Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se chránit proti prudkým propadům na burze?

Jak se chránit proti prudkým propadům na burze?

22.09.2011 12:47

Tuto otázku si asi klade každý zodpovědný investor, avšak jednoduchý a účinný recept neexistuje. Hluboké propady na burzách se periodicky opakují a vystihnout správný moment k prodeji před propadem je ve většině případů spíše dílem náhody.

Jak má tedy individuální investor postupovat, aby se chránil proti prudkým poklesům, které mohou vyústit v ještě větší ztráty?

Jako částečné řešení se nabízí využívání inteligentních pokynů Stop (tzv. stop loss). Tyto pokyny umožňují automatické uzavření pozice při dosažení určité cenové hranice, kterou si investor nastaví. Jedná se o upravený prodejní pokyn, kdy si investor nastavuje cenovou hranici (musí být nastavena pod aktuální tržní hodnotou), po jejímž prolomení je pokyn aktivován. Použití tohoto pokynu je vhodné, pokud se investor nechce zabývat sledováním nakoupené pozice (ale zároveň chce akceptovat pouze určitou ztrátu) nebo když odjíždí např. na dovolenou nebo do míst s limitovaným přístupem k internetu nebo telefonu. Nastavením stop lossu na aktuální nakoupené pozice se investor jistí pro další možné propady, zkušenější investoři si stop loss nastavují dokonce pro každou aktivní pozici (pokud to daná burza umožňuje).

Patria Direct, přední obchodník s akciemi v ČR, nabízí dvě možnosti, jak stop loss zadávat. Stop loss aplikovaný na většině burz se nazývá Stop limit pokyn, na burzách v USA se používá především tzv. Stop pokyn.

Stop limit pokyn umožňuje automaticky reagovat na vývoj tržní ceny a rychle aktivovat limitní pokyn po změně situace na trhu. Pokud se chce investor pojistit proti ztrátě z případného rychlého poklesu, stanoví si stop cenu, po jejímž dosažení je prodejní pokyn aktivován a zároveň limit cenu, což je minimální cena, za kterou má být pokyn realizován. Platí zde jednoduché pravidlo, že stop cena musí být vždy stanovena výše než limit cena.

Příklad: Investor nakoupil akcie ČEZ za cenu 840 Kč. Ihned po nákupu si nastavil stop limit pokyn s hranicí akceptovatelné ztráty 10%. Parametry jsou následující: stop cena 756 Kč, limit cena 745 Kč, platnost pokynu na 1 měsíc. Pokud by cena poklesla na hranici 756 Kč, Stop limit pokyn by byl aktivován a akcie by byly prodány nejhůře za cenu 745 Kč.

Stop pokyn Při zadávání pokynu si investor stanoví pouze stop cenu (nikoliv již limitní cenu) a po jejímž dosažení je prodejní pokyn aktivován. Pokyn je aktivován a odeslán na burzu, pokud byl uskutečněn obchod (bez ohledu na množství cenných papírů) za stop cenu (nebo nižší) stanovenou v pokynu. Poté je prodejní pokyn odeslán bez limitní ceny – tzv. „co nejlépe“ a realizuje se za aktuální tržní cenu.

Příklad: Investor nakoupil akcie společnosti Intel za cenu 20,35 USD. Ihned po nákupu si nastavil stop pokyn s hranicí akceptovatelné ztráty ve výši 10%. Parametry jsou následující: stop cena 18,31 USD, platnost pokynu na 1 měsíc. Pokud by tedy došlo k obchodu za cenu 18,31 USD, stop pokyn by byl aktivován, automaticky odeslán na burzu a realizován za aktuální tržní cenu, která může být v případě velkého propadu hluboko pod stop cenou, přestože se cena akcií za pár minut vrátí výše. Prodejní cena však v tomto případě není limitována.

pokyny1

pokyny2


Kromě uvedených pokynů mají klienti Patria Direct možnost využívat i další inteligentní pokyny, z nichž některé mohou být podány pouze prostřednictvím makléře, nikoliv prostřednictvím internetové aplikace, jako je např. trailing stop. Jedná se o pohyblivý pokyn Stop a stejně jako u Stop pokynu je u Trailing stop pokynu cena při prodeji nastavena pod aktuální tržní hodnotou. Rozdíl mezi obyčejným Stop pokynem a Trailing-Stop pokynem je ten, že při Trailing-Stop pokynu je Stop cena nastavena v určité vzdálenosti od aktuální tržní hodnoty cenného papíru. Při růstu ceny cenného papíru se tak Stop cena automaticky posouvá proporcionálně vzhůru. Při poklesu ceny cenného papíru se však Stop cena nemění. Trailing Stop Loss tak umožňuje snížit riziko velkých ztrát a vydělávat na růstu ceny akcie bez nutnosti stále sledovat vývoj této ceny.


Váš názor
  • školeni :d
    22.09.2011 13:01

    s křížkem po funuse anebo nás čeká dlouhá cesta ještě níž a pátria se kryje aby jí klienti neřekli že o tom nevěděli jak budou mit čisté účty :D nevědomost neomlouvá :D
    Deny:-)
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m