Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá ekonomika „vystřelila“ mezikvartálně o 2,2 %, roste nejrychleji od sjednocení

Německá ekonomika „vystřelila“ mezikvartálně o 2,2 %, roste nejrychleji od sjednocení

13.08.2010 8:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:18) Německá ekonomika překvapila vykázaným růstem ve druhém čtvrtletí roku. Místo očekávaných 1,3 procenta dnes federální statistický úřad ve Wiesbadenu zveřejnil mezikvartální 2,2% tempo růstu německého hospodářství. Meziročně pak ekonomika Německa vzrostla o 4,2 procenta místo očekávaných 2,4 procenta. Tempo je nejvyšší od sjednocení západní a východní části země v roce 1991.

Německé statistiky vysoké tempo připisují zejména vývozu, těžícímu z oživení globální poptávky s využitím podpory až 10% oslabení eura proti dolaru v letošním roce. Podle statistiků „raketový růst“ není jen odezvou na vnější svět,ale podporou byly také investice, soukromá spotřeba a vládní výdaje. Ekonomové jsou k domácí poptávce opatrnější. Vyjádření některých analytiků jsou bombastická, avšak zároveň připouštějí, že takovéto tempo růstu není delší dobu udržitelné. Vzpomeňme na překvapivý růst ekonomiky Velké Británie, kde před příliš optimismem z čísla s ohledem na jeho udržitelnost varovala i centrální banka. „Superman se tentokrát oblékl do černo-červeno-zlatého kabátu. Ekonomika ale takový růst nemůže udržet,“ uvedl analytik ING Carsten Brzenski. „Německá poptávka je silněji tažena zahraničními stimuly, domácí poptávka zůstává opatrná,“ domnívá se Stefan Bielmeier. Růst ve 2Q ale podle ekonomů přispěje k rychlejšímu dosažení předkrizové úrovně produktu. "Německá ekonomika dosáhne svých předkrizových úrovní mnohem dříve, než jsme si mysleli. Někdy koncem roku 2011," uvedl Joerg Kraemer, hlavní ekonom Commerzbank ve Frankfurtu. "Tempo zcela jistě ve druhé polovině roku zpomalí, ale je to logické po takto fenomenálním skoku," dodal. Rychlejší růst v Německu promluvil  do celkového čísla HDP za 2Q10 eurozóny. To vyšlo v 11:00 a na úrovni 1,0% mezikvartálního i 1,7% meziročního růstu bylo o tři desetiny procenta vyšší proti odhadům posazeným 0,7 % mezikvartálně a 1,4 % meziročně po růstu o 0,2 % a 0,6 % v 1Q10.

Podle předpovědi centrální banky Bundesbank ekonomika Německa, která loni klesla o 4,7 procenta, letos vzroste o 1,9 procenta a příští rok zpomalí na 1,4 procenta. Ministr hospodářství Brüderle připustil, že celoroční růst ekonomiky přesáhne 2 %. Německé BMW na začátku srpna ohlásilo největší zisk za dva a půl roku, zejména díky růstu tržeb v Číně. Infineon Technologies zvýšila na konci července předpověď na celý rok a uvedla, že roste poptávka po polovodičích ze strany výrobců automobilů a spotřební elektroniky.

Méně uspokojivá jsou pro Německo a jeho export makrodata přicházející z vnějšího světa od konce druhého čtvrtletí doposud. Průmyslové objednávky v USA klesly více proti odhadům, ekonomika Číny řízeně zpomaluje. Při pohledu domů pak německá investorská důvěra v červenci klesala již třetí měsíc v řadě. Kabinet kancléřky Merkelové v červnu schválil projekt bankovní daně, daně postihující letecký průmysl a „jadernou daň“, přičemž tato opatření byla nazvána mimořádnými pro snížení rozpočtového schodku. Mix zvýšení příjmů a snížení výdajů má dosáhnout v letech 2011 a 2014 81,6 mld. eur.

„Druhé čtvrtletí bylo skvělé, ale dynamika ve druhé polovině roku zpomalí a dočkáme se růstových temp, jaká jsme u Německa znali ve čtvrtletí a letech před krizí,“ míní ekonom frankfurtské Dekabank Andreas Scheurle. Dnešní odhad německého HDP za druhé čtvrtletí je prvním a bude následně zpřesňován s příchodem podrobných dat. „Jakkoli rizika odcházejí a zásoby jsou doplňovány, stimulační podpora vyprchá a vláda musí konsolidovat finance,“ uzavírá opatrně Scheurle.

Vzápětí po Německu růst za druhé čtvrtletí roku reportovala také Francie. Mezikvartální tempo dosáhlo 0,6 %, nad konsensem 0,5 %. Meziročně ekonomika vzrostla o 1,7 % proti očekávání posazenému na 1,5 %. Vzestupné revize na 0,2 % z 0,1 % se dočkal mezikvartální růst francouzské ekonomiky v prvním čtvrtletí roku.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data