Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Výběr daní je příliš závislý na ekonomice, je třeba změn

Nečas: Výběr daní je příliš závislý na ekonomice, je třeba změn

13.09.2010 10:38
Autor: ČTK

(ČTK) - Současný daňový systém a tím i příjmy státního rozpočtu jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) příliš závislé na vývoji ekonomiky. Proto je potřebné vedle reformy důchodů a zdravotnictví provést daňovou reformu, která by zvětšila důraz příjmů státu na nepřímé daně a zároveň nezvýšila celkové daňové zatížení. Nečas to uvedl na dnešním diskusním setkání vrcholových manažerů a státních činitelů.

Analýza daňových příjmů podle premiéra ukázala jednoznačnou závislost příjmů rozpočtu na ekonomickém cyklu, a to především u sociálních odvodů a daně z příjmu firem. "Naopak DPH má obrovskou míru rezistence proti výkyvům. Musíme tak provést restrukturalizaci veřejných financí tak, aby byly celkově odolnější proto výkyvům," dodal. 
    
Odvody na sociální pojištění podle Nečase tvoří 40 procent příjmů rozpočtu. "Je to mimořádné a proto musíme restrukturalizovat tak, abychom oslabili závislost na odvodech a převedli to spíše na nepřímé daně," dodal.

Současná opatření vlády a škrty v rozpočtu pro letošní a příští rok jsou ovšem podle Nečase pouze stabilizační fází. "Samozřejmě v první fázi letos a příští rok musíme reagovat na vývoj veřejných financí. Cílem je letos udržet deficit veřejných financí pod 5,3 procenta hrubého domácího produktu," uvedl. Dalším krokem je podle premiéra snížení deficitu na 4,6 procenta HDP příští rok při schodku státního rozpočtu 135 miliard korun.

"Deficit na příští rok je i tak poměrně hrozivý a bez aktivních zásahů vlády by směřoval k 200 miliard korun a deficitu veřejných financí kolem šesti procent HDP," uvedl Nečas. Zároveň zopakoval, že cílem je mít při ekonomickém růstu vyrovnané veřejné finance v roce 2016 až 2017.

Na samotné reformní kroky, které budou následovat, má podle Nečase vláda relativně krátké období. "Nelze očekávat, že by to šlo prosazovat na jaře 2014 před volbami," řekl Nečas. Přitom nevyužít velké vládní většiny v poslanecké sněmovně by podle něj bylo "hříchem politickým i hříchem proti této zemi a její budoucnosti".

Celková snaha vlády podle premiéra nesměřuje jen k pokusu zachránit veřejné finance, ale k celkové modernizaci země, tedy reformám ve všech sektorech. "Ve střednědobém horizontu přinášejí takové kroky pozitivní výsledky. Stačí se podívat na sousední Německo, které před lety provádělo reformy a pozitivní výsledky to Německu přináší. Země je z těch původních 15 zemí EU nejlépe připravenou," uvedl Nečas.


Váš názor
  • DPH/daně ze spotřeby/daně z energií
    13.09.2010 20:05

    Nepřímé daně jsou neustále daně, to je dobré mít furt na mysli.. V konečném důsledku zvyšují ceny a tím omezují spotřebu čili omezují obchod. Naštěstí na rozdíl o přímích daní tolik nepotlačují motivaci, ale tím získávají jakousi "blbou" iluzorní vlastnost, a to že nás tolik nebolí... člověk se na ně snadněji adaptuje - a to je ošidné, daně by dost možná měli "bolet", aby člověk věděl, kdo je jeho "ne-přítel"...
    First Knight
  • na DPH jsou nejlepší dodavatelé důchodci
    13.09.2010 12:48

    Těm nelze snižovat daně z příjmu a sociální odvody, takže jen trpí zvyšováním DPH. Zvláště zvyšování nižší sazby DPH, nebť v tom jsou potraviny, léky, doprava a bydlaní, bez toho se neobejdou. Tím také klesá hodnota jejich úspor, které si šetřili na důchod, neboť se zvyšuje inflace, která je požírá.
    důchodce
    • Re: na DPH jsou nejlepší dodavatelé důchodci
      13.09.2010 13:08

