Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nabídka výměny akcií NWR - Konkrétní postup a FAQ

Nabídka výměny akcií NWR - Konkrétní postup a FAQ

12.04.2011 18:42, aktualizováno: 2.5. 9:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V pondělí 11. dubna oznámila nově ustavená britská společnost New World Resources Plc veřejný návrh smlouvy na směnu původních akcií emitovaných nizozemskou společností New World Resources N.V. za akcie NWR Plc ve směnném poměru 1:1. Směna akcií je součástí záměru reinkorporace společnosti do Velké Británie, kterou NWR avizovala již v říjnu 2010. K čemu má být směna akcií dobrá? Jak bude probíhat? A co pro ní musíte udělat? Na tyto a další otázky Vám odpoví následující text.

Cílem výměny akcií je začlenění akcií NWR do jednoho z indexů londýnské burzy FTSE. Nutnou podmínkou pro začlenění do indexu FTSE je totiž změna registrovaného sídla společnosti (z Holandska do Velké Británie). Stejná výměna akcií probíhá i na varšavské a londýnské burze. NWR věří, že tímto krokem získá možnost zařazení do série indexu FTSE, vylepší si profil u mezinárodních investorů a prokáže své odhodlání nadále dodržovat vysoké standardy řízení a kontroly, podle kterých řídí svoji činnost.

Akcie mohou být vyměněny pouze se souhlasem akcionáře, který musí být udělen nejpozději do 2. 5. 2011. Pro udělení souhlasu s výměnou akcií kontaktujte obchodníka, u kterého máte původní akcie v evidenci. Pokud držíte původní akcie u Patria Direct, můžete souhlas s výměnou akcií udělit prostřednictvím internetové aplikace www.patria-direct.cz nebo písemně, doručením podepsaného „Souhlasu s výměnou akcií“ na adresu sídla Patria Direct, a.s. (Jungmannova 24, 110 00 Praha 1) a to nejpozději do 16:00 hod. dne 29.4.2011.

Co se stane, když dám souhlas se směnou akcií? Za zvláštně důležité pokládáme zdůraznit, že okamžitě po akceptaci navrhované směny je zablokováno nakládání s původními akciemi NWR, a to až do 6. 5. 2011. Pokud tedy chcete mít ještě v dubnu možnost s původními akciemi obchodovat, je radno s vydáním souhlasu počkat až do samotného konce akceptačního období (nutno ověřit s obchodníkem). S těmito původními akciemi bude následně (po akceptaci) pozastaveno obchodování na všech trzích v týdnu od 2. do 6. května 2011, kdy dojde k připsání nových akcií NWR Plc. Za směnu nejsou obchodníkem s cennými papíry účtovány žádné poplatky.

Co se stane, když nedoručím oznámení o přijetí nabídky? Nebudou Vám akcie NWR Plc vystaveny a budete nadále držet nynější akcie NWR. Zpočátku budou akcie NWR dále obchodovány na londýnské, pražské a varšavské burze. Pokud se však nabídka stane úplně bezpodmínečnou a bude přijat dostatečný počet souhlasů nabídky, NWR Group hodlá co nejdřív zrušit obchodovatelnost akcií NWR na LSE, PSE a WSE. Úhrada nabídky možná povede ke snížené likviditě tržní hodnoty akcií NWR. Zrušení obchodovatelnost pravděpodobně výrazně sníží likviditu a prodejnost všech akcií NWR, ve kterých nabídka nebyla akceptována. V závislosti na rozsahu akceptace Nabídky může v budoucnu rovněž dojít k úplnému vytěsnění minoritních akcionářů NWR, kteří nabídku NWR Plc neakceptovali.

Bude mít směna akcií vliv na tzv. daňový test? Podle názoru daňových poradců se nepřerušuje 6měsíční lhůta pro osvobození příjmů v případě výměny akcií NWR a následném převodu. Odvolávají se přitom na zákon o daních z příjmu - paragraf 4, odstavec w), ve spojení s paragrafem 23b.

NWR_final

FAQ - Některé často kladené otázky


Co je to směna existujících akcií typu A společnosti New World Resources N.V. za „nové akcie typu A“?

Záměrem je, aby si akcionáři směnili své akcie NWR registrované v Nizozemsku za akcie NWR Plc registrované ve Spojeném království. Směna proběhne formou nabídky: NWR Plc nabídla převzetí všech akcií v NWR výměnou za vydání nových akcií NWR Plc. Akcionáři, kteří na ni přistoupí, budou držet akcie v NWR Plc a NWR Plc bude držet akcie v NWR, které byly v rámci nabídky přijaty. Nové akcie NWR Plc by měly být obchodovány na londýnské, pražské a varšavské burze. Směna proběhne pouze za předpokladu, že NWR Plc obdrží přijetí alespoň u 95 % akcií NWR (nemusí na této podmínce trvat, pokud obdrží souhlas, či jiným způsobem získá alespoň 75 % akcií NWR). Pokud ke směně dojde, NWR se stane dceřinou společností NWR Plc.

Proč se výměna akcií uskutečňuje?

Jejím cílem je, aby akcie NWR byly začleněny do indexu londýnské burzy „FTSE“. NWR je přesvědčena, že tento krok pomůže vylepšit profil skupiny v očích mezinárodních investorů. V praxi neovlivní každodenní činnost NWR nebo činnost kterékoli jí plně vlastněné dceřiné společnosti jako je OKD, OKK a NWR Karbonia. Krok by měl přinést NWR větší mezinárodní prestiž, důvěryhodnost a zájem investorů. Ředitelé NWR očekávají, že tyto faktory přinesou zvýšený zájem o akcie NWR u globálních institucionálních investorů.

Koho se nabídka týká?

Všech držitelů akcií NWR typu A (tj. všech akcií přijatých k obchodování na londýnské, pražské a varšavské burze). Stejná Nabídka je činěna i akcionářům NWR, jejichž akcie jsou obchodovány na varšavské, pražské a londýnské burze. Nabídka se však nevztahuje na akcionáře v jurisdikcích, u kterých by taková nabídka byla v rozporu s místními zákony.

Co k výměně potřebuji? / Co musím nyní udělat?

Chcete-li si směnit Vaše akcie NWR za akcie NWR Plc, je nutné doručit oznámení o přijetí nabídky. Postup pro doručení oznámení o přijetí nabídky je popsaný v kombinovaném prospektu a nabídkovém dokumentu vydaném NWR 11. dubna 2011. Nemáte-li jasno ohledně správného postupu, obraťte se na svého brokera.

Jak to bude s nárokem na dividendu?

Pokud jste drželi akcie NWR k datu 11. března 2011, dostanete dividendu po 15. dubnu 2011. Ohledně dividend NWR se nic nezmění, což znamená, že příští distribuce dividend se rozhodne až po zveřejnění výsledků NWR za prvních šest měsíců 2011.

Širší okruh očekávaných dotazů k přeměně akcií NWR si můžete prostudovat ZDE.


Další dokumenty ke stažení

Prospekt
Shrnutí prospektu v CZ
Souhlas s výměnou akcií


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.