Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Držitelé cizoměnových dluhopisů ECM podpořili restrukruralizaci, v ČR developer čelí insolvenčnímu návrhu

Držitelé cizoměnových dluhopisů ECM podpořili restrukruralizaci, v ČR developer čelí insolvenčnímu návrhu

04.11.2010 15:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (16:44) Držitelé cizoměnových dluhopisů developerské společnosti ECM podpořili na dnešní valné hromadě návrh, ze kterého vyjde plán konečné restrukruralizace dluhu společnosti. Nepožadují tedy předčasné splacení dluhopisů, ke schválení finálního plánu restrukturalizace ale žádají další jednání.

Na dnešní valné hromadě držitelů cizoměnových dluhopisů se sešli zástupci 55,66 % hlasovacích práv, valná hromada tak byla úsnášeníschopná. O přijetí návrhu restrukturalizace i požadavku na potřebná další jednání s držiteli dluhopisů o detailních podmínkách restrukturalizace se vyslovilo kladně v obou případech 82,63 % přítomných, 17,37 % se zdrželo a nebyl registrován hlas proti. Na záznamu z jednání jsou podepsáni investoři Maple Leaf, Garnet Holding B. V., Credit Industriel et Commercial, UNICREDIT CAIB A. G. a tuzemská BH Securities a.s.

V ČR dnes městský soud v Praze rozhodl o zahájení inslovenčního řízení s ECM na návrh ze strany Burzovní společnosti pro kapitálový trh, která se rozhodla touto cestou řešit požadavek na vyplacení úroku z dluhopisů vydaných developerem o hodnotě 234 tisíc korun. "O vyhlášení insolvenčního řízení nevím. Pokud je to tak, budeme to samozřejmě muset řešit," sdělil prozatím ředitel vztahů s investory firmy Jiří Tošek, který byl přítomen na valné hromadě. ECM oficiálně sídlí v Lucembursku, podle navrhovatele insolvence ale ECM nemá v Lucembursku žádná aktiva, ani zaměstnance. Činná je především v ČR, kde sídlí i její vedení. Z toho důvodu podala Burzovní společnost insolvenční návrh právě Městskému soudu v Praze.

ECM v polovině října rozhodla o pozdržení výplaty kupónu u dluhopisů splatných 9. listopadu 2011 denominovaných v eur. Jako důvod uvedla probíhající jednání a restrukturalizaci včetně restrukturalizace závazků. Jde o dluhopis XS0319645981 s kupónem 5 % o hodnotě 4,7 milionu eur a celkovém objemu 94,5 milionu eur, uvedla ECM v regulatorním hlášení. Toto odložení splátek dluhopisů následovalo po pro zahájené insolventní řízení podstatném rozhodnutí o odložení výplaty závazků spojených s dluhopisy korunovými. O tom ECM rozhodla 4. října, rovněž s odkazem na jednání o restrukturalizaci závazků. Celkové odložené úroky na korunových dluhopisech dosahují cca. 920 tisíc eur. Korunové dluhopisy emitovala ECM v březnu 2007 v objemu jedné miliardy korun a splatné jsou k datu 30. března 2012. Nesou úrok ve výši 6měsíční PRIBOR + 290 bps p. a. s pololetním kupónem.

V pondělí 11. října ECM zveřejnila zápis z klíčového jednání držitelů cizoměnových dluhopisů ze 7. října v Lucemburku. Na valné hromadě se sešly více jak tři čtvrtiny držitelů konvertibilních dluhopisů společnosti a jejím klíčovým bodem bylo hlasování o předčasném splacení dluhopisů. V jeho rámci se 79,2 procenta přítomných držitelů vyslovilo proti požadavku na předčasné splacení. Držitelé cizoměnových dluhopisů byli seznámeni s prvním rozpracovaným draftem restrukturalizačního plánu společnosti, představeným Ernst & Young. Valná hromada schválila společnost Ernst & Young jako restrukturalizační poradce společnosti a šířku jejich mandátu. O přijetí připraveného restrukturalizačního návrhu rozhodla valná hromada držitelů cizoměnových dluhopisů právě dnes v Lucemburku. Držitelé korunových dluhopisů se mají ze stejného důvodu sejít v sobotu 6. listopadu v Praze.

V průběhu insolvenčního řízení zahájeného u ECM soud posoudí, jestli je návrh po faktické stránce v pořádku a následně bude zkoumat, zda dlužník, tedy developerská společnost ECM, v úpadku je či není. Omezením pro ECM je samotný statut probíhajícího insolventního řízení, v rámci kterého smí dotčený dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře a nesmí majetek spravovat tak, aby se snížila jeho hodnota. Dočasně také dojde k zablokování věřitelů, kteří nemohou vůči dlužníkovi vymáhat své pohledávky např. cestou exekuce.

Developerská společnost ECM, která na českém trhu působí od roku 1991, za první čtvrtletí letošního roku prohloubila ztrátu meziročně na 155 milionů korun. V polovině letošního roku měla ECM REI bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. Ve stejné době měla společnost vydané korunové dluhopisy za 31,5 milionu eur (asi 772 milionů korun). V cizích měnách měla ECM REI dluhopisy za 81,1 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun).

Burzovní společnost pro kapitálový trh byla založena v roce 1992 jako makléřská firma. Společnost na internetových stránkách uvádí, že v současné době činnosti vyplývající z dříve udělených licencí neprovádí.

Výsledky za třetí čtvrtletí roku má firma zveřejnit v úterý 16. listopadu 2010 po skončení obchodování na BCPP (firma uvedla 16:00 hod.). Konferenční hovor k výsledkům bude následovat v 16:30.

(Zdroj: mediafax, ECM, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  •  
    04.11.2010 15:57

    Začátek pádu, nebo tanečky českého soudu, exekutora, + X.
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university