Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo letos už potřetí snižuje podporu solární elektřiny - je již na polovině té české

Německo letos už potřetí snižuje podporu solární elektřiny - je již na polovině té české

30.09.2010 17:29
Autor: ČTK

(ČTK) - V Německu od pátku klesnou výkupní ceny elektřiny z nově vybudovaných fotovoltaických instalací, a to už potřetí v tomto roce. Podobně jako Česko se země snaží zamezit nekontrolovatelnému boomu solární energetiky, který z Německa sice učinil jedničku ve výrobě sluneční elektřiny, její vysoké garantované ceny ale zdražují proud pro spotřebitele. Jen pro příští rok se očekává, že za něj Němci zaplatí minimálně o deset procent víc.

V Česku podle dnes zveřejněného odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vzroste v důsledku vyššího příspěvku na obnovitelné zdroje cena elektřiny v příštím roce asi o 12 procent. Pro průměrnou domácnost s roční spotřebou 2500 kWh, která bydlí ve třípokojovém bytě a elektřinou svítí, vaří a používá obvyklé spotřebiče, tak cena příští rok stoupne zhruba o 1300 za rok.

V Německu vedle každoroční zákonem povolené degrese odvislé od celkové kapacity instalovaných zařízení, která k 1. lednu snížila ceny v průměru o devět procent, prosadila spolková vláda v červenci novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie (EEG). Ta se zpětnou účinností k 1. červenci srazila dolů výkupní ceny proudu ze střešních instalací o dalších 13 procent, u fotovoltaických panelů na volných plochách o 12 procent a o osm procent ze zařízení umístěných na konverzních plochách, jako jsou bývalé průmyslové či vojenské areály nebo skládky. Od pátku pak ceny ve všech třech kategoriích klesly ještě o tři procenta.

Převedeno na peníze to znamená, že podnikatel, který nyní uvede v Německu do provozu solární park na volné ploše, dostane za jednu kilowatthodinu (kWh) 24,26 centu (šest Kč). Pokud ho vybuduje na dřívější skládce, tak 25,37 centu (6,20 Kč) za kWh. Dotace pro instalace na budovách jsou odstupňovány podle výkonu. U zařízení do 30 kilowattpeaků (kWp) je nyní výkupní cena 33,03 centu (8,10 Kč) za kWh.

V Česku je nyní výkupní cena energie z fotovoltaických článků zhruba 12 za kWh, v Rakousku se za ni platí od 25 do 38 centů za kWh (6,17 až 9,39 Kč) a na Slovensku 42,5 centu (asi 10,50 Kč).

Úprava EEG současně od léta úplně zrušila finanční podporu pro nové instalace na zemědělské půdě, a naopak ji zvýšila pro soukromé uživatele fotovoltaických zařízení. Každá německá domácnost, která bude svou energetickou spotřebu zajišťovat minimálně ze 30 procent ze slunce, má navíc nárok na bonus osm centů (dvě Kč) za KWh.

Energetický plán Německa počítá s tím, že do roku 2020 bude 38 procent dodávek elektřiny pocházet z obnovitelných zdrojů. V současnosti tvoří proud ze slunce, biomasy, větrných, plynových či geotermálních elektráren v německém energetickém mixu zhruba 17 procent.

Aby berlínská vláda přilákala investory, garantovala pro fotovoltaická zařízení výkupní ceny na 20 let - stejně jako je tomu v ČR -, a to mnohem vyšší než u jiných obnovitelných zdrojů. Jedna kWh vyprodukovaná větrnou elektrárnou se například vykupuje jen za devět centů (2,20 Kč). Oproti konvenčnímu proudu z uhelných elektráren stojí solární elektřina v Německu dokonce zhruba desetkrát víc.

Vidina dlouhodobého zajištěného zisku, podpořená klesajícími pořizovacími náklady na fotovoltaické panely, které v Německu jen loni klesly o 30 procent, přilákala do solární branže množství nových zájemců. Sluneční elektrárny tak začaly vyrůstat jako houby po dešti hlavně na jihu země ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Bavorsko, kde se v současnosti nachází nejvíce německých solárních zařízení. V odvětví nalezlo práci na 70.000 lidí.

Loni byly v Německu vybudovány fotovoltaické elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 4000 megawattů (MW) a pro letošek se odhadoval nejméně dvojnásobek. To při dvacetileté garanci výkupní ceny představuje 100 miliard eur (2,46 bilionu Kč), spočítal nedávno nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Některé prognózy hovořily o 10.000 MW instalovaného výkonu v roce 2010, což by znamenalo zdvojnásobení stavu na počátku roku. V ČR je celkový instalovaný výkon podle ERÚ zhruba 754 MW a do konce roku předpokládá nárůst až na 1600 MW.

Tento rozmach solární energetiky v Německu se ale nutně promítl do cen elektřiny pro odběratele. "V roce 2011 by mohly vzrůst minimálně o deset procent," předpověděl ve FAS Manuel Frondel, odborník na energetiku Rýnsko-vestfálského institutu pro hospodářský výzkum. Podle Holgera Krawinkela ze sdružení na ochranu spotřebitelů to pro domácnosti s běžnou spotřebou bude znamenat, že průměrně zaplatí za elektřinu měsíčně o 14 eur (344 Kč) víc než letos.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data