Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irská vláda: Záchrana bankovního sektoru vyjde až na 50 miliard eur, rozpočtový schodek letos dosáhne 32 % HDP

Irská vláda: Záchrana bankovního sektoru vyjde až na 50 miliard eur, rozpočtový schodek letos dosáhne 32 % HDP

30.09.2010 10:02
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:40) Irská vláda dnes potvrdila, že připravuje převzetí většinového kontrolního podílu v bankovní skupině Allied Irish Banks a další injekci do Anglo Irish Bank Corp. Vláda společně s centrální bankou dnes uvedly , že celkové náklady na záchranu irského bankovního sektoru se vyšplhají až na 50 miliard eur, letošní rozpočtový schodek kvůli nim dosáhne 32 procent hrubého domácího produktu země a irský dluh se přiblíží 100 % HDP. Irská vláda na počátku září rozhodla, že problém Anglo Irish Bank, která silně zatěžuje státní rozpočet, vyřeší jejím rozdělením na dvě části. Celkové náklady její záchrany však nevyčíslila, ty uvedla až nyní centrální banka.

Centrální banka uvedla, že v nepříznivém scénáři pro Anglo Irish vystoupají záchranné náklady k 50 miliardám eur, základní scénář pak počítá s celkovými 45 mld. eur. Irská vláda od ledna 2009 dosud do Anglo Irish napumpovala 22,9 miliardy eur a další záchranu odhaduje až na více než 11 miliard eur v nepříznivém scénáři. Celkové náklady záchrany této banky tedy uvažuje na 34 mld. eur v nepříznivém a 29. mld. eur v základním scénáři. (Jen pro srovnání, na sumu kolem 30 mld. eur byly vyčísleny v negativním scénáři náklady na finanční pomoc španělskému bankovnímu sektoru.) U Anglo Irish je kalkulováno s 6,4 miliardami dodatečného kapitálu plus dalšími možnými pěti miliardami eur v případě „neočekávaných ztrát“ (zde je oněch 5 mld. rozdílu mezi base case a negativním scénářem). Upsat jej má státní penzijní rezervní fond s diskontem 9,4 %. Dalších 2,7 miliardy eur podle irské vlády bude potřebovat Irish Nationwide Building Society. Allied Irish Bank bude podle centrální banky potřebovat do konce tohoto roku 3 miliardy eur a ministr Lenihan uvedl, že vláda zřejmě v této bance převezme většinový podíl. Akcie banky se v reakci na to propadly o více než 20 procent.

Zároveň centrální banka uvedla, že Bank of Ireland Plc., která v červnu obdržela kapitálovou injekci 2,93 mld. eur, dodatečný kapitál potřebovat nebude. „Další banky pomoc potřebovat mohou, protože diskonty aplikované na úvěry odkupované státní agenturou NAMA (National Asset Management Agency) rostou,“ uvedla centrální banka.

Celkový „účet“ pro vládu a centrální banku za Anglo Irish je blízko 35 miliard eur, které odhadla ratingová agentura Standard & Poor’s v srpnu při snížení ratingu. Obchodníci s dluhopisy uvádějí, že tato částka je již zakalkulovány trhem. Kromě 22,9 mld. eur pro Anglo Irish irsko dosud bankovní sektoru posílilo o 33 miliard eur. „Navýšení čísla pro Allied Irish je překvapením,“ uvedl analytik dublinské Merrion Capital Sebastian Orsi. „Dnešní prohlášení přivádí irská bankovní sektor blíže celkové restrukturalizaci, která je nezbytná pro ozdravění ekonomiky,“ uvedl guvernér centrální banky Patrick Honohan. Zároveň uvedl, že do konce roku odejde šéf celé Allied Irish Colm Roberty. 10. září Allied Irish uvedla, že získá 2,5 miliardy eur prodejem polské Bank Zachodni WBK španělské bance Banco Santander.

Ministerstvo financí uvedlo, že záchrany bank letos vyženou rozpočtový schodek země ke 32 procentům HDP. Loni irsko hospodařilo se schodkem 14 % HDP. MF uvedlo, že úroveň schodku chce do roku 2014 snížit pod unijní kritérium 3 %. Rozpočtovou situace země dnes mají diskutovat ministři financí eurozóny. "Můj dojem není, že by se Irsko potřebovalo schovat pod evropský deštník. Sdílíme názor, že irská vláda může vyřešit bankovní problémy bez evropské pomoci," uvedl dnes při úvodu jednání Ecofin šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Irský ministr financí Brian Lenihan prohlásil, že vláda v listopadu předloží čtyřletý plán, jak snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta hrubého domácího produktu. Plán bude zahrnovat zvýšené náklady na dodatečnou podporu Anglo Irish Bank, Allied Irish Bank a Irish Nationwide Building Society.

Irské desetileté dluhopisy obchodují s požadovaným výnosem kolem 6,5 %. Prémie vůči německým bundům se shodnou splatností včera narostla na 454 bazických bodů, dnes se však zužuje v souladu se spready ostatních okrajových zemí EU (Španělska, Portugalska, Itálie). Spread mezi irskými a německými 10letými dluhopisy aktuálně dosahuje 436 bps, u španělských 189 bps (-7 bps) a portugalských 416 bps (-7 bps). Zajišťovací kontakty CDS proti riziku nesplácení irského dluhu klesly o 19 bps (nejvýraznější příznivý pohyb za poslední 4 týdny) na 451,5 bps, španělské o 9,5 bps na 218,5 bps (nejníže za tři týdny), portugalské pak o 33 bps na 407 bps a italské o 5 bazických bodů na 192,5 bps. Řecké 5leté CDS kontakty jsou úrovní 772,5 bps o 32,5 bps níže proti včerejšku.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university