Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kaddáfí: Budu bojovat do posledního muže, ženy; produkce libyjské ropy je na minimu

Kaddáfí: Budu bojovat do posledního muže, ženy; produkce libyjské ropy je na minimu

02.03.2011 13:55, aktualizováno: 2.3. 15:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Libyjci budou bránit svou zemi do posledního muže a poslední ženy, prohlásil dnes Muammar Kaddáfí při vystoupení v libyjské státní televizi. Přiznal také, že většina rafinérii v obavách o bezpečí svých zaměstnanců zastavila provoz a produkce země je tak v současnosti na „nejnižších úrovních“. Neposkytl však bližší plán do budoucna. Pouze vyzval Organizaci spojených národů, aby vyslala do země komisi, která na místě prozkoumá reálná fakta.

Spojené státy se v posledních dnech rozhodly přesunout vojenská plavidla blíž k Libyi. USA ani další členské země NATO ale zatím neplánují přímou vojenskou intervenci. Washington tvrdí, že lodě budou využity spíš k řešení humanitárních problémů spojených s děním v Libyi.“Pokud NATO či USA vstoupí do země, zemřou tisíce,“ varoval dnes Muammar Kaddáfí a dodal, že Libyjci se nestanou "otroky Spojených států". Moc v Libyi patří podle Kaddáfího libyjskému lidu. "Není tu prezidentský systém a zemi nevládne žádná rodina," prohlásil Kaddáfí.

Kaddáfí podobně jako v minulých svých projevech připsal vinu za nepokoje teroristické síti Al-Káida. Zprávy o stovkách mrtvých jsou podle něj přehnané. Kaddáfí řekl, že zahynulo 150 lidí, v zahraničí se hovoří až o 2000 mrtvých. Kaddáfí rovněž popřel zprávy o protestech na východě země. "Na východě nikdo neprotestuje. Buňky Al-Káidy tam napadly bezpečnostní jednotky a zmocnily se jejich zbraní. Vše začaly malé a dosud spící buňky Al-Káidy. Zprávy o tom se dostaly do světa z agentur a stanic, které v Libyi nemají žádné zpravodaje," prohlásil Kaddáfí. Hovořil v uzavřené místnosti před nepočetným publikem. Vzadu stálo několik žen a jedna z nich proslov přerušila voláním: "Jak bys mohl odejít? Nikdy neodejdeš a nikdy nás neopustíš. Ty představuješ vše dobré. Ty jsi meč, který se neskloní."

Italský ministr ekonomického rozvoje Paolo Romani, jehož země čelí obrovskému přílivu uprchlíků z neklidných oblastí severní Afriky, se domnívá, že se libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pokusí zachránit svůj režim i nějakým zoufalým činem. "Je tu reálná možnost, že se Kaddáfí pokusí dostat nějakým zoufalým krokem z obležení, v němž se (v Tripolisu) ocitl," řekl Romani na dotaz, zda by Kaddáfí mohl sáhnout například k bombardování ropných polí.

Cena americké lehké ropy (WTI) po Kaddáfího slovech na chvíli poskočila nad psychologickou hranici 100 dolarů za barel, ale záhy opět zisky umazala. "Pokud se cena ropy udrží okolo 100 dolarů za barel celý rok, bude ozdravování ekonomiky obtížné, hlavně v rozvíjejících se zemích," uvedl dnes šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Nobuo Tanaka.

IEA je podle jeho dnešního Tanakova prohlášení sice kvůli rostoucím cenám ropy znepokojená událostmi v Africe a na Blízkém východě, ale situace je prý jiná než v roce 2008, kdy byly ceny ropy na rekordu 147 USD/barel. Případné výpadky dodávek z Libye by mohly nahradit například volné kapacity Saúdské Arábie, vysvětlil šéf organizace.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, AP)


Váš názor
  •  
    02.03.2011 14:34

    Chléb a hry,to byl princip ovládání římského občana státem.Nobilita byla taky bohatá,dáleko více než plebs,ale měla na ty hry a chléb zdroje,a to provincie.Kadáfi nemá provincie,ale má naftu.Ovšem,zřejmě ten Nomád nečetl dějiny Říma!Pokud ovšem to vše není export Al-kaidy,příp.jiných kuliferdů made in West,nebo Ost!
    jim
  •  
    02.03.2011 14:21

    Jak příznačné pro dnešní politické vládce. Je Kadáfi opravdu ve svém egu sám.
    Homo
  •  
    02.03.2011 14:12

    Případně řečeno!Budu bojovat do posledního může,který za mne padnu,než uteču???Nebude těch mužů i těch mužů,žen,příp.dětí,které ti kadáfiho muži zraní,či usmrtí,škoda???Zhusta ano.Tohle však politika,která má lidi za figurky na šachovnici,nebere.A stačil by jeden šikovný snajper.Hodně,ale hodně dávno se to někdy řešilo i soubojem.
    bob
    •  
      02.03.2011 14:45

      No právě, ale soubojem s kým ? Dodnes jsem se nikde nedočetl, kdože jako za těmi "povstalci/vzbouřenci" je, kdo je tou hlavou. Ví to vůbec někdo ?
      Peté13
      • Peté
        02.03.2011 14:49

        Jedná se o Bin Ladina a zfetovanou mládež.../zdroj Kaddafi/
        Velkamedvědice
        • Re: Peté
          02.03.2011 16:08

          Díky za info, ale dál jsme se moc nepohnuli. Po zkušenostech s médii kolem válek v Iráku, v Jugošce a v Jižní Osetii beru navíc vše s velkou rezervou.
          Peté13
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university