      Jen dvě technické.Inflace se pohybuje na nejnižších hodnotách od totáče.Druhá.Na rozdíl od ostatních sociálně potřebných skupin,včetně výdělečných maminek s dětmi jsou důchodci jediná skupina,která na globální krizi neprodělala.Ostatatním klesaly dávky,platy,příjmy ,obraty a důchodcům jen klesala nákupní cena v obchodech./Od automobilů po nejrůznější výprodeje obchodníků,bojujících o přežití.
      Velkamedvědice
      •  
        13.09.2010 16:56

        Jenomže 90% těch důchodcu žije z ruky do huby a zápasí s nájmy.Jakékoli žvýšení cen je pošle do chudoby.Přiznávám, že by se tak dala řešit důchodová možná i zdravotní reforma
        Homo
        • žádní papagaji :o)
          13.09.2010 19:46

          prosím přestaňte opakovat pindy našich politiků, důchodci se tak špatně rozhodně nemají, pokud jsou dva tak mají kolem 20-22 tis čistého a víte jak se musí snažit rodina aby měla 11 čistého na hlavu ? to aby měli ve 4 fleky min.za cca 35 hrubého a že těch je co :o) ? Jinak v minulosti jsme prožrali budoucnost, tak ted to zaplatíme a fotovoltaiky je jen bonus za to že jsme ty pitomce v parlamentu nevyházeli oknem :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
      • VM to snad ne,
        13.09.2010 16:55

        přece je ti jasné,že inflace záleží na spotřebním koši každého z nás a pro ty chudší(kterých je zde asi pomálu)rozhodně není 2%(nebo kolika nás to oblbujou)ale podstatně více.Ale ti bohatí,co si kupují každý rok za statisíce zájezdy a ob rok auta za miliony(to s krizí zlevmilo)těch se inflace teď netýká.
        baryk
        • Baryk
          13.09.2010 17:17

          Nějak z předchozího příspěvku vypadla podstatná věta,že všem důchodcům přeji zasloužený důchod.Obě poznámky byly technické.První.Ze sociálně slabých skupin odskákali důchodci,bohudík,globální krizi nejméně.O prémie nepřišli..o)/Absolutně jiná věc je,zda je výše důchodu anebo není k žití./ Baryku,/ahoj/,suše jsem konstatoval,že v polistopadovém vývoji je inflace v České republice v současnosti na nejnižších hodnotách.Kupříkladu před deseti lety byla zhruba dvojciferná.To lze jednoduše dohledat.Inflace se jaksi nedělí a na inflaci pro bohaté a chudé.Neříkej ,že jsi nezaregistroval boj obchodníků z krizí,kteří leckdy rozprodávají za absurdní ceny od textilu po hračky.Ani potraviny za poslední tři roky nezdražily.Nic více jsem neřekl.Tohle jsou fakta.Dnes nakoupíš za deset tisíc více než před třemi roky.
          Velkamedvědice
          • VM
            13.09.2010 22:36

            ahoj.No,já si stojím za tím,že inflace je teď pro chudé/důchodce nebo nedůchodce/ daleko vyšší než pro bohaté.Náklady na základní potřeby k přežití/bydlení,energie,doprava/rostou vyšším tempem než ostatní a u těch chudých tvoří větší část spotřebního koše než u bohatých. Jinak ti děkuju za "objevení" BN6H15 a vezu se vněm s tebou.Jak to dopadne,toť ?
            baryk
            • Re: VM
              14.09.2010 0:26

