Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Vláda se dohodla na kombinaci opatření pro omezení zdražení elektřiny v roce 2011, konkrétní čísla budou za týden

Nečas: Vláda se dohodla na kombinaci opatření pro omezení zdražení elektřiny v roce 2011, konkrétní čísla budou za týden

13.10.2010 15:07

(Aktualizováno 15:27)

Vláda dnes přijala první podobu zákona, který má omezit růst cen elektrické energie v příštím roce. Premiér Petr Nečas již včera slíbil, že domácnostem cena za elektřinu v roce 2011 nevzroste o více než 5 procent, zatímco české firmy mají čelit maximální 8% nárůstu. Dnes předseda vlády na tiskové konferenci potvrdil, že jeho administrativa hodlá tohoto cíle dosáhnout zvláštní srážkovou daní pro fotovoltaické elektrárny, využitím výnosů z prodeje blíže nespecifikovaného množství emisních povolenek a snížením instalované kapacity solárních elektráren. Vláda tímto způsobem hodlá omezit dopad rozmachu solární energetiky a vyššího příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů na spotřebitele.

Zcela konkrétní podobu návrhu novely zákona, kterou vláda pošle do poslanecké sněmovny, mají podle Nečase ministerstva průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí a pro místní rozvoj připravit do 20. října.

"Kromě toho, co už vláda schválila, navrhneme zavedení srážkové daně pro fotovoltaickou energii. Dále je nezbytné zvýšit poplatek za vynětí půdy ze zemědělského a půdního fondu. Od roku 2013 zapojíme do tohoto řešení také emisní povolenky,“ shrnul včera plán premiér Petr Nečas plán jeho vlády.

Důležité pro český elektrárenský sektor i těžký průmysl bude především konečné rozhodnutí vlády o tom, kolik emisních povolenek na CO2, které vláda chtěla původně distribuovat zdarma, bude nakonec zpoplatněno. Premiér Nečas podle včerejšího prohlášení chce zapojit výnosy z emisních povolenek až v roce 2013, zatímco ministr financí Miroslav Kalousek je přesvědčen, že skokovému zdražení elektřiny lze čelit pouze, když se výnosy z prodeje emisních povolenek využijí již v příštím roce. Modelový dopad všech tří možných variant prodeje/volné distribuce povolenek na akcie ČEZu naleznete v komentáři Patrie ZDE.

Navrhovaná zvláštní daň za produkci solární elektřiny by podle včerejších slov premiéra Nečase měla prodloužit návratnost investic do těchto zařízení ze současných asi sedmi let na 15 let.

Novou součástí vládního balíčku (proti včerejším informacím) má podle agentury Bloomberg být také snížení instalované kapacity solárních elektráren asi o 700 MWh. Bližší podrobnosti tohoto opatření nejsou zatím známy. Propočet vlády slibující max. 5% resp. 8% zvýšení ceny elektřiny v příštím roce vychází z odhadu instalovaného výkonu solárních elektráren do 1500 MW, zatímco dosavadní odhad byl až na úrovni 2300 MWh. Šéf ERÚ Josef Fiřt v na konci července uvedl, že očekává nárůst kapacity fotovoltaických elektráren do konce roku 2010 někam na 1300 až 1400 MWh, zatímco někteří distributoři odhadovali až o 2000 MWh.

"Od 1. 3. příštího roku nebudou podporovány fotovoltaické elektrárny, které jsou na půdním fondu. Částečně budou podporovány jen ty umístěné na budovách, a to jen do výkonu 30kW," řekl na dnešní tiskové konferenci Nečas.

(Zdroj: Bloomberg, ČT, čtk, MediaFax, vlada.cz)


Váš názor
  • Nejhorší
    13.10.2010 15:42

    na tom všem je, že každou hodinu, jsou články jinak napsané a každou chvíli se to mele jinak..Hrajou si s náma nebo co??Je nějaký politik v téhle zemi na takové úrovni, že by mohl jít za svým názorem a udělat něco pro dobro věci a nemyslet na to, jaký dopad to bude mít na jeho peněženku a rodinný rozpočet??Co se v tom čezu děje??Panebože, vždyt je to pomalu nejlepší Evropská firma, která živí tolik krků, rodin a firem, tak kde je Problém..Několik dlouhých měsíců, se potácíme mezi Jobovkama, teď zase budeme čekat na konec listopadu, až dostaneme zase lži, výmysly..Jak tedy Čez hospodaří, ráno špatně, odpoledne je to lepší a večer je to Bomba..??
    ZUZKA
    • Re: Nejhorší
      13.10.2010 17:51

      ty, zuzko, tohle fakt neres. tihle lide (politici + zajmove skupinky) schvalovali prave odstavec (4) v zakone 180/2005 Sb. rovnou si precti clanek jiriho soustruznika, ze situace se nejspis nezlepsi ani u pristi generace cechu, kteri vydaji maximalne nezavazne doporuceni, abysme se za jizdy pridrzovali madel, nebot zdvorile vyzvy nejsou v mode jiz dnes a nalehava zadost v budoucim veku imperativu je nesmysl, pricemz to bude jizda jaksepatri divoka, az burzy budou trhat rekordy, kdyz ropy budou plne oceany a elektrina se k nam bude spoustet dratem z obezne drahy ze zarizeni umistene mezi zemi a mesicem za nepredstavitelne vykupni ceny inspirovane ceskou vychcanosti z roku 2005. nikdy neni tak hrozne, aby nemohlo byt jeste hur.
      Azb
  •  
    13.10.2010 15:18

    Strašně hodní šikovní a všechno vyřeší ke spokojenosti davu, jen když penězovody zůstanou zachovány.
    Homo
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university