Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HN: Kalousek chce zrušit daňové prázdniny pro sluneční elektrárny

HN: Kalousek chce zrušit daňové prázdniny pro sluneční elektrárny

07.09.2010 8:26
Autor: ČTK

(ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce zrušit pětileté daňové prázdniny, které se podle zákona o dani z příjmu týkají slunečních elektráren a dalších obnovitelných zdrojů energie. Státu by to přineslo stamiliony korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Vláda také zvažuje, jak vynahradit spotřebitelům nárůst cen elektřiny způsobený podporou výroby z obnovitelných zdrojů.

Daňové prázdniny by měly být zrušeny pro všechny typy obnovitelných zdrojů, zrušení se však nebude vztahovat na už schválené projekty.

"Je to v návrhu novely, která by měla začít platit od 1. ledna 2011. Je však otázkou, co tomu řekne vláda a parlament," uvedl Kalousek. Kdyby návrh prošel, počítá důvodová zpráva ministerstva s příjmy v řádu stovek milionů korun od roku 2012.

Vláda také hledá cestu, jak získat peníze, z nichž by vynahradila spotřebitelům nárůst cen elektřiny způsobený štědrou podporou výroby z obnovitelných zdrojů. Podle odhadů ministerstva průmyslu od ledna stoupne poplatek na podporu obnovitelných zdrojů energie z dnešních 166 na 700 korun za megawatthodinu elektřiny. Cena elektřiny pro domácnosti by tak zdražila minimálně o patnáct procent a pro firmy o devatenáct procent.

"Hledáme kompenzační mechanismus, který by mohl spočívat v tom, že by se z veřejných zdrojů vzala nějaká částka, která by mohla být zaplacena podnikatelům v oblasti solární energie," vysvětlil listu Kalouskův náměstek Ladislav Minčič, jehož úkolem je navrhnout, kde na to má vláda najít peníze. Podle něj by jednou z cest mohlo být zvýšení energetických daní například z uhlí či plynu.

Kalousek tento návrh hodnotí opatrně. "Nejsem si jistý, zda by to nenapáchalo víc škody než užitku," řekl ministr.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla by problém s rostoucím poplatkem na podporu obnovitelných zdrojů mohla pomoci vyřešit společnost ČEZ, která do solární energie také investuje. "Pokud stát prosadí jako akcionář v dozorčí radě, že ČEZ tyto investice omezí, solární boom se zbrzdí," prohlásil Míl.


Váš názor
  •  
    07.09.2010 9:30

    Za 2 -25 let se budou fotovoltaické články likvidovat. Kdo zaplatí jejich neekologickou likvidaci a na kolik miliard to přijde? To dnes nikdo neví. Proto je potřeba, aby firmy za každý článek odevzdali státu určitou, ne malou částku. Stát by pak ručil za likvidaci a výstavbu nových zdrojů. Ptám se:" bude mít ještě někdo chuť za 20-25 let stavět drahé soláry bez dnešních obrovských dotací"? Celé solární elektrárny jsou jen plácnutím do vody a zdroj nepřiměřeného bohatství ostrých a při tom majetných hochů. Howg.
    starik
    • A kdo platí
      07.09.2010 10:45

      A kdo pole Tebe platí likvidaci palivových článků JE ? Myslíš, že to přijde na KWh levněji ? Jestli ano tak jseš se svou logiku na úrovni sledovačů Talentmánie. Ostatně převážná část diskutérů níže se tam může s velkou nadějí na první příčku rovnou přihlásit. Vymytým mozkům zdar.
      /eye/
    •  
      07.09.2010 10:35

      jak víš, že se solární panely budou likvidovat neekologicky? Fotovoltaické neznamená radioaktivní :)). Pokud ti neekologická likvidace odpadů leží v žaludku, tak klepej na dveře pana Romana nebo Bakaly. Ty vypouštějí odpady jednoduše do vzduchu a ekologická likvidace poté probíhá přímo u jejich odběratelů - v plících
      bob
      •  
        07.09.2010 11:02

        mladíku a bobe omlouvám se za textovou chybu. Samozřejmě, že tam mělo být ...ekologickou likvidaci... Problém je však v jednom:Vizuálně je likvidace nenáročná (málo rozměrný předmět), proto může likvidace jít podle vzoru likvidace chemikálií, to znamená, že to skončí někde na neřízených skládkách se všemi nebezpečnými atributy. Nereagovals však na další aspekt mého příspěvku. Co po 20 letech bez dotací?
        starik
  • ...Minčič hledá peníze pro vládu!
    07.09.2010 9:29

