Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman (ČEZ) pro MfD: Dobře řízená firma se mění včas. To děláme, jinak bude za tři roky problém

Roman (ČEZ) pro MfD: Dobře řízená firma se mění včas. To děláme, jinak bude za tři roky problém

15.10.2010 10:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„V ČEZu pracují dvě stovky lidí na přípravě projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín. Dodavatelé sice něco říkají, ale nemáme jistotu, že jsou připraveni dát takovou nabídku, aby ČEZ nakonec vše skutečně dostal v termínu a ve finální ceně. Nechceme opakovat to, co vidíme při stavbách jaderných elektráren všude okolo,“ uvedl v rozhovoru pro MfD šéf ČEZu Martin Roman k prodlužování příprav dostavby JETE a problémům s prodlužováním a prodražováním jaderných projektů v Evropě. „Dodavatelé nemají ujasněné platební podmínky, vztahy uvnitř konsorcií a další věci. Ze zahraničních akvizic jsme se stáhli právě proto, abychom měli za každé situace peníze na Temelín. Temelín vždycky byl a je bez jakýchkoliv pochyb a zaváhání absolutní prioritou ČEZ,“ zdůraznil šéf energetiky Martin Roman. Člen dozorčí rady ČEZu Eduard Janota v tomto týdnu uvedl, že zájemci o dostavbu neobdrží zadávací dokumentaci v letošním roce a proces se posouvá z října letošního roku do roku 2011. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek zase uvedl nejprve, že dostavba JETE se zpozdí až o několik let za rok 2020 a ve svém včerejším vyjádření, že „vládu vývoj poptávky po elektřině nikterak nenutí dokončit rozšíření JETE do roku 2020“. „Nepochybuji o tom, že Temelín bude potřeba. Žádná jiná elektřina se nevyrábí zároveň ekonomicky i ekologicky. Temelín bude v principu obnovitelný zdroj, naprosto bezemisní. Jádro vychází s velkým odstupem nejlépe,“ říká v rozhovoru pro MfD šéf ČEZu Roman.

Ministr Kocourek (MPO) rovněž uvedl, že letos lze očekávat „nominálně nižší zisk i dividendu ČEZu, u níž výplatní poměr zůstane mezi 50 až 60 procenty“. Eduard Janota uvedl, že očekávání státu pokud jde o příjmy z ČEZu, se nemění. Martin Roman uvedl, že ve shodně obtížné situaci jsou v posledních dvou až třech letech všechny energetiky včetně E. ON, RWE či Enel. „Analytici říkali, máte neoptimální zadlužení, utrácíte peníze akcionářů, zadlužte se. Ekonomičtí guruové tvrdili, že ropa bude za 150 dolarů a více, a cena elektřiny s tím souvisela. Chci tím pouze říct, že krizi nikdo nečekal. Hodnota ČEZ v době, kdy rostla cena elektřiny, rostla více než ostatním energetikám. Dobře řízená firma se od špatně řízené liší v tom, že se mění včas. My dnes všem říkáme: Musíme se změnit, protože jinak za tři roky přijde problém. A já to považuji za dobrý signál,“ zdůraznil Roman. Připomněl, že firma rozjela program Efektivita v roce 2008 s tím, že je třeba agresivně nahlédnout na náklady. Nově představená „Nová vize“, která počítá s omezením investic do roku 2015 z 425 na 333 miliard korun, podle šéfa ČEZu znamená další rozšíření a přitvrzení tohoto programu. Vyloučil zprávy o tom, že by ČEZ nebyl finančně stabilní a hrozilo mu snížení ratingu. „To by hrozilo, kdybychom neomezili investice. Ale nám nic takového nehrozí. A jsme finančně zdravější než jiné zahraniční firmy,“ uvedl Roman.

Všechny zahraniční akvizice energetické skupiny ČEZ v loňském roce byly ziskové. Podle Romana je tomu tak i letos s výjimkou jednoho projektu v Turecku, na kterém došlo k očekávané účetní změně. „Každá akvizice, kterou jsme udělali, je nad naším oceněním. Existují problémy. Varna v Bulharsku má před sebou komplikovanou budoucnost. Ale i tak je nad oceněním toho, co jsme očekávali,“ říká šéf ČEZu k projektům v zahraničí. Prodeje zahraničních akvizic podle Martina Romana ČEZ neplánuje.

