Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch snižuje rating Irska na „A+“ kvůli nákladům na sanace bank, navíc s negativním výhledem

Fitch snižuje rating Irska na „A+“ kvůli nákladům na sanace bank, navíc s negativním výhledem

06.10.2010 13:41
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno (16:18) Ratingová agentura Fitch Ratings snížila ratingové hodnocení dlouhodobých závazků Irska na stupeň „A+“ z dosavadního „AA-„. Výhled na udržení ratingu navíc snížila na negativní. „Downgrade odráží vyšší než očekávané fiskální náklady vlády na rekapitalizace irských bank, zvláště pak Anglo Irish Banks,“ uvedl za Fitch Chris Pryce. „Negativní výhled na udržení ratingu pak odráží nejistotu ohledně načasování a síly ekonomického oživení irského hospodářství a schopnost vlády konsolidovat stav veřejných financí,“ dodává Fitch. „Negativní výhled znamená více než 50% pravděpodobnost, že rating země bude v horizontu 12 až 24 měsíců dále snížen.“ Euro k americkému dolaru na zprávu reagovalo poklesem k dennímu minimu 1,3800 USD/EUR a následnou korekcí k 1,3830 dolaru k euru při denním maximu na 1,3880 USD/EUR. Růst evropských akcií se pohybuje kolem jednoho procenta.

Na základě hlavního scénáře irská centrální banka a vláda uvedly, že další rekapitalizace bankovního sektoru může Irsko vyjít na 45 miliard eur, v negativním scénáři až na 50 miliard eur. Z celkem 45 miliard připadá plných 29,3 miliardy eur na pomoc bance Anglo Irish Bank, již ze sta procent vlastněné státem. Kvůli problémům Anglo Irish ale bude třeba podpořit také další banky, z části nepřímo skrze vládní NPRF. Dluh centrální vlády kvůli této rekapitalizaci do konce roku 2010 naroste na 99 % HDP ze 78 % HDP doposud předpovídaných samotnou vládou. Čisté zadlužení vlády, které započítává i aktiva NPRF, do konce roku dosáhne 76 % HDP, při vyloučení těchto aktiv 90 % HDP. „Rozpočtový schodek pak letos dosáhne bezprecedentních 32 procent HDP,“ uvádí Fitch Ratings. Ratingová agentura nicméně uvádí, že po vyloučení těchto mimořádných nákladů na banky by schodek rozpočtu činil 11,9 % HDP, což je blízko původního vládního výhledu pro rok 2010. Podle Fitch bude klíčové listopadové oznámení čtyřletého konsolidačního plánu veřejných financí pro roky 2011 až 2014 včetně detailních opatření na straně rozpočtových výdajů a daňových příjmů.

Čtěte více:

Ratingová agentura Moody's Investors Service v úterý ráno oznámila, že zahajuje prověřování irského ratingu „Aa2“ s možností snížení hodnocení závazků země jak v cizí tak v domácí měně. Mezi hlavními důvody jmenovala agentura zvýšenou nejistotu ohledně dopadu oznámených nákladů na rekapitalizaci bankovního sektoru na financování, posledními daty zhoršený výhled zotavení domácí poptávky a další nárůst nákladů financování od posledního snížení ratingu v červenci letošního roku. Zprávu Moody's jasně říká, že pokud by na konci prověrky došlo k snižování ratingu Irska, bylo by to nejpravděpodobněji o jeden stupeň.

Jako první snížila hodnocení závazků Irska ratingová agentura Standard & Poor's a to 25. srpna o jeden stupeň na úroveň „AA-“. Rovněž ona stanovila negativní výhled ratingu, který nevylučuje jeho další snížení. "Snížení ratingu reflektuje náš názor, že vyšší náklady na podporu irského finančního sektoru nadále oslabí vládní fiskální flexibilitu ve střednědobém horizontu," uvedla v srpnu S&P ve své zprávě.

Irská centrální banka posledního září uvedla, že v nepříznivém scénáři pro Anglo Irish vystoupají záchranné náklady k 50 miliardám eur, základní scénář pak počítá s celkovými 45 mld. eur. Irská vláda od ledna 2009 dosud do Anglo Irish napumpovala 22,9 miliardy eur a další záchranu odhaduje až na více než 11 miliard eur v nepříznivém scénáři. Celkové náklady záchrany této banky tedy uvažuje na 34 mld. eur v nepříznivém a 29. mld. eur v základním scénáři. U Anglo Irish je kalkulováno s 6,4 miliardami dodatečného kapitálu plus dalšími možnými pěti miliardami eur v případě „neočekávaných ztrát“ (zde je oněch 5 mld. rozdílu mezi base case a negativním scénářem). Upsat jej má státní penzijní rezervní fond s diskontem 9,4 %. Dalších 2,7 miliardy eur podle irské vlády bude potřebovat Irish Nationwide Building Society. Allied Irish Bank bude podle centrální banky potřebovat do konce tohoto roku 3 miliardy eur a ministr Lenihan uvedl, že vláda zřejmě v této bance převezme většinový podíl. Akcie banky se v reakci na to propadly o více než 20 procent.

(Zdroj: Fitch Ratings, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m