    Vždy jsem musel najít obchodní příležitost a pak peníze vydělat a navíc v naší zemi dostat do kasy.Když někdo peníze "hledá",tak to potom u nás podle toho vypadá. A nová daň z uhlí a plynu?Selský rozum by napověděl na koho se v tichosti přenese...
    mgp
    • Re: ...Minčič hledá peníze pro vládu!
      07.09.2010 10:04

      A ještě jedna drobnost.Při"hledání"peněz nezapomněl rozpočtový kouzelník Kalous.(špatně se mi vyslovuje jeho jméno) na rodičovskou maminek,u kterých by se nově nastavená pravidla jeho hry týkala i již běžících rodičovských.U solární energie by hrozily arbitráže, tedy se nová pravidla již uzavřených smluv nedotknou!To je perlička!Dovedete si mámu s kočárkem představit jak vede spor se státem?To je mi osobnost ten člověk Kalous.
      mgp
      • ReRe: ...Minčič hledá peníze pro vládu!
        07.09.2010 10:33

        No pochopitelně, že třeba sebrat všem maminkám rodičovskou, sebrat zdaněním příspěvek na stavební spoření, zdvihnout sníženou sazbu DPH, snížit platy lékařům, hasičům, policistům, zdravotním setřičkám i těm chudákům školníkům, kteří dělají (no považte tu nenažranost!) za horetních 12tisíc měsíčně. - a proč? Aby se mohla vypsat státní zakázka za 120mld na likvidaci ekologických škod, vyplatit církve s další skvělé kšefty. Okoření se to rozpočtovou odpověností a je to.
        sgt.Mike
  •  
    07.09.2010 9:06

    Němci chtějí danit káždý palivový článek do JE, proč nezdanit každý panel. Ale vážení zamyslete se já absolutně nevěřím, že došlo k nedopatření při schvalování zákonu.To bych nesměl žít v tomto státě.
    Homo
    • Kalousek bude jednou legenda
      07.09.2010 9:10

      Vždy se ptát Qui bono. Mě "ekonom" z ministerstva obrany neoblbne, ale co věrné čtenáře novin a sledovače "talentmánií"...
      sgt.Mike
      • Re: Kalousek bude jednou legenda
        07.09.2010 9:24

        A vo tom to je. Například - pokutujme taky každý mercedes, volvo, bavorák, bentley aj. protože mají vysší konstrukční rychlost než je na daném úseku dovolená a aby to mělo opravdový efekt snížme každé omezení rychlosti o 10km . Pro kontrolu najmeme o 100% policistů vice a slíbíme jím vetší odstupné při odchodu po jednom roce služby. Podporu určitě získáme viz anketa na náměstí.Jak nepopulistické.
        Homo
        • Řešení ala Kalousek
          07.09.2010 9:58

          Ne, je třeba nejprve stát paralyzovat, pak na to poukázat a zadat správu soukromým firmám. Zavést soukromé věznice. Privatizovat policii. Policisté nebudou muset být občané ČR, budou mít jen živnostňák na "dopravně-bezpečnostní činnost". Na tento ŽL bude možno získat v ČR trvalý pobyt. Budou se privatizovat křižovatky, parkovací zóny a úseky dálnic formou dražeb. A všichni tito živnostníci budou z vybraného zisku (pardon, pokut) platit rovnou daň... :-)
          sgt.Mike
  • Kalousek
    07.09.2010 8:38

    Samozřejmě že si Kalousek nemůže být jistý, jestli by to nenapáchalo víc škody než užitku. Zdanění uhlí by mohlo vadit hlavnímu sponzorovi TOP09 Bakalovi, takže tudy zřejmě cesta nepovede.
    monokl
    • Re: Kalousek
      07.09.2010 8:44

      To by pak panu Kalouskovi mohl někdo zastřelit dalšího strýce, jako toho, od kterého dostal peníze na byt za 6mio. PS. Ti "spravedliví s rovným metrem" mají takové štěstí, že jsou lidé v této zemi nadutí hlupci...
      sgt.Mike
      • Jaksi
        07.09.2010 8:51

        jste ovšem opomenuli, že Bakala netěží topné .hnědé uhlí, že ano? Nybrž koksovatelné ...... a mimochodem, solárka bych nejen zrušil úlevu na dani, ale ještě bych je zdanil vzhledem k pokřivenému a nepřiměřenému zisku na který doplácí všichni, už proto, ze nám vládnou kreténi a zlobovaní blbci.
        A.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.