              Ahoj!Já nevím,kde bereš ta současná čísla,jen soudím ze styku z rodiči.Ona celá ta debata je nechutná a vyznívá to jako že závidím důchodcům,což je fuck nesmysl.Je jsem čistě technicky upozornil na fakt,že důchodci dle mého názoru ze sociálně potřebných dopadli nejlépe.Daň z vlastnictví domu ve stovkách a nějak se nezvyšoval.Ceny energií se na rozdíl od předkrizových let nahoru nešplhaly,ale naopak.Chorvatsko z cestovkou je přišlo levněji.A nakupují v neuvěřitelných výprodejích.Které vstupy se poslední rok zdražily.Důchody neklesly.Z pracáků a sociálek vyházelu spoustu lidí,co se o sebe neumí postarat.Snižují se příspěvky handicepovaných.Matka s dvěma dětmi má bez sociálky na měsíc 4800!!!!Rodiče si z důchodu našetří na dovolenou na nuda pláži./Já se tam nudím/.Baryku,to ale neznamená, abychom si nedali uzený na hrášku...Aby nedošlo k nedorozumění.Rytíř se ptal na evropu,tak jsem mu ji našel,ale já ho nekupoval.Vrátil jsem se do němce,ale jen 3% PF.K tomu jsem VXX.Myslím,že tenhle papír je pro hedging velmi podceňován a při tom má výborné vlastnosti a ještě hedging diversifikuje.Měj se.
              Velkamedvědice
          • Re: Baryk
            13.09.2010 17:20

            Apropo.Technicky.I kdyby koš zdražil,zase by na tom byli důchodci v poslkedním vývoje ze sociálně slabších skupin nejméně.Ostatním příjmy reálně klesaly,někteří přišli o dávky úplně.
            Velkamedvědice
      •  
        13.09.2010 15:41

        a ty souhlasis s konceptem inflace, ze poctive vydelane uspory by mely podlehat znehodnocovani, vidis v tom nejakou ctnost?
        Azb
        • Azb
          13.09.2010 17:25

          O čem to mluvíš????Já něco takového psal??Melu to potřetí.Suše jsem konstatoval,že momentálně je inflace malá,světu hrozila dešflace!!!!Dále jsem konstatoval,že důchodci byli ze sociálně slabších skupin biti nejméně,naopak mohli si pořídit více.Není prvada,že důchodci nejezdí na dovolenou.Otec má důchod mezi deseti a jedenácti,maminka kolem deseti,žádný extrém a dovolená v zahraničí jim prostě reálně zlevnila.
          Velkamedvědice
          • Re: Azb
            13.09.2010 18:06

            v poradku, byla to jen otazka, ne invektiva. jen se snazim pochopit moralni aspekt inflace, ale podle metamorfose se jen zbytecne trapim.
            Azb
            • Azb
              13.09.2010 18:54

              Jasan že je to jeden z největších výdrbů,Aby mohli,co nejdéle krást a prožívát exatickou světskou moc,plánovitě znehodnocením peněz ojebávají lidstvo.Proto hájím čtyři roky zlato,to je jedna z mála cest.Jak se těmto hyenám,nám lidem bránit.Svět směřuje k hyperinflaci,pokud neskončí Potěmkinovi vesnice.
              Velkamedvědice
              • inflace
                13.09.2010 19:05

                Dneska J.Míl na tiskovce svazu průmyslu v Brně řekl cosi ve smyslu: "Jediné peníze, které mám jsou ty, které jsem stihl utratit..." Krásná věta.. ;o)))
                First Knight
        • Inflace - ctnost/nectnost
          13.09.2010 16:43

          Milý Azb, inflace/deflace je prostě ekonomický jev, jako třeba bouřka je jevem přírodním. Žádná ekonomika na světě nemá a nemůže mít stálé ceny ... Socialismus pevné ceny jen předstíral a navíc neúspěšně. Je zcela jedno, zda Tvé úspory jsou poctivé či nepoctivé ... stejně jako všechno na tomto světě podléhají i úspory v čase erozi. Kdo to nepochopí, bude se zbytek života jen zbytečně trápit ... :-)
          Metaforos
        •  
          13.09.2010 16:38

          Jak jinak ale kompenzovat neexistujici penize na uroky z dluhu?
          Cedr
          •  
            13.09.2010 18:09

            spravne. co je to vlastne ten dluh? neni to jakasi veritelova opce na svobodu dluznika?
            Azb
            •  
              13.09.2010 19:20

              Tak ze bychom nahradili inflaci otroctvim;-)
              Cedr
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data