Pokud jde o investice v České republice mimo klíčového projektu JETE, podle šéfa ČEZu bude pokračovat program v uhelných elektrárnách podle plánu. Uvedl, že nejsou v plánu žádné další nákupy solárních projektů a pouze omezené množství dalších obnovitelných zdrojů. „Náš podíl na solárním trhu v tuzemsku bude asi sedm procent, což je desetkrát méně, než máme v tradiční energetice. Koupené projekty jsme sami nerozvíjeli, koupili jsme to, co jsme věděli že vznikne a takto to nevynáší zisk třeba nějakému zahraničnímu fondu. Samozřejmě jsme kalkulovali návratnost bez nějaké speciální daně. Podle dosavadních zpráv projekty (i s ní) mají zůstat návratné,“ uvádí Roman.

Šéf ČEZu se dotkl také vyšetřování ze strany antimonopolní autority EU. „Jsme pevně přesvědčeni, že jsme se ničeho nedopustili. Prostě jsme přišli na řadu, protože u všech větších energetických firem už ta komise byla,“ dodává Martin Roman.

(Zdroj: Rozhovor pro MfD, Bloomberg, čtk, HN, ČEZ)


Váš názor
  • KONEČNĚ!!!!!
    15.10.2010 12:06

    Na tuto zprávu čekáme snad už tři měsíce!!!Vůbec nevím, proč s ní ČEZ nepřišel dříve a nechal za "sebe" mluvit nekompetentní politiky, novináře a populisty))Pane Romane, díky))
    ZUZKA
    • Re: KONEČNĚ!!!!!
      15.10.2010 13:23

      Zuzi, Ty ťulo, čti pořádně. Vždyť on ve skutečnosti říká, že jede do obrovského průseru. Extenzivní zdroje ze kterých v podstatě bez vlastního přičinění žil najednou vysychají. Nyní se dostavuje kocovina z utopistických představ. A s opileckým pohledem sleduje jak praská bublina na níž založil svou geniální koncepci. Copak to nevidíš, že v poslední době plodí jen křečovité a chaotické akce, včetně zoufalého okopávání kotníků celému okolí ? No říká se " Víra Tvá Tě uzdravila" ale také se říká " Pan Bůh s námi a zlé pryč". :-))
      /eye/
    • Re: KONEČNĚ!!!!!
      15.10.2010 12:55

      čti pozorně (i mezi řádky)....kdo uteče, vyhraje...
      valuer
    • Re: KONEČNĚ!!!!!
      15.10.2010 12:27

      Kdyz ptacka chytaji, ...
      Petr
    • Re: KONEČNĚ!!!!! - co
      15.10.2010 12:24

      Hlubokosklon před Romanem jak to dovedl pro novináře napsat a to proto, že současně si pročítám poněkud jiný materiál.
      bohuš-bývalý Arkadij
      •  
        15.10.2010 21:57

        Buď si jistý, že on osobně to nepsal. Na to má PR team.
        Jackpot
      •  
        15.10.2010 12:59

        Jo, jo šidítko pro davy, dejte něco ze svých poznatků.
        Homo
        • to Homo
          15.10.2010 13:17

          Toužíte po infarktu? :-) Pokud nejste v pozici, tak je klídek a pokud ano, tak nekoukejte 3 - 4 roky na ČEZ, pokud nechcete ředit.
          bohuš-bývalý Arkadij
    • Re: KONEČNĚ!!!!!
      15.10.2010 12:09

      hmm, kdyby to taky chtělo pohnout s kurzem, že?
      gupik
  • Inu, z pohledu akcionář dobrý :)
    15.10.2010 12:02

    Jinak ale je ČEZ čistý vývozce, tudíž je zde určitě otázka, zda JETE a kdy... Druhá věc je vyšetřování ze strany Antimonopolní autority EU - tady bych oprimista moc nebyl, vztahy s J&T jsou velmi úzké, což je pro polostátní gigant problematické. A ěnkolik posledních obchodů asi opravdu za prošetření stojí - takže zas taková "jen" rutina to není. Na to jsem zvědavý
    Bo
  •  
    15.10.2010 10:57

    Myslím,že lepšího šéfa Čez nemůže mít(to jen abych naštval zakomplexovaného škodiče Čezu prezidenta Míla),Roman je ok,jen mě překvapuje,že firemní záležitosti (dividenda a výpl.poměr) zveřejňuje Kocourek a ne Čez.
    palo
    •  
      15.10.2010 11:07

      Velmi pěkné vyjádření. Působilo velmi vhodně. Spíše nechápu manažerské pochybení ministra průmyslu. Jak se může takto vyjadřovat a přeskakovat "své podřízené". To by si žádný opravdu dobrý manažer a investor nedovolil.
      Foglik
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.