchůzce Alana Greenspana je, že daňové výhody by měly vypršet ke konci roku 2010 se zdůvodněním potřeby rozpočtových příjmů na financování deficitu.

Nad Spojenými státy se pořád vznáší riziko takzvaného dvojího dna. Tak se označuje situace, kdy se ekonomika vzpamatuje z recese a vrátí se k růstu, ovšem růstovou dráhu neudrží a hrubý domácí produkt začne opětovně klesat. Výsledky hospodaření klíčových firem a některé statistické údaje z poslední doby tyto obavy sice zmírnily, hrozbu ale představuje trh práce a trh bydlení.

"Jsme připraveni jednat, pokud se ekonomika nebude dál zlepšovat, a pokud na trhu práce neuvidíme takové zlepšení, v které doufáme a které očekáváme," řekl Bernanke. Ten už ve středu hovořil před senátním výborem, kde řekl, že neočekává, že by se hospodářský růst v USA zastavil. Proto se prý ani nedomnívá, že by Fed musel sáhnout k nějakým mimořádným opatřením. Nekonvenční opatření jsou ale prý v době krize obecně účinnější.

Pokud by Fed musel ekonomiku začít znovu oživovat v situaci, kdy už nemá kam snižovat úrokové sazby, může využít méně obvyklých opatření. Například může snížit sazbu, za kterou platí bankám, když si v centrální bance uloží peníze. Když to nepomůže, mohl by verbálně intervenovat a víc zdůrazňovat, že nechá základní sazby nízko tak dlouho, dokud uzná za vhodné. Mohl by se také rozhodnout pro další nákup hypotečních zástavních listů nebo státních dluhopisů.

Kromě toho, že Fed ve snaze stimulovat ekonomiku srazil úroky takřka na nulu, už od začátku krize nakoupil různé cenné papíry v objemu více než 1,5 bilionu dolarů (přes 29 bilionů Kč). Řada analytiků proto dává hlasitě najevo, že arzenál Fedu je prakticky vyčerpaný.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university